Ο γνωστός δικηγόρος της πόλης μας κ. Γαβριήλ Χαρίτος, που διαμένει στο Ισραήλ και είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο επιστημονικό δυναμικό του Ινστιτούτου Δαυίδ Μπεν-Γκουριόν, ενός από τα παλαιότερα και σημαντικότερα ερευνητικά πανεπιστημιακά κέντρα του Ισραήλ ακολουθώντας πλέον μια εντυπωσιακή ακαδημαϊκή καριέρα, είναι ο πρώτος Ρόδιος που εμβολιάστηκε κατά του covid-19, με το εμβόλιο της Pfizer.
Μάλιστα χθες, μίλησε και στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ για την εμπειρία του, γνωστοποιώντας πως αν και δεν ανήκει στις ομάδες που επείγει να εμβολιαστούν πρώτες, κατάφερε με δική του πρωτοβουλία να κάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19. Πιο συγκεκριμένα, καθημερινά κάθε εμβολιαστικό κέντρο της χώρας λαμβάνει έναν αυστηρό αριθμό δόσεων, εκ των οποίων κάποια περισσεύουν.
Ο καθηγητής μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του κέντρου της γειτονιάς του, είδε πως στη συγκεκριμένη δομή η κίνηση δεν ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, με αποτέλεσμα να ζητήσει να κάνει το εμβόλιο από αυτά που θα περίσσευαν.
Ο κ. Γαβριήλ Χαρίτος μάλιστα, μέσω των social media, αναφέρθηκε στην εμπειρία του αυτή και απάντησε σε σειρά ερωτήσεων διαδικτυακών του φίλων με τις ερωτήσεις να επικεντρώνονται κυρίως στο ζήτημα τυχόν παρενεργειών.
Ειδικότερα, για το θέμα των παρενεργειών, που φαίνεται να απασχολεί περισσότερο, ανέφερε τα εξής: «Χθες σας υποσχέθηκα ότι θα σας κρατήσω ενήμερους για το εάν υπάρχουν κάποιες παρενέργειες ή όχι, ύστερα από τον χθεσινό μου εμβολιασμό.
Κατ’ αρχάς, θα ομολογήσω ότι χθες βράδυ καθυστερούσα όσο μπορούσα περισσότερο να πάω για ύπνο. Και αυτό γιατί αφελώς σκεφτόμουν ότι, εάν θα σημειωθεί κάποια παρενέργεια, αυτό θα γίνει απαραίτητα όσο θα παρέμενα ξύπνιος.
Εννοείται ότι αυτό δεν ήταν καθόλου έξυπνο εκ μέρους μου, μιας και οι τυχόν παρενέργειες δεν θα… καθυστερούσαν την εμφάνισή τους εάν εγώ θα καθυστερούσα τον ύπνο μου…
Ξυπνώντας σήμερα, εκτός από μία πρόσκαιρη δυσκολία να κάνω απότομες κινήσεις με το χέρι, δεν είχα απολύτως καμία ενόχληση. Θεωρώ ότι η κόπωση που αισθανόμουν μόλις ξύπνησα, ήταν μάλλον ψυχολογική. Η διάθεσή μου έφτιαξε όταν διαπίστωσα ότι δεν είχα καθόλου πυρετό. Αυτή τη στιγμή που σας γράφω, είναι ήδη 7 το απόγευμα και η ελάχιστη ενόχληση που είχα στο χέρι έχει περάσει.
Με ρωτάτε εάν μετά τον εμβολιασμό μου δόθηκε κάποιο έγγραφο από την κλινική. Μου έδωσαν ένα μηχανογραφημένο έγγραφο που βεβαίωνε την ώρα, την ημέρα και το όνομα της κλινικής που εμβολιάσθηκα. Στο ίδιο έγγραφο σημειώθηκε ποια ημέρα θα είμαι υποχρεωμένος να κάνω την δεύτερη δόση του εμβολίου. Το έγγραφο αυτό ουσιαστικά θα μου επιτρέψει να μεταβώ στη συγκεκριμένη κλινική – η οποία βρίσκεται σε απόσταση άνω του ενός χιλιομέτρου από το σπίτι μου – , σε περίπτωση που η αστυνομία θα θελήσει να ελέγξει γιατί δεν βρίσκομαι πλησίον της κατοικίας μου.
