Τέλος σε πιστοποιητικά εμβολιασμού και καραντίνα βάζουν άλλες δύο χώρες
Δύο χώρες καταργούν δύο από τα πιο βασικά μέτρα της πανδημίας του κορονοϊού.
Τέλος σε πιστοποιητικά εμβολιασμού και καραντίνα βάζουν άλλες δύο χώρεςΑΠΕ – ΜΠΕ
Ένα μεγάλο βήμα για το τέλος των μέτρων και της πανδημίας κάνει η Νέα Ζηλανδία, η οποία θα άρει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και θα καταργήσει την υποχρέωση επίδειξης εμβολιαστικού πάσου για την covid-19 μόλις περάσει η κορύφωση του κύματος της επιδημίας που οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού, σύμφωνα με τις δηλώσεις της πρωθυπουργού της χώρας Τζασίντα Άρντερν.
Την ίδια ώρα διαδηλωτές κατά των περιοριστικών μέτρων που έχουν καταλάβει τον κήπο μπροστά από το κοινοβούλιο συγκρούονταν με την αστυνομία.
Εμπνευσμένοι από τις κινητοποιήσεις των οδηγών φορτηγών στον Καναδά κατά των περιοριστικών μέτρων, χιλιάδες διαδηλωτές στη Νέα Ζηλανδία έχουν κλείσει τους δρόμους κοντά στο κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον εδώ και δύο εβδομάδες με φορτηγά, αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες αυξάνοντας την πίεση στην κυβέρνηση να καταργήσει το εμβολιαστικό πάσο.
Η Άρντερν αρνήθηκε να δώσει ακριβή ημερομηνία για τη χαλάρωση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την ανάσχεση της πανδημίας cοvid-19, όμως πρόσθεσε ότι μόλις περάσει η κορύφωση του κύματος που οφείλεται στο στέλεχος Όμικρον, κάτι που αναμένεται στα μέσα προς τα τέλη Μαρτίου, θα περιοριστεί η χρήση του εμβολιαστικού πάσου.
«Όλοι μας θέλουμε να επιστρέψουμε στην προηγούμενη ζωή μας. Και θα το κάνουμε, υποθέτω νωρίτερα απ’ όσο πιστεύετε», επεσήμανε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου της.
«Όμως όταν συμβεί, θα γίνει επειδή η χαλάρωση των μέτρων δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, όχι επειδή το ζητήσατε», τόνισε, απευθυνόμενη στους διαδηλωτές.
Τέλος στην καραντίνα στη Βρετανία
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιάσει σήμερα σχέδια για την κατάργηση των περιορισμών του κορονοϊού στο πλαίσιο της στρατηγικής «συνύπαρξης με την COVID» που έχει ως στόχο να επιτύχει μία ταχύτερη έξοδο από την πανδημία σε σχέση με τις άλλες μεγάλες οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Τζόνσον θα ανακοινώσει την ανάκληση των περιορισμών της πανδημίας που πλήττουν τις προσωπικές ελευθερίες, μία ημέρα μετά, αφού η Βασίλισσα Ελισάβετ διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό.
Σύμφωνα με τα σχέδια, η επεξεργασία των οποίων, γίνεται εδώ και εβδομάδες, η Βρετανία θα γίνει η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, που θα επιτρέπει σε ανθρώπους που γνωρίζουν ότι μολύνθηκαν από την COVID-19 να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα καταστήματα, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως και αναφορικά με την επιστροφή στην εργασία τους.
Ο Τζόνσον δήλωσε την Κυριακή ότι δεν επιθυμεί οι άνθρωποι να πάψουν να είναι προσεκτικοί και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση εφησυχασμού, αλλά ότι η διάθεση των εμβολίων σημαίνει ότι η κυβέρνηση θέλει να μετακινηθεί από τη λήψη δημόσιων υποχρεωτικών μέτρων στην ενθάρρυνση της προσωπικής ευθύνης.
Μεταξύ των ενηλίκων ποσοστό 81% έχει εμβολιαστεί στην Αγγλία.