Δεν λέει να τελειώσει η συζήτηση, οι αναφορές, οι αποφάσεις και ο φόβος του lockdown. Των αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις ολόκληρου του πλανήτη που ξεκίνησαν στις αρχές του 2020 με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.
Και παρότι για οποιαδήποτε χώρα, ένα ακόμα lockdown θα σήμαινε μια ανυπολόγιστη καταστροφή για την οικονομία, σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης έχει ήδη επιστρέψει η ίδια συζήτηση.
Πρόσφατο παράδειγμα η Λετονία, η οποία διανύει δύο εβδομάδες με lockdown λόγω της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων η οποία απειλεί το σύστημα υγείας. Για ένα μήνα θα μείνουν κλειστά σχολεία, μπαρ και μαγαζιά, ανοίγοντας έτσι ξανά τον δρόμο για το ίδιο δίλημμα και σε άλλες χώρες.
Η Εσθονία παραδέχθηκε ότι ενδεχομένως να αναγκαστεί να πάει σε νέο lockdown και η Ρουμανία -που έχει εμβολιασμένο κάτι λιγότερο από ένα τρίτο των κατοίκων της- έκανε έκκληση για βοήθεια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μετά από τα πρόσφατα αρνητικά ρεκόρ σε θανάτους και νέα κρούσματα.
Στη Βουλγαρία τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Έχει εμβολιαστεί σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού, έχουν κλείσει ήδη αρκετά σχολεία, ενώ εστιατόρια και μαγαζιά λειτουργούν με πολύ αυστηρά μέτρα.
Στην Πολωνία δε οι ειδικοί εξετάζουν την επιδημιολογική κατάσταση και οι αναφορές κάνουν λόγο για πολύ πιθανό lockdown αν χειροτερέψει και άλλο.
Την ίδια ώρα, στην Αυστρία τα κρούσματα αυξάνονται επίσης απότομα, με τις αρχές να έχουν έτοιμο ένα πλαίσιο για πιθανά νέα μέτρα lockdown αλλά μόνο για τους ανεμβολίαστους.
Καραντίνες και lockdown στην Κίνα
Οι κινεζικές αρχές επέβαλαν σήμερα lockdown σε επαρχία του βορρά λόγω επανεμφάνισης κρουσμάτων περίπου 100 ημέρες πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Μια πρόσφατη εστία στην Εσωτερική Μογγολία, στο βόρειο τμήμα της Κίνας, ευθύνεται για περισσότερα από 100 κρούσματα την περασμένη εβδομάδα.
Οι κινεζικές αρχές, από την αρχή της πανδημίας, ακολουθούν μια πολιτική «μηδενικής ανοχής» απέναντι στον ιό και αντιδρούν άμεσα, επιβάλλοντας περιορισμούς και μαζικά τεστ στις «κόκκινες» περιοχές.
Στην Ετζίν, στην Εσωτερική Μογγολία, περίπου 35.000 άνθρωποι τέθηκαν σε lockdown δύο εβδομάδων από σήμερα. Στην Γκανσού, στο βορειοδυτικό τμήμα της Κίνας, λεωφορεία και ταξί σταμάτησαν να κυκλοφορούν στην επαρχιακή πρωτεύουσα Λαντσόου, ενώ οι τουριστικές τοποθεσίες έκλεισαν.
Ανοίγει η Αυστραλία μετά από πολύμηνο lockdown
Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν το πρώτο χωρίς lockdown μετά από σχεδόν 9 μήνες στη Μελβούρνη! Οι Αυστραλοί το γιόρτασαν με πάρτι σε κάθε γωνιά, γεμάτα μπαρ και μουσική. Τα κομμωτήρια γέμισαν, το ίδιο και οι καφετέριες, αλλά μόνο για εμβολιασμένους.
Τι λένε για την Ελλάδα
Στην Ελλάδα έχουν απελευθερωθεί σχεδόν τα πάντα για τον εμβολιασμένο πληθυσμό, όμως σε εστίαση και διασκέδαση οι ανεμβολίαστοι είναι αποκλεισμένοι, ενώ είναι υποχρεωμένοι να κάνουν rapid test για να πηγαίνουν στη δουλειά τους.
Για ακόμα μια φορά σήμερα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε ότι η οικονομία δεν πρόκειται να κλείσει. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση γενικού lockdown, δεν θα γίνει» τόνισε και πρόσθεσε:
«Οι γιατροί μάς λένε τη γνώμη τους, εμείς αποφασίζουμε. Για ό,τι καλό αποφασίζουμε και ό,τι κακό αποφασίζουμε, εμείς είμαστε υπεύθυνοι».
Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης έχει ήδη προειδοποιήσει πως, αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα προστασίας, θα φθάσουμε μέχρι τα 5.000 κρούσματα ημερησίως, μετά τις 15 Νοεμβρίου.
Ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ δήλωσε προ ημερών πως δεν πρέπει να τίθεται θέμα διεξαγωγής παρελάσεων ή εορταστικών εκδηλώσεων, επισημαίνοντας πως αυτό που προέχει είναι να «σωθούν» τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.
Ωστόσο, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown απάντησε «ποτέ μη λες ποτέ»…