Πόσο πιθανή είναι η επαναμόλυνση με Ομικρον – Ποιοι παράγοντες εξασθενούν την ανοσία.
Η μετάλλαξη Ομικρον έχει καταφέρει να κυριαρχήσει σε πολλές χώρες του κόσμου και ευθύνεται για την έξαρση των κρουσμάτων σε αυτές, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της. Είναι όμως πιθανό να κολλήσει κανείς δύο φορές; Εδώ προκύπτει το ερώτημα σχετικά με το πόσο διαρκεί η ανοσία σε κάποιον που νόσησε με το στέλεχος αυτό.
Οι νέες παραλλαγές των ιών συχνά αυξάνουν τον κίνδυνο επαναμόλυνσης, όπως και η φθίνουσα ανοσία. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αρρωστήσει κανείς την επόμενη φορά που θα κολλήσει, σε σύγκριση με την προηγούμενη. Παράλληλα, τα εμβόλια μειώνουν σημαντικά τη σοβαρότητα της νόσου.
Η Ομικρον, βιολογικά φαίνεται να είναι πιο ήπια από τη Δέλτα. Είναι αρκετά πιθανό το ότι θα υπάρξουν άνθρωποι οι οποίοι θα κολλήσουν την Ομικρον δύο φορές στο μέλλον. Αλλά αυτό εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται η ανοσία από την πρώτη μόλυνση, η κατάσταση εμβολιασμού του ατόμου και το αν η Ομικρον θα παραμείνει κυρίαρχη, ή εάν θα εμφανιστεί νέα μετάλλαξη.
Πόσο πιθανή είναι η επαναμόλυνση με Ομικρον
Η επαναμόλυνση «παραμένει σπάνια, αν και ειδικά στο πλαίσιο του υψηλού επιπολασμού, θα εμφανιστούν περιστασιακά κρούσματα», αναφέρουν Βρετανοί επιστήμονες.
Μία «ύποπτη» επαναμόλυνση με θετική εξέταση PCR θα μπορούσε να προκύψει 90 ημέρες ή περισσότερο μετά από προηγούμενο τεστ. Μέσα σε αυτές τις 90 ημέρες, παλιά «θραύσματα» του ιού από την πρώτη μόλυνση θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα θετικό PCR.
Η Ομικρον εμφανίστηκε στα τέλη του 2021. Δεν έχουν περάσει 90 ημέρες από την κυκλοφορία της στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές Δεκεμβρίου. Επομένως, είναι εξαιρετικά απίθανο ένα άτομο να έχει κολλήσει δύο φορές και να έχει επιβεβαιωθεί από εργαστηριακές δοκιμές.
«Γνωρίζουμε ήδη ότι οι άνθρωποι που έχουν κολλήσει στο παρελθόν κορονοϊό μπορούν να μολυνθούν εκ νέου.
Περίπου ένα στα 10 νέα κρούσματα της Ομικρον στην Αγγλία συνδέονται με προηγούμενη λοίμωξη, αναφέρει η Υπηρεσία Υγείας και Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Γιατί παρατηρείται πτώση ανοσίας
Η επαναμόλυνση μπορεί να συμβεί λόγω εξασθενημένης ανοσίας για δύο λόγους:
– Πρώτον, η ανοσία φαίνεται να αποδυναμώνεται από την ίδια την Ομικρον, καθώς το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί με μελλοντικά στελέχη.
Η προστασία που παρέχεται από παλαιότερες λοιμώξεις είναι περίπου 5,4 φορές λιγότερο αποτελεσματική έναντι της Ομικρον, από ό,τι έναντι της Δέλτα, σύμφωνα με μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει τον ιό τόσο αποτελεσματικά, επειδή οι μεταλλάξεις του έχουν «αλλάξει» την εμφάνισή του.
Ο Alex Dornburg, επίκουρος καθηγητής βιοπληροφορικής και γονιδιωματικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Charlotte, δήλωσε: «Καθώς εμφανίζονται νέες παραλλαγές, οι προηγούμενες ανοσολογικές αποκρίσεις γίνονται λιγότερο αποτελεσματικές στην καταπολέμηση του ιού. Όσοι μολύνθηκαν φυσικά νωρίς στην πανδημία είναι όλο και πιο πιθανό να μολυνθούν εκ νέου στο εγγύς μέλλον».
Τα δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξαν ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της Ομικρον, αλλά εξακολουθούν να είναι η καλύτερη λύση για την αποφυγή σοβαρής νόσησης.
– Δεύτερον, η ανοσία έναντι του κορονοϊού – είτε δημιουργήθηκε από προηγούμενη μόλυνση είτε από εμβολιασμό – εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου.
Η ενισχυτικές δόσεις, φαίνεται πως είναι το πιο κρίσιμο επίπεδο προστασίας έναντι της μετάλλαξης. Επιβεβαιώνει επίσης ότι, όσο υποχωρεί ο εμβολιασμός, ένα άτομο γίνεται πιο ευάλωτο στο να κολλήσει, ίσως όχι για πρώτη φορά.
Πηγή: The Sun