Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων των λεγόμενων Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων του, δηλαδή των πυρηνικών πυραυλικών στρατευμάτων της Ρωσίας.
Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Yars, οι οποίοι είναι η νέα γενιά πυραύλων που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2007.
Ο ρωσικός στρατός αναφέρει ότι στις ασκήσεις, που πραγματοποιούνται στην περιοχή Ιβάνοβο κοντά στη Μόσχα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, περίπου 1.000 στρατιώτες συμμετέχουν στις ασκήσεις τις οποίες το Reuters περιέγραψε ως «έντονους ελιγμούς» χρησιμοποιώντας περισσότερα από 100 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Yars.
Δεν αναμένεται να γίνουν εκτοξεύσεις πυραύλων. Οι ασκήσεις συνίστανται σε περιπολίες, εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων και προστασία από επιθέσεις, όπως αναφέρεται.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται, όπως σημειώνει το Newsweek ως συνέχεια της ανακοίνωσης των ΗΠΑ για αποστολή πολλαπλών εκτοξευτών στην Ουκρανία.
Πρόκειται για όπλα που παρακαλούν οι Ουκρανοί ηγέτες να παραλάβουν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι και τον υπουργό Εξωτερικών Κουλέμπα να ζητούν από τις δυτικές χώρες να παράσχουν στο Κίεβο όπλα ικανά να ανταποκρίνονται στη δύναμη πυρός της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι πύραυλοι μεσαίου βεληνεκούς θα επιτρέψουν στην Ουκρανία «να χτυπήσει με μεγαλύτερη ακρίβεια βασικούς στόχους στο πεδίο της μάχης» – αν και διευκρίνισε ότι το νέο πακέτο όπλων θα χρησιμοποιηθεί μόνο στο ουκρανικό έδαφος και δεν θα επιδιώξει να πλήξει ρωσικό στόχο στο ρωσικό έδαφος.
Αυτοί οι πύραυλοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα ουκρανικά στρατεύματα να στοχεύσουν το ρωσικό πυροβολικό καθώς και να καταλάβουν ρωσικές θέσεις σε πόλεις όπου συνεχίζονται οι μάχες. Αλλά η ανάπτυξή τους δεν θα είναι άμεση: τα ουκρανικά στρατεύματα θα χρειαστούν εκπαίδευση στα νέα συστήματα, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και δύο εβδομάδες.
Οι δηλώσεις Μπλίνκεν
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μίλησε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου τόνισε ότι η Ουκρανία έχει δώσει «διαβεβαιώσεις» ότι δεν θα χρησιμοποιήσει οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς που παρέχονται από την Ουάσιγκτον εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος.
Το νέο πακέτο όπλων που κατευθύνεται προς την Ουκρανία είναι «ακριβώς αυτό που χρειάζονται» και θα ενισχύσει τη θέση τους σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις στο μέλλον, προσέθεσε.
Όσον αφορά στις ανησυχίες σχετικά με την ερμηνεία της Ρωσίας του πακέτου όπλων στην Ουκρανία ως κλιμάκωση, ο Μπλίνκεν επεσήμανε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ήταν ξεκάθαρος με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας υποστήριξε:
«Δεν κρύψαμε ποτέ τις προθέσεις μας. Ήμασταν απολύτως σαφείς σχετικά με αυτό από την πρώτη ημέρα, με τον Πρόεδρο Μπάιντεν να τις κοινοποιεί απευθείας στον Πρόεδρο Πούτιν. Άρα κάναμε ακριβώς αυτό που είπαμε ότι θα κάνουμε».