Τέλος στις χρεώσεις για βασικές τραπεζικές συναλλαγές, όπως πληρωμές λογαριασμών ρεύματος, τηλεφώνου και οφειλών προς το Δημόσιο, ανώτατο όριο 0,5 ευρώ για εμβάσματα έως 5.000 ευρώ, αλλά και διπλάσιο ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που κατέχουν τράπεζες και διαχειριστές δανείων (servicers) από το 2026, ανακοίνωσέ μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, παρουσίασε πέντε νέα μέτρα που αφορούν τη λειτουργία των τραπεζών και την καθημερινότητα των πολιτών. Οι παρεμβάσεις, όπως τόνισε, στοχεύουν στη μείωση του κόστους για βασικές τραπεζικές συναλλαγές, στην ενίσχυση της χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνεισφοράς των τραπεζών.
Ένα από τα βασικότερα μέτρα είναι η κατάργηση όλων των χρεώσεων για βασικές τραπεζικές συναλλαγές. Όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός, πληρωμές προς το Δημόσιο ή για υπηρεσίες όπως η εξόφληση λογαριασμών ρεύματος και τηλεφώνου, θα γίνονται χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πολίτες. «Αν πληρώνετε το ρεύμα ή το τηλέφωνό σας, δεν θα χρεώνεστε καθόλου», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι αυτή η αλλαγή θα υλοποιηθεί με νομοθετική παρέμβαση. Μάλιστα, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, ανέφερε ότι αυτό το μέτρο ήταν κάτι που είχε ζητήσει και το ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, ανακοίνωσε την επιβολή ανώτατου ορίου χρέωσης 0,5 ευρώ για μεταφορές χρημάτων έως 5.000 ευρώ μέσω εμβασμάτων. Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «τέλος στις εξοργιστικές και καταχρηστικές πρακτικές» που επιβαρύνουν τους πολίτες στις καθημερινές συναλλαγές τους.
Μια ακόμη σημαντική αλλαγή αφορά τη φορολογία στα ακίνητα που κατέχουν οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων (servicers). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από το 2026 ο ΕΝΦΙΑ για αυτά τα ακίνητα θα διπλασιαστεί, εάν δεν διατεθούν προς πώληση στην αγορά. Το μέτρο αυτό, όπως εξήγησε, στοχεύει στην ενεργοποίηση της αγοράς ακινήτων και στην αποφυγή συσσώρευσης ακινήτων στα χέρια των τραπεζών.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε μια πρωτοβουλία που στοχεύει στη μείωση των επιτοκίων. Όπως είπε, σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο και την Τράπεζα της Ελλάδος, προωθείται η ένταξη μεγάλων εταιρειών στον μηχανισμό χρηματοδότησης, ώστε να δημιουργηθεί πίεση στις τράπεζες να προσφέρουν χαμηλότερα επιτόκια. Το μέτρο αυτό, όπως τόνισε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι 100 εκατ. ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα διατεθούν για τη στήριξη της εκπαίδευσης. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν είτε για την αναβάθμιση υφιστάμενων σχολικών μονάδων είτε για την κατασκευή νέων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαριέτα Γιαννάκου».
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη ρύθμιση της λειτουργίας των τραπεζών θα συμβάλουν στην στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Για παράδειγμα, η κατάργηση των τραπεζικών χρεώσεων για βασικές συναλλαγές ανακουφίζει άμεσα οικογένειες που πληρώνουν λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, όπως ρεύμα, νερό και τηλέφωνο. Ένας συνταξιούχος που εξοφλεί τον λογαριασμό του ηλεκτρικού μέσω τραπεζικής εφαρμογής ή ταμείου, δεν θα επιβαρύνεται πλέον με πρόσθετες χρεώσεις, που μέχρι σήμερα έφταναν τα 1-2 ευρώ ανά συναλλαγή. Το ίδιο ισχύει και για όσους εξοφλούν τέλη στο Δημόσιο, όπως τέλη κυκλοφορίας ή φόρους εισοδήματος.
Το πλαφόν των 0,5 ευρώ για εμβάσματα βοηθά μικρούς επαγγελματίες που μεταφέρουν χρήματα για συναλλαγές με προμηθευτές. Ένας έμπορος που στέλνει 3.000 ευρώ για παραγγελία προϊόντων θα πληρώνει το πολύ 0,5 ευρώ αντί για 5-10 ευρώ που χρεώνουν σήμερα οι τράπεζες. Το μέτρο αυτό μειώνει σημαντικά το κόστος για τις επιχειρήσεις που βασίζονται σε συχνές τραπεζικές μεταφορές.
Ο διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα που κατέχουν τράπεζες και servicers από το 2026 ωφελεί έμμεσα τους νέους που αναζητούν κατοικία. Με αυτό το μέτρο, τράπεζες και διαχειριστές δανείων θα έχουν κίνητρο να διαθέσουν ακίνητα στην αγορά, κάτι που θα αυξήσει την προσφορά και πιθανώς θα συγκρατήσει τις τιμές ενοικίων και πωλήσεων. Για έναν νέο εργαζόμενο που ψάχνει σπίτι, αυτό σημαίνει περισσότερες επιλογές και πιο προσιτές τιμές.
Η παρέμβαση για τη μείωση των επιτοκίων αφορά κυρίως τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Μια επιχείρηση που σήμερα δυσκολεύεται να εξασφαλίσει δάνειο με χαμηλό επιτόκιο, θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί με πιο ευνοϊκούς όρους.
Δείτε το βίντεο – Αυτά είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή