Οι ειδικοί εισηγούνται για το άνοιγμα των σχολείων τις επόμενες μέρες, με το κυρίαρχο ως τώρα σενάριο να προβλέπει κουδούνι στις 10 Ιανουαρίου. Παράλληλα η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στις ομάδες κάτω των 60 ετών βρίσκεται στο «τραπέζι». Κανονικά θα λειτουργήσουν από αύριο βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, ενώ για «μεγάλο υγειονομικό κίνδυνο» προειδοποιεί η ΟΙΕΛΕ καθώς ανοίγουν φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, κέντρα μελέτης και Ψυχοπαιδαγωγικά κέντρα λόγου και έργου, την ώρα που η υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον μολύνει όλο και πιο ραγδαία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η οριστική εισήγηση για το άνοιγμα των σχολείων θα έρθει μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής η οποία θα γίνει το αργότερο ως την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου.
«Η βούληση και η αρχική θέση, είναι τα σχολεία να ανοίξουν διότι είδαμε ότι το πρωτόκολλο το οποίο τηρήθηκε είχε καλά αποτελέσματα , από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Η ταχύτητα μετάδοσης της ‘Ομικρον
Στις 21 – 22 Δεκεμβρίου το νέο στέλεχος αποτελούσε το 3% των κρουσμάτων, και αυτή τη στιγμή, σε λιγότερο από 10 μέρες, έχει επικρατήσει με πάνω από 70%.
Η αυξημένη διασπορά αποτυπώνεται και στα νοσοκομεία που εφημερεύουν.
«Χθες είχαμε ρεκόρ προσελεύσεων στην εφημερία και ήταν Πρωτοχρονι. Σκεφτείτε τι θα συμβεί στις επόμενες, αλλά το ότι είχαμε λίγες εισαγωγές επιβεβαιώνει ότι υπάρχει διασπορά αλλά χαμηλή νοσηρότητα», τόνισε ο Χρήστος Παπαστεργίου, από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης.
Έξι νέες μελέτες δείχνουν ότι η « O» δεν βλάπτει τους πνεύμονες όσο η «Δ»
Επωάζει στο λαιμό και όπως τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος «υπάρχει μία κατ’ επιλογή είσοδος στο ανώτερο αναπνευστικό, γεγονός ενθαρρυντικό γιατί θα αποφύγουμε τις πνευμονίες».
Ανοίγουν τα φροντιστήρια τη Δευτέρα – Αντιδράσεις από την ΟΙΕΛΕ
Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) σε ανακοίνωση της: «Αν συνυπολογίσει κανείς στους χώρους αυτούς και τα περιβόητα Κέντρα Μελέτης που λειτουργούν χωρίς θεσμικό πλαίσιο και δεν υπάγονται σε κανέναν εποπτικό φορέα, γίνεται φανερό ότι πρόκειται για μια υγειονομική βόμβα εκατοντάδων χιλιάδων διδασκόντων και διδασκόμενων που μπορεί να μεταδώσουν αστραπιαία τον ιό στην κοινότητα».
Στην ανακοίνωσή της, προσθέτει, επίσης, ότι: «Καλούμε άμεσα την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει μέτρα. Σε πολλούς από τους χώρους αυτούς, όπως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, οι αίθουσες είναι μικρές, οι αναλογίες τ.μ. ανά εκπαιδευόμενο που τίθενται από το θεσμικό πλαίσιο δεν τηρούνται και υπάρχει συχνά το φαινόμενο των αδήλωτων τάξεων-εκπαιδευτικών-μαθητών που συνωστίζονται σε χώρους χωρίς καμιά διασφάλιση υγιεινής και ασφάλειας.
Απαιτούμε δωρεάν μοριακά τεστ για όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να διευκολυνθεί η ακριβής ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Ζητάμε την αναστολή του ανοίγματος των εκπαιδευτικών μονάδων μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας».
Πότε παραλαμβάνονται τα νέα φάρμακα
Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο η χώρα μας θα παραλάβει 5.000 χάπια από την εταιρεία Merck, τα οποία είναι αντιϊκά φάρμακα και χορηγούνται σε ευάλωτους ασθενείς, που έχουν σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν βαριά και να διασωληνωθούν.
Για το αντιϊκό χάπι της Pfizer, αναμένεται η τελική έγκριση από το ΕΜΑ ως τα μέσα Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου η χώρα μας θα είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα παραλάβει τα νέα φάρμακα.
Και τα δύο φάρμακα χορηγούνται κατ’ οίκον στις 3-5 πρώτες ημέρες μετά το θετικό τεστ και δρουν διαφορετικά από τα μονοκλωνικά αντισώματα, δηλαδή εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του ιού στον οργανισμό ενώ τα μονοκλωνικά μπολοκάρουν την είσοσο του ιού αλλά δεν μπλοκάρουν τον πολλαπλασιασμό του.