Συνέντευξη στο CNN και τη δημοσιογράφο Τζούλια Τσάτερλεϊ παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για την πρωτοβουλία του σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με το πράσινο πιστοποιητικό.
«Ήμουν ο πρώτος που ανακίνησα το ζήτημα ενός πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, καθώς αντελήφθην ότι σε κάποιο σημείο, την άνοιξη ή το καλοκαίρι, οι Ευρωπαίοι θα αισθανθούν την ανάγκη να ταξιδέψουν και εμείς θα είχαμε την υποχρέωση να τους διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο» είπε ο πρωθυπουργός στην αμερικανική τηλεόραση.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που η Κομισιόν υιοθέτησε αυτή τη διαδικασία και παρουσίασε την πρότασή της που θα διευκολύνει τα ταξίδια σημαντικά, κάτι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, η οποία εξαρτάται πολύ από τον τουρισμό», σημείωσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τον τρόπο που θα λειτουργεί το πράσινο πιστοποιητικό και σημείωσε πως όσο περισσότεροι εμβολιάζονται αναμένει αυτό το πράσινο πιστοποιητικό να κανονικοποιηθεί στα ταξίδια.
«Πρόκειται για ένα απλό ψηφιακό πειστήριο ότι είτε έχεις εμβολιαστεί, είτε έχεις αρνητικό τεστ, είτε έχεις αναρρώσει από τη νόσο του κορονοϊού. Με ένα τέτοιο πιστοποιητικό θα υπάρχει η δυνατότητα να ταξιδέψει κάποιος σε κράτη, όπως η Ελλάδα χωρίς να πρέπει να παραμείνεις σε καραντίνα, ή να υποβληθείς σε τεστ στα σύνορα» σημείωσε και πρόσθεσε:
«Θεωρώ πως αυτό το πιστοποιητικό θα καταστεί -όσο αυξάνονται οι εμβολιασμοί- απαραίτητο για τις διεθνείς μετακινήσεις. Επίσης, πιστεύω ότι θα συμβάλλει, ώστε να ανοίξουμε τις πύλες της χώρας στους τουρίστες, κάτι, που επισήμως η Ελλάδα θα κάνει γύρω στις 15 Μαΐου».
Μητσοτάκης: «Ολοι είμαστε κουρασμένοι με τον κορωνοϊό»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε την κόπωση που παρατηρείται στη χώρα από τη συνεχιζόμενη επιβολή περιοριστικών μέτρων. «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, όλοι είναι κουρασμένοι με τον κορωνοϊό. Εμείς περιορίσαμε την οικονομική δραστηριότητα τις τελευταίες 4-5 εβδομάδες, καθώς αναμέναμε την έξαρση της πανδημίας η οποία συνέβη στην Ελλάδα» είπε.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων με ανακοινώσεις που θα γίνουν μέσα στο επόμενο 48ωρο. «Ταυτόχρονα θα πρέπει να εφαρμόσουμε μία «έξυπνη» στρατηγική, ώστε να γίνουν εκ νέου ενεργοί οι πολίτες μας, χωρίς να υπονομεύουμε τη στρατηγική αναχαίτισης του ιού.
Αυτή είναι η ισορροπία, που πρέπει να επιτύχουμε, ήτοι πως αφήνουμε στους πολίτες κάποιο βαθμό ελευθερίας χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη συνολική στρατηγική μας. Αυτό ακριβώς κάνουμε τώρα και θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις εντός των επομένων 48 ωρών».
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης, λέγοντας. «Είμαι απόλυτα βέβαιος πως αν δεν είχαμε λάβει αυτά τα μέτρα θα ήμασταν αντιμέτωποι με μια πολύ χειρότερη κατάσταση σήμερα» είπε, και εξέφρασε την πεποίθηση πως η έξαρση που βιώνουμε θα φτάσει στο απόγειό της μέσα στην εβδομάδα.
Η τουριστική κίνηση θα αυξηθεί φέτος το καλοκαίρι
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως αναμένει φέτος το καλοκαίρι η τουριστική κίνηση να αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το 2020. «Οι περισσότεροι τουρίστες μας έρχονται από το εσωτερικό της ΕΕ, θα πρέπει ως εκ τούτου να διασφαλίσουμε σε ταξιδιώτες από την Ευρώπη να ταξιδεύουν όσο πιο εύκολα γίνεται και χωρίς επιπλέον περιορισμούς», συνέχισε.
Η δημοσιογράφος του CNN ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για τις διμερείς συμφωνίες της χώρας στο πεδίο αυτό, με το Ισραήλ και τη Σερβία. «Το Ισραήλ έχει εμβολιάσει περισσότερο από το 60% του πληθυσμού του. Σκοπεύουμε να επεκτείνουμε αντίστοιχες συμφωνίες με άλλες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε ο πρωθυπουργός.
Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως, πέραν του πράσινου πιστοποιητικού, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι επισκέπτες να έρθουν στην Ελλάδα με τον πιο ασφαλή τρόπο. «Θα διασφαλίσουμε πως θα βιώσουν την απόλυτη ελληνική εμπειρία, χωρίς συμβιβασμούς, αλλά θα θέτουμε πάντα ως απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλειά τους», είπε.
Όσο προχωρά ο εμβολιασμός, θα αντιμετωπίζουμε τον κορωνοϊό πιο αποτελεσματικά
Η συζήτηση περιεστράφη στη συνέχεια γύρω από το τρίτο κύμα της πανδημίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως αυτή τη στιγμή παρατηρείται στην Ελλάδα μια έξαρση, αυτό που πέρασαν άλλες χώρες νωρίτερα. «Αλλά πιστεύω πως, όσο προχωρά ο εμβολιασμός, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό πιο αποτελεσματικά», είπε.
Άλλωστε, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα μας παρουσιάζει μια από τις καλύτερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά τον εμβολιαστικό ρυθμό.
«Μέσα στον Απρίλιο ελπίζουμε να έχουμε εμβολιάσει όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, αλλά και εκείνους με υποκείμενα νοσήματα. Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα άρουμε σημαντικά την πίεση από τα νοσοκομεία μας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έφερε στο σημείο αυτό το παράδειγμα του Ισραήλ.
«Είναι, ουσιαστικά, ό,τι συμβαίνει στο Ισραήλ σήμερα. Ο κορωνοϊός είναι παρών, οι πολίτες αρρωσταίνουν, όμως το σύστημα υγείας μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάσταση. Οπότε σε αυτό το σημείο πιστεύω πως θα βρισκόμαστε σύντομα», είπε.
Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τον EMA στο θέμα της AstraZeneca
Η δημοσιογράφος του CNN αναφέρθηκε όμως και σε όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ευρώπη πράγματι είναι δύο μήνες πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία σε επίπεδο εμβολιασμών. «Υπήρξαν καθυστερήσεις που αναγνωρίστηκαν ανοιχτά από την Κομισιόν», σημείωσε.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο EMA ήταν ξεκάθαρος πως τα οφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca υπερτερούν. «Αυτός είναι και ο λόγος που η Ελλάδα είναι μια χώρα που πήγε ενάντια στην τάση και συνεχίζουμε να εμβολιάζουμε με το εμβόλιο της AstraZeneca και αναμένουμε μια απόφαση από τον EMA αύριο. Αν μας πει να αναστείλουμε το πρόγραμμα, φυσικά θα το κάνουμε άμεσα», υπογράμμισε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, εμφανίστηκε προβληματισμένος ως προς την αντίδραση των χωρών της Ευρώπης απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca. «Δεν καταλαβαίνω πώς όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, εφόσον εμπιστεύτηκαν τον EMA στην αδειοδότηση του εμβολίου της AstraZeneca, γιατί θα πρέπει οι τωρινές αποφάσεις να λαμβάνονται ξεχωριστά από τις εθνικές επιτροπές» είπε, και συνέχισε: «Φυσικά, κάθε χώρα είναι υπεύθυνη να αντιμετωπίζει το ζήτημα με τον τρόπο που θεωρεί εκείνη ενδεδειγμένο, αλλά εμείς ευθυγραμμιστήκαμε με τις συστάσεις του EMA».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση ενδυνάμωσε σημαντικά το ΕΣΥ, υπερδιπλασίασε τις ΜΕΘ τον τελευταίο χρόνο, ένα σημαντικό κατόρθωμα για την Ελλάδα. «Αν δείτε όλα τα στατιστικά από την έναρξη, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη μεταξύ των χωρών με την καλύτερη επίδοση σε ό,τι αφορά τους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, που είναι η πιο χαρακτηριστική στατιστική αναφορικά με την πανδημία», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Η Ελλάδα έχει αφήσει για καλά πίσω της την οικονομική κρίση
Πριν κλείσει τη συζήτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην έκδοση 30ετους ομολόγου. «Προ 2 ετών θα ήταν αδιανόητη για την Ελλάδα η έκδοση 30ετούς ομολόγου, το επιτύχαμε φέτος, η προσφορά ήταν υπερδεκαπλάσια από το ποσό, που ζητούσαμε, ενώ αντλήσαμε 2,5 δισ. ευρώ με ένα ελκυστικό επιτόκιο για τέτοιο ομόλογο» είπε.
«Είναι μία απόδειξη ότι η Ελλάδα επέστρεψε υπό την έννοια ότι έχουμε αφήσει για τα καλά πίσω μας την οικονομική κρίση. Το μέλλον της χώρας είναι πολλά υποσχόμενο, αναμένω ταχεία ανάπτυξη, όταν μετά το τέλος της πανδημίας, πολλοί επενδυτές βρίσκουν στην Ελλάδα ενδιαφέρουσες ευκαιρίες» εκτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. / iefimerida
BINTEO
http://https://www.facebook.com/watch/live/?v=438748327184951&ref=external