Τα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες είναι εφιαλτικά με αιχμή τις γιορτές των Χριστουγέννων. Οι επιστήμονες προβλέπουν 12 χιλιάδες κρούσματα ανά 24ωρο, 800 διασωληνωμένους και 120 νεκρούς κάθε μέρα. Από 3 Οκτωβρίου 2021 έως 3 Νοεμβρίου 2021 έχουν πεθάνει από κοροναϊό 1.189 ασθενείς, 13 ηλικίας 18- 39 ετών, 190 άνθρωποι 40- 64 ετών. Οι ανεμβολίαστοι είναι ο πρώτος στόχος του φονικού ιού. Στη μαύρη λίστα των ανεμβολίαστων νέων που κατέληξαν λόγω κοροναϊού προστέθηκαν μέσα σε δύο ημέρες ένας 39χρονος από τη Φλώρινα και μία 27χρονη που κατέληξε μετά από 10 ημέρες νοσηλείας το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Η κοπέλα είχε κάνει την πρώτη δόση, ωστόσο δεν πρόλαβε να αναπτύξει αντισώματα.
Την περασμένη Τετάρτη η κατάστασή της επιδεινώθηκε και οι γιατροί έκριναν ότι πρέπει να διασωληνωθει. Ωστόσο δεν τα κατάφερε και έφυγε από τη ζωή.
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο MEGA, υποστηρίζει ότι είναι «πιθανή η επιβολή ενός lockdown». Κάτι που υποστήριξε την Παρασκευή και ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής των «ειδικών», Τάκης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είχε πει επίσης ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ενός lockdown.
Η Θ.Ψαλτοπούλου είπε χαρακτηριστικά «τα δεδομένα που έχουμε τόσο από Αθήνα όσο και από Θεσσαλονίκη μέσα από τα λύματα δείχνουν ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα», ενώ υποστήριξε ότι θεωρεί πως είμαστε κοντά τόσο στα 10.000 κρούσματα ημερησίως όσο και στους 100 θανάτους.
«Δεν μπορούμε ακόμα να ξέρουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20 μέρες. Σε όλη την Ευρώπη γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και όλα τα υγειονομικά μέτρα αλλά βλέπουμε πως σε χώρες της Βαλτικής για παράδειγμα, αυτό δεν είναι αρκετό, οπότε οδηγούνται σε κάποιες μορφές lockdown» ξεκαθαρίζει η κ. Ψαλτοπούλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες επικρατεί μεγάλη ανησυχία στο Μαξίμου για τη διαχείριση της κατάστασης, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, ενώ κατηγορηματικά δηλώνεται πως το ενδεχόμενο νέου lockdown δεν υπάρχει.
Με βάση τις πληροφορίες η κυβέρνηση αναμένει αύξηση των εμβολιασμών το ερχόμενο διάστημα και αν μειωθούν αρκετά οι ανεμβολίαστοι που είναι άνω των 60, τότε θα υπάρχει μια εξομάλυνση της κατάστασης. Σχέδιο για μεταφορά ασθενών επίσης, έχει εκπονηθεί και είναι έτοιμο να εφαρμοστεί όπου χρειαστεί.
«Έχουμε δύο παράλληλες επιδημίες, των ανεμβολίαστων και των πρώην εμβολιασμένων, όσων δηλαδή έχουν κάνει εμβόλιο πριν από 8 μήνες, οπότε και δεν έχουν πλέον αντισώματα», κρούει τον κώδωνα η καθηγήτρια.
«Κρούουμε τον κώδωνα, ένα μεγάλο κουδούνι, διότι αν συνεχίσουμε έτσι, η κατάσταση θα είναι δραματική» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ και ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαιωάννου.
Με το φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης, να έχει ξεπεράσει τις υψηλότερες τιμές του τρίτου κύματος, ο ίδιος τόνισε: «Βρισκόμαστε σε μία πάρα μα πάρα πολύ δύσκολη περίοδο… Είναι η περίοδος τώρα που αποτυπώνεται η κινητικότητα των εορτών του Αγίου Δημητρίου. Υπάρχει μία πολύ μεγάλη διασπορά στην κοινότητα».
Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος είπε μιλώντας στο MEGA ότι ο κόσμος πρέπει να κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου όσο πιο γρήγορα γίνεται (και όχι απαραίτητα όταν περάσει το διάστημα του εξαμήνου) γιατί αυτό «θα έχει τρεις συνέπειες. Η μία είναι ότι θα προστατεύσει τους μεγάλους σε ηλικία και τους νεαρούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί αλλά λόγω του χρόνου έχει μειωθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Θα αποκαταστήσει πλήρως την εμπιστοσύνη του κόσμου στο εμβόλιο, γιατί έχω ακούσει που λένε ότι υπάρχουν και ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ. Αυτό, θα μειωθεί τρομερά αν γίνει τρίτη δόση πιο νωρίς. Και ταυτόχρονα, μέχρι να κάνουν την τρίτη δόση όλοι οι συμπολίτες που έχουν κάνει τις δύο δόσεις και έχει περάσει χρόνος, θα πρέπει να προστατευτούν μέχρι η τρίτη δόση να αποκαταστήσει την υψηλή ανοσολογική κάλυψη…»
Ο κύριος Βασιλακόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολίου, σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων.
«Πιστεύω ότι πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα, ιδίως στα επαγγέλματα που υπάρχει πολύ μεγάλη αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους άρα και πολύ μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης. Αυτό θα προστατεύσει και τους εργαζόμενους και τους πελάτες» είπε.
Κατά τον ίδιο, αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί και «αν συνεχίσουμε έτσι, θα ξεπεράσουμε το ρεκόρ διασωληνωμένων που είχαμε την περσινή χρονιά».
Και τόνισε με νόημα: «Ο ιός που έχουμε φέτος, σε σχέση με το κύμα που είχαμε πέρσι τον Νοέμβρη, είναι 120 με 130% πιο μεταδοτικός! Διπλάσια μεταδοτικός! Διότι δεν είχε επικρατήσει ούτε το βρετανικό στέλεχος, ούτε το στέλεχος Δέλτα».
Και κατέληξε: «Τώρα δεν είναι το ίδιο με πέρσι και τα περσινά μέτρα έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα γιατί απλά ο ιός είναι διπλάσια μεταδοτικός».
Ο αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας, Αργύρης Τζουβελέκης προσπάθησε να αφυπνίσει όσους αμελούν να κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου, αν και έχει περάσει το εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.
«Υπάρχει περίπου μισό εκατομμύριο κόσμος, που εμβολιάστηκε τον Μάιο και δεν έχει κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου… Πρέπει οπωσδήποτε να εστιάσουμε στην τρίτη δόση» είπε μιλώντας στον Alpha.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ιός της γρίπης «καθιστά πιο εύκολη την είσοδο του κορονοϊού μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό». Άρα προτρέπει τον κόσμο να κάνουν το αντιγριππικό εμβόλιο.
«Μετά τις 20 Νοεμβρίου η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη», είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής ΜΕΘ, Νίκος Καπραβέλος.
«Το κύμα αυτό είναι το πιο καταστροφικό, το στέλεχος είναι υπερμεταδοτικό», τόνισε. Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας. Η αλλαγή του καιρού η ταχύτητα της εξάπλωσης του στελέχους Δέλτα αλλά και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στην βόρεια Ελλάδα, έχουν ήδη πολλαπλασιάσει τα κρούσματα και η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας είναι μεγάλη.
Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι εάν δεν ανακοπεί η πορεία της πανδημίας, κυρίως μέσω του εμβολιασμού, τότε θα δούμε τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να γεμίζουν ασφυκτικά οι μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά και δεκάδες άνθρωποι να χάνουν την ζωή τους.
«Στο δεύτερο 15ήμερο του Νοεμβρίου θα κορυφωθεί το νέο κύμα της πανδημίας», ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για το πώς εξαπλώνεται η πανδημία. Στις 1 Νοεμβρίου είχαμε 5449 νέα κρούσματα. Την επόμενη μέρα φτάσαμε στα 6700 ενώ και στις 3 του μηνός είχαμε 6150 κρούσματα. Στις 4 του μηνός φτάνουμε στα 6808 κρούσματα ενώ η εβδομάδα κλείνει με 6909 κρούσματα», πρόσθεσε.