Φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας αρχίζει να διαφαίνεται.
Τα αισιόδοξα νέα, όπως αναφέρει το healthstories.gr, έρχονται από το εξωτερικό και μάλιστα από τη Μεγάλη Βρετανία, μια χώρα που ταλαιπωρήθηκε πολύ από την πανδημία του κορωνοϊού για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.
Οι ειδικοί στην Μεγάλη Βρετανία μετά την τεράστια μείωση των κρουσμάτων στην χώρα εκτιμούν ότι μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην οποία ο ιός θα μετατραπεί σε ενδημικό.
Οι Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσαν 120.821 νέα κρούσματα, αριθμός που φαντάζει πάρα πολύ μεγάλος, αλλά είναι πολύ μικρός σε σχέση με τα 218.000 μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα.
Η πτώση αγγίζει το 50% (για την ακρίβεια είναι 45%) και συμβαίνει πλέον για έκτη συνεχόμενη ημέρα, γεγονός που οδηγεί τους επιδημιολόγους στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα οδεύουμε προς το τέλος της πανδημίας, ενδεχομένως σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από αυτό που αρχικά είχε εκτιμηθεί όταν η μετάλλαξη Όμικρον άρχισε να «σαρώνει» τον πλανήτη.
Τα μαθηματικά μοντέλα
Αυτός ο αέρας αισιοδοξίας υποστηρίζεται και από τα μαθηματικά μοντέλα που δείχνουν ότι η συμπεριφορά του αριθμού των κρουσμάτων στην Μεγάλη Βρετανία ακολουθεί την ίδια πορεία με εκείνη στη Νότια Αφρική, δηλαδή την χώρα στην οποία ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά η Όμικρον τον προηγούμενο Νοέμβριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία και τα δεδομένα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, εκεί πλέον ο κορωνοϊός έχει σχεδόν εξαλειφθεί.
«Αυτή τη στιγμή, οι χώρες του βορείου ημισφαιρίου αντιμετωπίζουν διάφορα στάδια της πανδημίας. Και πιθανότατα το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πιο κοντινή από οποιαδήποτε χώρα που βρίσκεται κοντά στην έξοδο από την πανδημία, αν δεν είναι ήδη εκτός, και ο ιός να είναι ενδημική ασθένεια, όπως και οι άλλοι τέσσερις κορωνοϊοί» τόνισε ο Ντέβιντ Χέιμαν, επιδημιολόγος της Σχολής Υγιεινής του Λονδίνου, ο οποίος συμπλήρωσε ότι παράλληλα είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι παρατηρείται αποσύνδεση του αριθμού των μολύνσεων και εκείνου των θανάτων.
Αποσύνδεση μολύνσεων και θανάτων
Αυτό το τελευταίο στοιχείο δείχνει, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, την περίφημη «ανοσία της αγέλης» που στην Μεγάλη Βρετανία υπολογίζεται στο 95% και ο βασικός λόγος για την επίτευξή της είναι φυσικά το υψηλότατο ποσοστό εμβολιασμών.
Ωστόσο, αυτές οι ευοίωνες προβλέψεις δεν πρέπει να οδηγήσουν σε εφησυχασμό και αρκετοί είναι εκείνοι που τονίζουν ότι είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να υπάρξει μια νέα έξαρση, συνδέοντας το άνοιγμα των σχολείων στο Ηνωμένο Βασίλειο με νέα αυξητική τάση η οποία όμως υπό τις υπάρχουσες συνθήκες αναμένεται να έχει παροδικό χαρακτήρα.