Να σας υπενθυμίσω ότι από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 7/1 η χώρα μπαίνει σε “ερμητικό lockdown” που θα διαρκέσει για δύο εβδομάδες – χωρίς να αποκλείεται ότι η περίοδος αυτή δεν θα παραταθεί.
Όταν θα έρθει η δική σας η σειρά να εμβολιαστείτε, θα ήθελα να σας δώσω μερικές μικρές απλές συμβουλές (και να μην κάνετε τα ίδια λαθάκια που έκανα εγώ)
1. Την επόμενη μέρα του εμβολιασμού, φροντίστε να έχετε πάρει άδεια ή να μην παραφορτώσετε το πρόγραμμά σας με πολλά πράγματα. Το ιδανικό θα είναι να μην έχετε να κάνετε τίποτα απολύτως προκειμένου είτε να αντιμετωπίσετε τυχόν αντενδείξεις που ίσως παρουσιαστούν, είτε απλά να ευχαριστηθείτε μια μέρα “άδεια” και όπως ακριβώς την θέλετε.
2. Η αναμονή του εμβολίου είναι μία αγχωτική διαδικασία και μόνο η σκέψη από μόνη της, σας “τρώει” και σας αγχώνει, κι ας μην το καταλαβαίνετε. Μην υποτιμάτε την δύναμη του μυαλού. Παραδεχτείτε ότι είναι φυσιολογικό να έχετε αγχωθεί και ότι είναι φυσιολογικό να θέλετε να θερμομετρήσετε τον εαυτό σας όταν νομίζετε ότι έχετε πυρετό. (Μπορεί και να έχετε. Είναι ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ).
3. Κανακέψτε τον εαυτό σας. Φάτε το φαγητό που σας αρέσει περισσότερο, δείτε την ταινία που σας αρέσει, κάντε ό,τι σας αρέσει. Ή μην κάνετε τίποτα.
Εγώ είχα προγραμματίσει να κάνω σήμερα μία εξέταση αίματος (επειδή θεώρησα ότι τώρα ήρθε η ώρα να ξεμπερδεύω με ο,τιδήποτε έχει σχέση με το θέμα “υγεία”). Ε λοιπόν, εννοείται ότι μόλις έκανα το εμβόλιο, το πρώτο που σκέφτηκα ήταν ένα χάμπουργκερ από το αγαπημένο μου εστιατόριο. Και κάθισα σε ένα παγκάκι στο κέντρο της Ιερουσαλήμ και το έφαγα . Και είχα ήδη πάρει απόφαση ότι η (σημερινή) εξέταση αίματος μπορεί να περιμένει.
Δυστυχώς, δεν μπορούσα να αναβάλω τηλεδιασκέψεις και τηλεφωνήματα. Θα προτιμούσα να κάθομαι και να βλέπω τηλεόραση ή να ακούω ραδιόφωνο. Μην κάνετε το ίδιο λάθος με μένα. Φροντίστε να κάνετε το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ!
Εν κατακλείδι:
Την επομένη του εμβολίου αποφασίστε ότι δεν πρόκειται να κάνετε τίποτα. Ακυρώστε τα όλα. Ας πάει μια μέρα χαμένη. Δε χάλασε ο κόσμος.
4. Ότι κάνατε την πρώτη δόση του εμβολίου, δεν σημαίνει ότι είστε καλυμμένοι. Μην αρχίσετε να αγκαλιάζετε όποιον κι όποιαν βρεθεί στο διάβα σας. Κινδυνεύετε ακόμα. Δεν ξεμπερδέψατε με τη μάσκα. Υπομονή μετά την δεύτερη δόση – και μόνο μετά από το “οκ” του Υπουργείου Υγείας. Να είστε, αυτό που λέμε “καλά παιδιά..”
