Όταν ονειρευόμαστε, ο εγκέφαλός μας κάνει πολλά πράγματα, όπως το να επεξεργάζεται τη μέρα μας και να σχεδιάζει πώς θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα στη δουλειά ή στο σχολείο. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κάποιος που αγαπάμε ή αγαπήσαμε και χάσαμε, μπορεί να μας «επισκεφθεί» ενώ κοιμόμαστε, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό.
Τα όνειρα είναι εργαλεία
Το να βλέπουμε όνειρα για ένα αγαπημένο πρόσωπο που έχει πεθάνει, συμβαίνει συχνά και ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι το πένθος.
«Τα όνειρα για αγαπημένα πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή μπορεί να είναι αρκετά συνηθισμένα και αποτελούν φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας του πένθους», εξηγεί η Dr. Michelle King.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες είχαν όνειρα για τους νεκρούς αγαπημένους τους. Μπορεί να είναι θεραπευτικά, βοηθώντας τον εγκέφαλο να επεξεργαστεί τον πόνο της απώλειας και να φτάσει σε ένα σημείο αποδοχής. Είναι ενδιαφέρον ότι τα όνειρα για αγαπημένα πρόσωπα έχουν πάρει ανάμεικτες κριτικές, με κάποιους να λένε ότι είναι «τόσο θετικά όσο και ανησυχητικά».
Τα όνειρα μας βοηθούν να κατανοήσουμε
«Ένας άλλος λόγος για τα όνειρα ενός νεκρού αγαπημένου προσώπου είναι η προσπάθεια κατανόησης. Προσπαθούμε ακόμα να βγάλουμε νόημα από την απώλεια αυτή, η οποία κατά τα άλλα μπορεί να μοιάζει αρκετά παράλογη», εξηγεί.
«Το να βλέπουμε ένα όνειρο πένθους σημαίνει ότι ο εγκέφαλός μας προσπαθεί ακόμα να επεξεργαστεί αυτό που έχουμε βιώσει», σύμφωνα με την Margaret Pendergrass, κλινική κοινωνική λειτουργό και σύμβουλο πένθους στο Roswell, GA.
Η επιθυμία για επανασύνδεση
«Ίσως κάποιος σας έχει «επισκεφθεί» σε ένα όνειρο επειδή επιθυμείτε να επανασυνδεθείτε μαζί του. Σε αυτά τα όνειρα, αυτός που ονειρεύεται μπορεί να αλληλεπιδράσει με τον νεκρό σε ένα φυσιολογικό περιβάλλον, σαν να ήταν ακόμα ζωντανός», λέει η King.
«Αυτό θα μπορούσε να αντανακλά την επιθυμία του ατόμου που ονειρεύεται να επανασυνδεθεί με το άτομο ή τη συνεχιζόμενη παρουσία του ατόμου στο υποσυνείδητο του ονειρευόμενου».
Αφήνοντας ένα μήνυμα
Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα έρχονται σε αυτούς σε ένα όνειρο για να τους πουν κάτι σημαντικό, η King εξηγεί ότι αυτό δεν ισχύει ακριβώς. Αποδεικνύεται ότι αυτά τα όνειρα είναι στην πραγματικότητα μηνύματα από τον εγκέφαλό σας.
«Πολλοί άνθρωποι βλέπουν όνειρα όπου ένα αγαπημένο πρόσωπο φαίνεται να σας παραδίδει ένα μήνυμα ή μια συμβουλή. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το άτομο προσπαθεί πραγματικά να σας πει κάτι», εξηγεί η King.
«Αντίθετα, συνήθως λέει κάτι για τη δική σας συναισθηματική κατάσταση. Αυτό θα μπορούσε να αντανακλά τον εσωτερικό σας διάλογο ή την επιθυμία σας για καθοδήγηση».
Άλυτα συναισθήματα
Συχνά μένουμε με ανομολόγητα συναισθήματα όταν χάνουμε απροσδόκητα ανθρώπους που αγαπάμε. Ως εκ τούτου, είναι ένας τρόπος να μας βοηθήσουν να επεξεργαστούμε αυτά τα μεγάλα συναισθήματα και αυτά που δεν προλάβαμε να πούμε.
«Αν ο νεκρός εμφανίζεται στεναχωρημένος ή το όνειρο είναι ανησυχητικό, μπορεί να υποδηλώνει την ανεπίλυτη ενοχή, το θυμό ή τη θλίψη του ονειρευόμενου που σχετίζεται με το πρόσωπο», λέει η King.
Αντανάκλαση της μνήμης
Τα όνειρα μπορεί επίσης να προσφέρουν εικόνα για τις αγαπημένες ή τις τραυματικές στιγμές του παρελθόντος μας.
«Αυτά τα όνειρα αντικατοπτρίζουν αναμνήσεις από την νωρίτερη ζωή μας, τις οποίες μπορεί ακόμη να προσπαθούμε να επεξεργαστούμε και να κατανοήσουμε», εξηγεί.
«Αφού χάσουμε κάποιον, μπορεί να μας θυμίζουν αναμνήσεις που δεν είχαμε ποτέ πριν κατανοήσει πλήρως».
