Είτε σε εστιατόριο είτε μαγειρεύονται στο σπίτι, οι κοτομπουκιές μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, λόγω της σύγχυσης τόσο των χειριστών τροφίμων όσο και των καταναλωτών, που λόγω της εμφάνισής τους θεωρούν ότι είναι μαγειρεμένα. Τα εστιατόρια μπορούν εν αγνοία τους να τα σερβίρουν ωμά και οι σπιτικοί μάγειρες θα μπορούσαν εύκολα να υποθέσουν λόγω της εμφάνισής τους, ότι είναι προμαγειρεμένα, δημιουργώντας κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα. Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις τροφικών δηλητηριάσεων από κοτομπουκιές μολυσμένες με βακτήρια κυρίως σαλμονέλα.
Εκτός όμως από τροφικές δηλητηριάσεις που προκαλούνται από κοτομπουκιές, τον τελευταίο καιρό έχει απασχολήσει τον κλάδο των τροφίμων και όχι μόνο, και η παρουσία ξένων σωμάτων μέσα σε κοτομπουκιές όπως μεταλλικά σύρματα, πλαστικά κομμάτια αλλά και οστά. Στην καλύτερη περίπτωση, τα θραύσματα οστών στα τρόφιμα μπορεί να είναι μια μικρή ενόχληση. Μπορεί όμως να αποτελούν και σοβαρό κίνδυνο πνιγμού τραυματισμών στο στόμα ή στο λαιμό, πνιγμού, σπάσιμο δοντιών, ακόμη και θάνατο.
Χθες η καναδική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων ανακοίνωσε ότι μετά από αναφορές για τραυματισμούς ανακαλούνται οι κοτομπουκιές της μάρκας Swiss Chalet της Olymel, με κωδικούς BB 2025 SE 07- BB 2025 SE 26 και UPC 066701011479 των 700 gr στις οποίες εντοπίστηκαν κομμάτια οστών. Η εικόνα στο κουτί δείχνει κοτομπουκιές που έχουν σχήματα με θέμα το διάστημα, όπως φεγγάρια, πλανήτες και αστέρια, που σημαίνει ότι απευθύνονται κυρίως σε παιδιά.Οι αρχές συνεχίζουν την έρευνα στην εταιρεία και δεν αποκλείουν να ανακληθούν και άλλα προϊόντα ενώ έδωσαν οδηγίες “Μην καταναλώνετε, σερβίρετε, χρησιμοποιείτε, πουλάτε ή διανέμετε αυτά τα προϊόντα – Πρέπει να απορρίπτονται ή να επιστρέφονται στον τόπο αγοράς τους”. Η Olymel, μια επιχειρηματική μονάδα της Sollio Cooperative, διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής και επεξεργασίας στο Κεμπέκ, το Οντάριο, την Αλμπέρτα, το Σασκάτσουαν και το Νιού Μπράνσγουικ και απασχολεί περισσότερους από 12.000 ανθρώπους.
Oι απανωτές ανακλήσεις επεξεργασμένων προϊόντων κοτόπουλου λόγω ύπαρξης ξένων σωμάτων σε αυτά, και κυρίως κοτομπουκιών, που αποτελούν και αγαπημένο φαγητό των παιδιών, έχουν προκαλέσει ανησυχία τόσο σε παραγωγούς όσο και στο κοινό. Πριν από λίγες ημέρες επίσης στον Καναδά, η εταιρεία Wegmans εξέδωσε εθελοντική ανάκληση για τις κοτομπουκιές FYFGA λόγω ανησυχιών ότι μπορεί να περιέχουν θραύσματα οστών. Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Bestway Sandwiches Inc. ανακάλεσε περίπου 24.870 λίβρες κατεψυγμένων προϊόντων taquito κοτόπουλου και τυριού λόγω μόλυνσης με ξένα υλικά, συμπεριλαμβανομένου του μετάλλου.
Τον περασμένο Αύγουστο, η Perdue Foods LLC των ΗΠΑ ανακάλεσε περίπου 75 τόνους κατεψυγμένων, έτοιμου προς κατανάλωση παναρισμένου στήθους κοτόπουλου γιατί περιείχε μεταλλικό σύρμα, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας και Επιθεώρησης Τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (FSIS). Και η Lidl GB ανακάλεσε τις κοτομπουκιές «Red Hen Battered 25 Chicken Dippers» επειδή περιείχαν κομμάτια «σκληρού μπλε πλαστικού», ενώ και η εταιρεία επεξεργασίας κρέατος Sofina Foods Inc. ανακάλεσε από την αγορά του Καναδά κοτομπουκιές με γεύση πίτσας λόγω ύπαρξης πλαστικού στο προϊόν.
Όσον αφορά στην παρουσία οστών οι αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν λάθη που έγιναν κατά την αφαίρεση των οστών, μόλυνση κατά τη σφαγή και προβλήματα με τα μηχανήματα. Η μόλυνση μπορεί να είναι πιο πιθανή, εάν οι εργαζόμενοι που χειρίζονται τα μηχανήματα είναι άπειροι και δεν μπορούν να εντοπίσουν την αστοχία πριν το κρέας φτάσει στο στάδιο της συσκευασίας. Επιπλέον δεν ισχύει η κοινή πεποίθηση ότι τα μηχανήματα αυτόματης αφαίρεσης οστών είναι πιο αξιόπιστα από την χειρωνακτική διαδικασία.
Μέτρα προφύλαξης για την αποτροπή παρουσίας οστών μέσα σε τρόφιμα
Σωστή εκπαίδευση προσωπικού ώστε να μπορεί να αναγνωρίζει τα θραύσματα οστών
Προσδιορισμός των σημείων ελέγχου στη διαδικασία παραγωγής για την πρόληψη, εξάλειψη ή η μείωση των κινδύνων σε αποδεκτά επίπεδα.
Τακτικός καθαρισμός των μηχανημάτων.
Χρήση ακτίνων Χ ειδικά για ανίχνευση οστών που θεωρείται ο καλύτερο τρόπος προφύλαξης.
Πηγή: cibum.gr