Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «απέδειξε την ικανότητά της να δείξει αυστηρότητα» απέναντι στην Τουρκία.
«Δώσαμε μία ευκαιρία στην Τουρκία» τον Οκτώβριο, «αλλά διαπιστώσαμε ομοφώνως ότι η Τουρκία συνέχισε τις προκλητικές ενέργειες», δήλωσε ο κ. Μακρόν μετά την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Όπως είπε, οι νέες κυρώσεις που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν ότι η Ε.Ε. δεν θα δεχθεί πλέον αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή, προσθέτοντας ότι η Ένωση παραμένει ανοικτή σε διάλογο με την Τουρκία.
«Το σύνολο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων ενεργοποίησαν αυτές τις κυρώσεις, πράγμα που έγινε άλλωστε αμέσως κατανοητό από τους Τούρκους φίλους μας, οι οποίοι αντέδρασαν σήμερα το πρωί», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν αναφερόμενος στην απόφαση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για την επιβολή κυρώσεων κατά προσώπων και επιχειρήσεων, καθώς και επιπλέον μέτρων (με την προσθήκη νέων ονομάτων στην υπάρχουσα λίστα) από τον Μάρτιο, όταν θα εξετασθεί εκ νέου η κατάσταση, εάν η Τουρκία συνεχίσει τις ενέργειές της.
«Εδώ και έξι μήνες, έλεγαν: η Γαλλία είναι τελείως μόνη της» στο θέμα αυτό, υπενθύμισε εκφράζοντας την ικανοποίησή του που η προσπάθεια πειθούς του Παρισιού είναι πλέον «περισσότερο κατανοητή» διότι «η διαδικασία αυτή είναι η μόνη που μπορεί να ασκήσει επαρκή πίεση στην Τουρκία». «Ορισμένες φορές έχουμε δίκιο να είμαστε σαφείς και δυναμικοί, όταν οι συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές», συνέχισε.
Ο κ. Μακρόν κατήγγειλε και πάλι τις ενέργειες της Τουρκίας στην Λιβύη, όπου «απειλεί τα συμφέροντά μας στο μεταναστευτικό ζήτημα, μην επιτρέποντας τον αποτελεσματικό έλεγχο των ακτών και εισάγοντας τζιχαντιστές στην ζώνη απόπλου προς την Ευρώπη». «Η Τουρκία συνεχίζει να ενεργεί μονομερώς και αυθαιρέτως στην Συρία… πράγμα που δημιουργεί τον κίνδυνο ανασύστασης χαλιφάτου», είπε ο κ. Μακρόν καταγγέλλοντας επίσης στις ενέργειες της Τουρκίας στον Καύκασο.
Για το Brexit
Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε επιπλέον ότι ελπίζει πως η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξουν σε συμφωνία για την μελλοντική τους σχέση η οποία θα σέβεται και τις δύο πλευρές και θα διασφαλίζει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το έκτακτο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι ευρωπαίοι αλιείς θα διατηρήσουν την πρόσβαση στα βρετανικά ύδατα για ένα έτος ισοδυναμεί με το να έχεις «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», απάντησε: «Δεν θέλω και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Θέλω μια πίτα να αξίζει το βάρος της. Διότι δεν θα παραδώσω την δική μου μερίδα».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, REUTERS