Το θρίλερ γύρω από την κατάκτηση του νόμπελ και οι «περίεργες» απόψεις του γιατρού για τον κορονοϊό.
Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής Λικ Μοντανιέ, o γάλλος ιολόγος που είχε τιμηθεί με Νόμπελ Ιατρικής το 2008 για την ανακάλυψη του ιού HIV.
Την είδηση είχε μεταδώσει αρχικά χθες Τετάρτη (9/2) το γαλλικό περιοδικό France Soir, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιωθεί από την οικογένεια του εκλιπόντος επιστήμονα.
Σύμφωνα με το Independent, ο Μοντανιέ απεβίωσε την Τρίτη (8/2) στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Παρισιού στο Neuilly-sur-Seine, ένα δυτικό προάστιο της πρωτεύουσας, ανακοίνωσε το δημαρχείο της περιοχής. Δεν έχουν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες μέχρι στιγμής.
Προτού ξεσπάσει η επιδημία του AIDS, ο Μοντανιέ είχε κάνει σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με τη φύση των ιών και συνεισέφερε στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι ιοί μπορούν να αλλάξουν τις γενετικές πληροφορίες του οργανισμού των ξενιστών.
Η έρευνά του για την ιντερφερόνη, μίας ομάδας πρωτεϊνών που «δραστηριοποιεί» την προστατευτική άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στους ιούς, άνοιξε επίσης δρόμους για θεραπείες ιογενών ασθενειών.
Ο δρόμος για το νόμπελ και η… διαμάχη για τα εύσημα
Ο Μοντανιέ, ηγήθηκε της ομάδας που το 1983 εντόπισε τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) που προκαλεί το AIDS, οδηγώντας τον να μοιραστεί το Νόμπελ Ιατρικής του 2008 με τη συνάδελφό του Francoise Barré-Sinoussi.
«Η εμπλοκή μου στο AIDS ξεκίνησε το 1982, όταν κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι ένας μεταδοτικός παράγοντας –πιθανώς ένας ιός– θα μπορούσε να είναι η πηγή αυτής της νέας μυστηριώδους ασθένειας», είχε πει στην αυτοβιογραφία του.
Το 1983, μια ομάδα με επικεφαλής τον ίδιο και την Barré-Sinoussi στο Ινστιτούτο Παστέρ, απομόνωσε τον ιό που αργότερα θα γινόταν γνωστός ως HIV και θα ήταν σε θέση να εξηγήσει πώς προκάλεσε το AIDS.
Η υπόθεση βέβαια εξελίχθηκε σε θρίλερ, όταν ο Αμερικανός επιστήμονας Ρόμπερτ Γκάλο, ισχυρίστηκε ότι βρήκε τον ίδιο ιό σχεδόν την ίδια στιγμή, πυροδοτώντας μια διαφωνία σχετικά με το ποιος άνθρωπος πρέπει να λάβει τα εύσημα!
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία διευθέτησαν τη διαμάχη σχετικά με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τεστ AIDS το 1987. Ο Μοντανιέ θεωρήθηκε ως ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον ιό, ενώ ο Γκάλλο ως ο δημιουργός του πρώτου τεστ για την ανίχνευσή του.
«Αμφιλεγόμενες» απόψεις για τον κορονοϊό
Ωστόσο, παρά το λαμπρό του παρελθόν, στα τέλη της δεκαετίας του 2000, ο Μοντανιέ άρχισε να εκφράζει διάφορες απόψεις χωρίς επιστημονική βάση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας να τον αποφεύγει.
Σχετικά με την πανδημία, καθώς ο κορονοϊός εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και οι θεωρίες συνωμοσίας άκμασαν, ο Μοντανιέ ήταν μεταξύ εκείνων που «αμφισβήτησαν» την προέλευση του.
Κατά τη διάρκεια λοιπόν μιας συνέντευξης του το 2020 στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο ειδήσεων CNews, ισχυρίστηκε ότι ο κορονοϊός δεν προήλθε από τη φύση και ότι ήταν κατασκευασμένος σε ένα κινέζικο εργαστήριο. Οι ειδικοί που εξέτασαν την αλληλουχία του γονιδιώματος του ιού, ισχυρίστηκαν ότι η δήλωση του ήταν εσφαλμένη.
Πέρυσι δε, ισχυρίστηκε σε ένα γαλλικό ντοκιμαντέρ ότι… τα εμβόλια κατά της COVID-19 οδήγησαν στη δημιουργία των παραλλαγών του κορονοϊού. Ωστόσο, οι ειδικοί με τους οποίους επικοινώνησε το Associated Press, εξήγησαν ότι οι παραλλαγές που βρέθηκαν σε όλο τον κόσμο άρχισαν να εμφανίζονται πολύ πριν τα εμβόλια γίνουν ευρέως διαθέσιμα.
Πηγή: Independent