Ανησυχία έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα βρετανική μελέτη για το σύνδρομο Long Covid, όπως ανέφερε η πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για το Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης.
Το σύνδρομο αυτό οφείλεται σε φλεγμονώδη αντίδραση και εμφανίζεται από 4 έως 12 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη του ατόμου με κορονοϊό.
Κύρια συμπτώματά του είναι η κόπωση, η αδυναμία άσκησης, η δυσκολία στην αναπνοή, αλλά και η απώλεια όσφρησης και γεύσης.
“Η Βρετανία δημοσίευσε μελέτη για τη συχνότητα του long covid με αυτοαναφορές και καταγράφηκαν 1.266.000 άτομα που αντιστοιχεί στο 2% του πληθυσμού με προσυμπτωματολογία που μοιάζει με long covid”, σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.
Η έρευνα περιελάμβανε ομάδες όλων των ηλικιών και σε ένα ποσοστό 3%-12% αυτών υπήρχαν συμπτώματα long covid ακόμα και μετά από 12 εβδομάδες.
Ωστόσο, σημείωσε, ότι φαίνεται πως άτομα που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις έχουν κατά 50% μικρότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν long covid σύνδρομο.
Long Covid: Πάνω από 1 εκατομμύριο τα θύματα στη Βρετανία
Περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία έχουν “μακροχρόνιο Covid”, συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες μετά την αρχική μόλυνση, σύμφωνα με έρευνα του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Από αυτούς, 892.000 (70%) κόλλησαν για πρώτη φορά τον ιό πριν από τουλάχιστον 12 εβδομάδες και 506.000 (40%) τουλάχιστον πριν από ένα χρόνο.
Στο πλαίσιο της έρευνας ζητήθηκε από σχεδόν 352.000 ανθρώπους να καταγράψουν τα συμπτώματά τους.
Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καθολικά αποδεκτός ορισμός του μακροχρόνιου Covid και διαφορετικές μελέτες χρησιμοποιούν διαφορετικούς ορισμούς, είνα απαραίτητη η σωστή καθοδήγηση προς τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στην Αγγλία ώστε να καταγράφονται σωστά τα συμπτώματα που διαρκούν για περισσότερες από 12 εβδομάδες μετά τη μόλυνση και δεν μπορούν να εξηγηθούν από άλλη αιτία.