Σε πολύ ιδιαίτερες συνθήκες θα κάνουμε και φέτος Πρωτοχρονιά, αφού η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και οδήγησε στην επιβολή νέων μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. Η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον έχει τρομοκρατήσει όχι μόνο τους ειδικούς – που σε κάθε ευκαιρία εφιστούν την προσοχή μας -, αλλά και τον κόσμο που σπεύδει να κάνει rapid test ή PCR λίγες ώρες πριν το ρεβεγιόν.
Τις τελευταίες ημέρες τα ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού σπάνε το ένα μετά το άλλο, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι πάνω από το 60% των νέων μολύνσεων οφείλονται στη μετάλλαξη Όμικρον. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση έθεσε εκτάκτως σε ισχύ νέα μέτρα προκειμένου να αναχαιτιστεί το νέο κύμα διασποράς του ιού και κάλεσε τους πολίτες να κάνουν Πρωτοχρονιά στο σπίτι και τα μαγαζιά να λειτουργήσουν χωρίς μουσική.
Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για την μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον και, παρόλο που αυτή παρουσιάζει ήπια συμπτώματα, προβληματίζονται για το αν θα μπορεί να αντεπεξέλθει το ΕΣΥ σε μεγάλο αριθμό περιστατικών. Προτρέπουν τον κόσμο να περιορίσει τις επαφές του αυτές τις μέρες, να κάνει ρεβεγιόν σε στενό κύκλο και να έχει κάνει τεστ πριν κάποια συγκέντρωση.
Ουρές για ένα τεστ
Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει λοιπόν πολλούς να σπεύδουν στα διαγνωστικά κέντρα προκειμένου να κάνουν τεστ για τον κορονοϊό προκειμένου να γιορτάσουν με ασφάλεια την αλλαγή του χρόνου τόσο οι ίδιοι, όσο και οι αγαπημένοι τους. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας λίγες ώρες πριν από το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Στο Κέντρο Υγείας της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η ουρά ήταν τεράστια και η αναμονή έφτανε μέχρι και τα 40 λεπτά.
Πότε πρέπει να κάνουμε rapid test και πότε PCR
Όμως οι τεράστιες ουρές έξω από τα διαγνωστικά κέντρα καταγράφονται από το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και σε συνδυασμό με την αγωνία που έχει κατακλύσει τους πολίτες ενόψει της Πρωτοχρονιάς, οδήγησε στην ανακοίνωση νέων συστάσεων από το υπουργείο Υγείας σχετικά με τα τεστ κορονοϊού. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, διευκρίνισε – το απόγευμα της Πέμπτης (30/12) κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας – ότι όσοι βγουν θετικοί με rapid test δεν χρειάζεται να κάνουν PCR.
Σε νέες διευκρινίσεις για το πότε πρέπει να κάνει κάποιος PCR ή rapid test προχώρησε από την πλευρά του και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο MEGA. Σημείωσε μάλιστα ότι όσοι νοσούν για πρώτη φορά θα πρέπει αναγκαστικά να κάνουν PCR.
«Ο μεγάλος στόχος αυτή τη στιγμή είναι να περιοριστούμε στα σπίτια μας όσοι είμαστε θετικοί και να μην εκθέτουμε τους ανθρώπους μας στον ιό. Επομένως, οτιδήποτε μέτρο έχει να κάνει με τον περιορισμό της κινητικότητας είναι πολύ σημαντικό. Γι αυτόν τον λόγο, όταν κάποιος ο οποίος, είναι εμβολιασμένος και δεν νοσεί για πρώτη φορά – καθώς όταν κάποιος νοσήσει για πρώτη φορά πρέπει αναγκαστικά να κάνει PCR test, τόσο γιατί πρέπει να δηλωθεί όσο και να βγάλει τα απαραίτητα πιστοποιητικά – είναι στο σπίτι του και έχει ένα θετικό rapid test, αυτό επαρκεί, να μη κάνει μοριακό τεστ, να κάτσει στο σπίτι», τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος.
Μέτρα και για το φετινό ρεβεγιόν
Υπενθυμίζεται ότι με περιοριστικά μέτρα θα γίνει (και) φέτος το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Εστίαση και ψυχαγωγία θα λειτουργήσουν υπό νέους όρους που τέθηκαν σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης, ενώ μέτρα θα πρέπει να λάβουμε και για τις συγκεντρώσεις στα σπίτια μας.
Τι ισχύει για το ρεβεγιόν σε μαγαζί
Αν επιλέξουμε να γιορτάσουμε την αλλαγή του χρόνου σε κάποιο κέντρο διασκέδασης πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:
Η λειτουργία των καταστημάτων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31.12.2021) είναι έως τις 02:00.
Απαγορεύεται η μουσική.
Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας, από το προσωπικό του καταστήματος, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος.
Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο, πιστοποιητικού εμβολιασμού, πιστοποιητικού νόσησης. Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest).
Με στόχο να αποφευχθεί η μεταφορά της μαζικής βραδινής διασκέδασης σε άλλους μισθωμένους χώρους για διενέργεια πάρτι, ακόμη και με πληρωμή, απαγορεύονται τα οργανωμένα πάρτι σε ιδιωτικούς ή και δημόσιους χώρους.
Τα μέτρα για το ρεβεγιόν στο σπίτι
Αποφυγή συμμετοχής σε συναντήσεις με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα πιθανής λοίμωξης COVID-19 ανεξαρτήτως εργαστηριακής επιβεβαίωσης (rapid test, PCR test) ή έχουν έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Συναντήσεις όσο το δυνατόν περιορισμένων ομάδων ατόμων (social bubbles) κατά τη διάρκεια των εορτών.
Εάν είναι απαραίτητη η συνεύρεση με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, συστήνεται οι «επισκέπτες» να έχουν εκ των προτέρων προβεί προληπτικά σε αυτοέλεγχο νόσησης (self test), ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στα ευπαθή άτομα.
Σε όλες τις συναθροίσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα μέτρα φυσικής απόστασης, χρήσης μάσκας, υγιεινής χεριών, αναπνευστικής υγιεινής, μειωμένης παραμονής σε κλειστούς χώρους και επαρκούς και συστηματικού αερισμού του χώρου.
Οι κλειστοί χώροι θα πρέπει να αερίζονται με φρέσκο αέρα για όση περισσότερη ώρα γίνεται.
Οι χώροι με συνωστισμό θα πρέπει να αποφεύγονται, ακόμη κι εάν αυτοί είναι εξωτερικοί, ενώ θα πρέπει να εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις περί χρήσης μάσκας.
Άτομα που έχουν τεθεί σε περιορισμό λόγω επαφής υψηλού κινδύνου με επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και άτομα με θετικό διαγνωστικό τεστ ή με συμπτώματα πιθανής λοίμωξης COVID-19 δεν θα πρέπει να συμμετέχουν σε ομαδικές συναντήσεις
Ακόμα και ασυμπτωματικά άτομα με πρόσφατο αρνητικό διαγνωστικό τεστ θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα καθορισμένα μέτρα προστασίας.
Με πληροφορίες και από ΣΚΑΪ και MEGA