Tην ανησυχία του για την απόφαση της Τουρκίας να αποκτήσει ρωσικούς S 400 εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ερωτηθείς σχετικά κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των συνομιλιών των υπουργών ‘Αμυνας.
Όπως ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, το ζήτημα δε συζητήθηκε σήμερα ωστόσο σε προηγούμενες συζητήσεις είχε σημειώσει «την πιθανότητα και την ευκαιρία που υπάρχει για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ με την παροχή εναλλακτικών συστημάτων».
Παράλληλα, σημείωσε ότι η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος αναφερόμενος στην καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους αλλά και τη διαχείριση του προσφυγικού. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επισήμανε ότι «υπάρχουν διαφορές και διαφωνίες» λέγοντας ότι «εκεί πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ είναι πλατφόρμα όπου οι σύμμαχοι μπορούν να αναφέρουν τις διαφορές και τις διαφωνίες τους. Για παράδειγμα έχω εκφράσει τις ανησυχίες μου για τις συνέπειες της απόκτησης των S 400». Επιπροσθέτως, ο κ. Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο και για διαφορές όσον αφορά στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Αλλά και πάλι πιστεύω ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να προσπαθήσει να βρει θετικές προσεγγίσεις» προσέθεσε.
Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αναφέρθηκε στον μηχανισμό αποτροπής «για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων μεταξύ τουρκικών και ελληνικών πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο», αλλά και στο ότι υπήρξε βοήθεια «στο να στρωθεί ο δρόμος για τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».
«Ναι υπάρχουν προβλήματα αλλά το ΝΑΤΟ παρέχει μία πλατφόρμα για να εξετάσει θετικές προσεγγίσεις και τρόπους για την αντιμετώπισή τους» κατέληξε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ν. Παναγιωτόπουλος: Η Ελλάδα υπέρ της ειρηνικής επίλυσης οποιασδήποτε διαφοράς
Τον πλήρη σεβασμό της χώρας μας στο θεμελιώδη κανόνα της Συνθήκης του ΝΑΤΟ και του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, για την ειρηνική επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς με βάση το διεθνές δίκαιο, καθώς και την αποφυγή προκλητικών ενεργειών που είναι αντίθετες με τις αρχές της συμμαχίας, τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, συμμετέχοντας στην πρώτη ημέρα της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
Κατά τις εργασίες της συνόδου, που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης, συζητήθηκε αρχικά ο οδικός χάρτης του κειμένου συναντίληψης για την ‘Αμυνα και Αποτροπή, οι στόχοι των κρατών – μελών αναφορικά με τις αμυντικές δαπάνες, καθώς και το πλαίσιο υλοποίησης της διαδικασίας «ΝΑΤΟ 2030».
Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα μας εναρμονίζεται πλήρως με τους στόχους της συμμαχίας σε ό,τι αφορά στις αμυντικές δαπάνες, λόγω και των απειλών που αντιμετωπίζει. Ανέφερε, επίσης τη σημασία της διαδικασίας «ΝΑΤΟ 2030», ως μέσου ενίσχυσης του ελλείμματος συνοχής, καθώς και την ανάγκη να υπάρχει σεβασμός των αρχών επί των οποίων εδράζεται η συμμαχία και της αρχής της ομοφωνίας όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων στο ΝΑΤΟ.
Επιπρόσθετα επεσήμανε στην ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ σε περισσότερους τομείς. Η εμβάθυνση αυτή, όπως είπε, θα απαιτήσει μια σημαντική αλλαγή νοοτροπίας προκειμένου να υπερκεραστούν υφιστάμενα εμπόδια που αφορούν στην συμπερίληψη όλων των μελών και των δύο οργανισμών στη συνεργασία αυτή, αλλά και τον σεβασμό της αυτονομίας τους στην λήψη αποφάσεων, τη θεσμική τους ανεξαρτησία και τις διαφορετικές διαδικασίες τους.
Ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανέδειξε επίσης τη σημασία της συνεργασίας Ε.Ε. – ΝΑΤΟ για την περαιτέρω ενίσχυση του διατλαντικού δεσμού, τη δυναμική που προσδίδει στη συνεργασία αυτή η νέα αμερικανική κυβέρνηση, καθώς επίσης και την ανάγκη αμοιβαίας κατανόησης των απειλών που αντιμετωπίζουν τα κράτη – μέλη. / euronews