Εικασίες αντί για επιστημονική εξήγηση
Αν και υπάρχουν πολλά επαγγέλματα ψυχικής υγείας, ορισμένα πράγματα, όπως το νόημα του ονείρου κάποιου, είναι περιστασιακά και, σε πολλές περιπτώσεις, αφήνονται στην κρίση του καθενός. Η Dr. Kind σημειώνει ότι η ερμηνεία των ονείρων δεν είναι «ακριβής».
«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ερμηνεία των ονείρων δεν είναι μια ακριβής επιστήμη και μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τους πολιτιστικούς, προσωπικούς και καταστασιακούς παράγοντες», λέει.
Ωστόσο, η ερμηνεία των ονείρων μπορεί να είναι θεραπευτική και να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τα συναισθήματά μας.
Ερμηνεία ονείρων
Η τέχνη της ερμηνείας των ονείρων υπάρχει εδώ και αιώνες. Για παράδειγμα, ο Ιπποκράτης, 460-377 π.Χ., πίστευε ότι τα όνειρά μας προσέφεραν πληροφορίες για υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις ή ανησυχίες, παρέχοντας καλύτερη κατανόηση της φυσικής κατάστασης του ατόμου. Εν τω μεταξύ, σύγχρονοι ψυχολόγοι όπως ο Σίγκμουντ Φρόιντ και ο Καρλ Γιουνγκ πιστεύουν ότι μας προστατεύουν από συγκρούσεις και μας διδάσκουν για τα ασυνείδητα συναισθήματα ή τις επιθυμίες μας.
Αν και δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε ακριβώς τι σημαίνει το όνειρο κάποιου, αρκετές θεωρίες βγάζουν νόημα και οι ειδικοί έχουν μελετήσει τις επιπτώσεις της επεξεργασίας των συναισθημάτων που προκύπτουν.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι η επεξεργασία αυτών των πραγμάτων μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία κάποιου. Σε πολλές περιπτώσεις, τα όνειρα βρίσκονταν σε άμεση συσχέτιση με τη διαδικασία επούλωσης μετά το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου.
Κύματα αντί για στάδια
Το πένθος έχει πολλά στάδια. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα στάδια αυτά έρχονται το ένα μετά το άλλο. Αντίθετα, τα στάδια του πένθους μας «χτυπούν» τυχαία και διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ως εκ τούτου, τα συναισθήματα έρχονται και φεύγουν σαν κύματα και όχι σε «στάδια».
Επιπλέον, είναι εύκολο να νιώσετε ότι έχετε αποδεχτεί το θάνατο ενός αγαπημένου σας προσώπου, μέχρι που θα τον ονειρευτείτε και θα συνειδητοποιήσετε ότι κάποια πράγματα παραμένουν ακόμα ανείπωτα ή ανεπεξέργαστα.
Στάδια του πένθους
Τα στάδια του πένθους προσδιορίστηκαν για πρώτη φορά από τη Dr. Elisabeth Kübler-Ross το 1969 και αποτελούν κοινά συναισθηματικά στάδια μεταξύ των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Η διαδικασία του πένθους μπορεί να βιωθείκαι ως αποτέλεσμα οποιασδήποτε σημαντικής αλλαγής στη ζωή, συμπεριλαμβανομένων των θετικών αλλαγών, όπως η απόκτηση μιας δουλειάς ή η μετακόμιση σε ένα νέο μέρος.
Ακολουθούν τα στάδια του πένθους:
Άρνηση
Θυμός
Διαπραγμάτευση
Κατάθλιψη
Αποδοχή
Επεξεργασία του πένθους
Επειδή το «ταξίδι» του πένθους του καθενός διαφέρει, είναι δύσκολο να βάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα σε κάτι τόσο ακριβές όσο τα συναισθήματα κάποιου. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα χρήσιμα εργαλεία που βοηθούν στην πορεία και την ανάκαμψη από τα στάδια.
Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:
Να γράφετε σε ένα ημερολόγιο (Αυτό μπορεί να είναι η καταγραφή των ονείρων σας ή των συναισθημάτων που προκύπτουν από τα όνειρα)
Να μιλήσετε με έναν σύμβουλο πένθους ή ψυχολόγο
Να διατηρήσετε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου
Να κάνετε γιόγκα, διαλογισμό ή σωματική θεραπεία
Να έχετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή
Να κάνετε τακτικά σωματική άσκηση
Ενώ πολλές από αυτές τις πρακτικές συνιστώνται σχεδόν για τα πάντα στη ζωή, βοηθούν ιδιαίτερα στο πένθος. Αρκετές από αυτές τις πρακτικές λειτουργούν σε συνδυασμό για τη διατήρηση της συνολικής υγείας και ευεξίας.
Ως εκ τούτου, τα εργαλεία αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό συμπληρωματικά κατά την αντιμετώπιση στρεσογόνων παραγόντων όπως η εξάντληση, η θλίψη, η απώλεια ή ο θυμός. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτείται περισσότερη φροντίδα, όπως φαρμακευτική αγωγή ή εβδομαδιαίες συνεδρίες θεραπείας, για να επεξεργαστείτε τα πάντα.
Με πληροφορίες από The Hearty Soul