Πότε είναι προγραμματισμένο το άνοιγμα των Πανεπιστημίων και τι εξετάζουν οι ειδικοί.
Το μοντέλο που θα ανοίξουν σχολεία και Πανεπιστήμια μετά την διακοπή για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα αποφασίσει τα επόμενα 24ωρα η κυβέρνηση μετά τις εισηγήσεις των ειδικών που θα εξετάσουν όλα τα τελευταία δεδομένα από την μετάδοση της μετάλλαξης Ομικρον η οποία καλπάζει με εξωπραγματικό ρυθμό.
Πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας είναι η εκπαιδευτική διαδικασία να εκκινήσει κανονικά όπως είναι προγραμματισμένο, δηλαδή στις 10 Ιανουαρίου, αν και ήδη ειδικοί εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις.
Αυτό που μπορεί να θεωρείται δεδομένο είναι ότι μαθητές και φοιτητές θα επιστρέψουν στα θρανία με διαφορετικά πρωτόκολλα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open υπάρχει σκέψη για επιστροφή με rapid test αν και αυτό είναι σίγουρο ότι θα δοκιμάσει τις αντοχές φαρμακείων, διαγνωστικών και κλιμακίων ΕΟΔΥ. Στους μαθητές υπάρχει επίσης σκέψη για τρία αντί για δύο self τεστ την εβδομάδα ενώ τίθεται εν αμφιβόλω το αμφιλεγόμενο μοντέλο του 50+1 για το κλείσιμο ενός τμήματος.
Ειδικά για τα Πανεπιστήμια πάντως υπάρχει σκέψη για εισήγηση παράτασης του ανοίγματος κατά μία εβδομάδα ή περισσότερο ή της τηλεκπαίδευσης προκειμένου να σωθεί το άνοιγμα των σχολείων. Επιχείρημα για την τηλεκπαίδευση είναι ότι τα κρούσματα κυρίως εντοπίζονται σε νέους οι οποίοι είναι και φοιτητές, οι οποίοι μάλιστα μετακινήθηκαν μέσα στις γιορτές από την πόλη που σπουδάζουν στις ιδιαίτερες πατρίδες του και ήρθαν σε επαφή με αρκετό κόσμο. Επίσης, μέτρα όπως αποστάσεις και αερισμός είναι δυσκολότερο να τηρηθούν στα αμφιθέατρα σε σχέση με τις μικρότερες αίθουσες των σχολείων. Από την άλλη υπάρχει η σκέψη πως το μέτρο της τηλεκπαίδευσης ίσως θεωρηθεί «τιμωρητικό» για τους φοιτητές οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν.
Η εξίσωση λοιπόν για την εκπαίδευσης στη σκιά τη Ομικρον είναι δύσκολη, πολυσύνθετη ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις έγκαιρα για να ξέρουν μαθητές, γονείς και φοιτητές πώς θα κινηθούν τις επόμενες εβδομάδες.