Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια που ζούμε αγκαλιά με την πανδημία και πραγματικά απορείς, ειδικά μετά τις φετινές γιορτές και τον χαμό που έγινε με τα κρούσματα, πώς την έχεις γλιτώσει. Πώς δεν έχεις κολλήσει ακόμα κορονοϊό, ενώ έχεις εκτεθεί αρκετές φορές στον ιό.
Η εξήγηση ίσως να μην είναι ούτε το γεγονός ότι τηρείς τους κανόνες υγιεινής και αυτοπροστασίας σε σημαντικό βαθμό, ούτε η καλή σου τύχη. Μπορεί να είναι κάτι άλλο που δεν είχες σκεφτεί μέχρι στιγμής: η ομορφιά σου.
Πριν σε χαρακτηρίσουν οι γύρω σου νάρκισσο, ας δώσουμε τον λόγο στην επιστήμη καθώς πρόσφατη έρευνα ισχυρίζεται ότι όσο πιο ελκυστικός είναι κάποιος, τόσο ισχυρότερο είναι το ανοσοποιητικό του. Συνεπώς, έχει ελάχιστες πιθανότητες να νοσήσει από κορονοϊό.
Αρχικά, οι ερευνητές κατέληξαν στον ορισμό της ομορφιάς
Οι ερευνητές του Texas Christian University φωτογράφισαν και υπέβαλαν σε εξετάσεις αίματος 79 γυναίκες και 80 άντρες. Στη συνέχεια, 492 εθελοντές κλήθηκαν να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα του προσώπου των συμμετεχόντων.
Όπως διαπίστωσαν «χαρακτηριστικά όπως το καθαρό δέρμα, τα έντονα ζυγωματικά, τα μεγάλα, λαμπερά μάτια και τα ζουμερά χείλη έχουν θεωρηθεί ελκυστικά σε όλη την καταγεγραμμένη ανθρώπινη ιστορία». Αυτό αποδείχθηκε και στη δική τους έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Royal Society. Ως ελκυστικό χαρακτηριστικό επισημάνθηκε επίσης και η συμμετρία του προσώπου.
Έπειτα, συνέδεσαν την ομορφιά με τις ελάχιστες πιθανότητες νόσησης με κορονοϊό
Αφού όρισαν λοιπόν τι εστί όμορφο και γοητευτικό πρόσωπο, οι ερευνητές έθεσαν επί του μικροσκοπίου τις εξετάσεις αίματος των συμμετεχόντων αντρών και γυναικών.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι πιο ελκυστικοί είχαν ξεκάθαρους παράγοντες βελτίωσης της ανοσίας στα δείγματα αίματός τους. Είχαν δηλαδή πιο δυνατό ανοσοποιητικό και κατ’ επέκταση ήταν λιγότερο ευάλωτοι στους ιούς.
Αυτό οφείλεται στο ότι εμφάνιζαν υψηλότερα ποσοστά φαγοκυττάρωσης, τη διαδικασία κατά την οποία τα λευκά αιμοσφαίρια καταπολεμούν τους ιογενείς εισβολείς στον οργανισμό, με αποτέλεσμα την καταπολέμηση των βακτηριακών ασθενειών.
Με τον κορονοϊό ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο μόνο οι άντρες που χαρακτηρίστηκαν ως ελκυστικοί είχαν «ενσωματωμένη προστασία». Και αυτό γιατί οι γυναίκες εθελοντές βαθμολόγησαν τους άντρες με «δολοφονικά» ανοσοκύτταρα (τα κύτταρα που προστατεύουν τον οργανισμό από ιούς) ως πιο ελκυστικούς σε σύγκριση με εκείνους που είχαν «αδρανή» ανοσοκύτταρα.
Από την άλλη, οι άντρες έβλεπαν τις γυναίκες λιγότερο ή περισσότερο όμορφες, ανεξάρτητα από τα κύτταρα που καταπολεμούν τις ιογενείς λοιμώξεις.
«Τα χαρακτηριστικά που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται παγκοσμίως ως ελκυστικά μπορεί να παρέχουν ενδείξεις για μη παρατηρήσιμες ενδείξεις που επηρεάζουν από τη φυσική κατάσταση μέχρι τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και γενικότερα, την υγεία ενός ατόμου», σημειώνουν οι ερευνητές.
Υπογραμμίζουν ότι ένα καλό ανοσοποιητικό σε κάνει να δείχνεις πιο υγιής και άρα πιο όμορφος. Συνεπώς, δεν είναι η ομορφιά που μειώνεις τις πιθανότητες να νοσήσεις από Covid-19, αλλά η καλή υγεία του οργανισμού σου.