Τώρα – με ρωτάτε για το λεγόμενο “πράσινο διαβατήριο” . Ή με άλλα λόγια, με ρωτάτε “Και τι θα κερδίσω με το εμβόλιο τελικά;”
Δεν ξέρω τι γίνεται στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα σας πω αυτό που ξέρω τι θα συμβεί εδώ στο Ισραήλ:
Ήδη προχθές συζητήθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η πρόταση νόμου που θα ορίζει με ποιες προϋποθέσεις θα μπορέσει κάθε πολίτης ή κάτοικος της χώρας να πάρει στα χέρια του ένα πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει ότι εμβολιάσθηκε. Αυτό θα το ονομάσουν “πράσινο διαβατήριο” και μάλλον θα είναι σαν μία ταυτότητα. Μπορεί παράλληλα να αποδεικνύεται με ένα μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο. Οι λεπτομέρειες δεν έχουν αποσαφηνισθεί ακόμα.
Το “πράσινο διαβατήριο” θα σου δίνει την δυνατότητα να κυκλοφορείς ελεύθερα, ανεξάρτητα από τους περιορισμούς που θα ισχύουν για όσους δεν έχουν εμβολιασθεί. Ξέρω, ακούγεται περίεργο, αλλά αυτή θα είναι η νέα πραγματικότητα όπως φαίνεται: Κάποιες δημόσιες εκδηλώσεις και δραστηριότητες δεν θα είναι προσιτές σε όλους, αλλά μόνο σε όσους έχουν θωρακισθεί επιδημιολογικά.
Για παράδειγμα: Σήμερα στο Ισραήλ έχουν καθορισθεί δύο “πράσινες ζώνες”, στις οποίες μπορούν να μεταβούν μόνο όσοι έχουν βρεθεί αρνητικοί σε τεστ κορωνοϊού. Η μία είναι η ξενοδοχειακή ζώνη της Νεκράς Θάλασσας και η δεύτερη είναι η τουριστική πόλη Εϊλάτ, στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας. Για να μεταβεί κάποιος σε αυτές τις περιοχές (μιας και το να πετάξεις στο εξωτερικό για τουρισμό έχει καταντήσει μία ταλαιπωρία..), θα πρέπει να κάνεις ένα τεστ κορωνοϊού 72 ώρες πριν να “μπεις” σε μία από τις “πράσινες ζώνες”.
Εάν δεν έχεις κάνει το τεστ ή εάν έχεις βγει θετικός στον κορωνοϊό, εκτός του ό,τι η αστυνομία θα σε ελέγξει πριν “εισέλθεις” στην “πράσινη ζώνη” , σε περιμένει και ένα ωραιότατο πρόστιμο – χωρίς να αποκλείεται να σου επιβληθούν ποινικές κυρώσεις.
Αντιθέτως, το “πράσινο διαβατήριο” σε απαλλάσσει από όλη αυτήν την ιστορία και με το που αρχίσουν ξανά οι πτήσεις υπό ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ συνθήκες (πχ στην Ελλάδα, λέμε τώρα..) , απλά ετοιμάζεις τις βαλίτσες σου, κλείνεις τη θέση σου και – καλό μας ταξίδι.
Αλλά όλα αυτά δεν νομίζω ότι θα τα δούμε να συμβαίνουν σύντομα. Εάν όμως οι γρήγοροι ρυθμοί εμβολιασμού συνεχίσουν όπως τώρα, δεν αποκλείεται το ερχόμενο Πάσχα το Ισραήλ να θυμίζει σε πολλά από αυτό που ήταν παλιά.
Τώρα όμως είναι η αρχή!
Μέχρι τώρα λοιπόν, όλα καλά – όλα ανθηρά , Κάτω Οι Μάσκες! και (πού θα πάει) Θα Νικήσουμε!
Εγώ σας υπόσχομαι ότι εάν παρουσιαστεί κάτι περίεργο τις επόμενες μέρες, θα σας ενημερώνω.
Μην διστάζετε να με ρωτάτε.
Ό,τι ξέρω, θα σας το πω.
Ό,τι δεν ξέρω, θα σας πω ότι δεν το ξέρω.
Και να ΜΗΝ μου αγχώ-νε-στε!».
(με πληροφορίες από dimokratiki)
ΒΙΝΤΕΟ