Η εκστρατεία «Ελευθερία» είναι εκτός στόχων, με 19 περιοχές της χώρας να λένε «όχι» στον εμβολιασμό.
«Φρένο» στον εμβολιασμό στην Ελλάδα μπαίνει όπως φαίνεται από 19 περιοχές, καθώς οι πολίτες δεν έχουν πειστεί για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Μέχρι στιγμής, η εκστρατεία «Ελευθερία» είναι εκτός στόχων, καθώς διενεργούνται κάτω από 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που παρουσίασε πριν λίγες μέρες ο Βασίλης Κικίλιας.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας είχε δηλώσει πως ο ημερήσιος ρυθμός εμβολιασμού αγγίζει τις 100.000 τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο δεν αποτυπώνεται στα νούμερα, τα οποία είναι πιο χαμηλά.
Μάλιστα, ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε κατά την ενημέρωση της Παρασκευής από το υπουργείο Υγείας, ότι «μπλόκο» στην εκστρατεία «Ελευθερία» βάζουν 19 περιοχές, οι οποίες είναι κάτω από τον μέσο όρο εμβολιασμού, την στιγμή που υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εμβόλια.
Παράλληλα, έδειξε ως υπεύθυνες του προβλήματος τις εξής περιοχές:
- Φλώρινα
- Ξάνθη
- Φωκίδα
- Σέρρες
- Δράμα
- Ηλεία
- Ημαθία
- Αιτωλοακαρνανία
- Κιλκίς
- Εύβοια
- Λάρισα
- Λακωνία
- Πιερία
- Πέλλα
- Φθιώτιδα
- Έβρος
- Λέσβος
- Καβάλα
- Σάμος
«Στις περιοχές αυτές υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού τον μήνα Ιούνιο με εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson. Καλούμε τους πολίτες να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους, γιατί πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι μόνο με τον εμβολιασμό μπορούμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας», σημείωσε στη συνέχεια ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Τα προβλήματα στους εμβολιασμούς
Παρόλα αυτά, δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται εμπόδια στον εμβολιασμό και σύμφωνα με την Πολιτεία το πρόβλημα εντοπίζεται στους πολίτες.
Στις 17 Μαΐου ο Μάριος Θεμιστοκλέους έκανε έκκληση στους κατοίκους πέντε νησιών, ώστε να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς καταγράφονται χαμηλά ποσοστά συμμετοχής.
«Η συμμετοχή παραμένει όμως χαμηλή σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Λέσβο, Λήμνο και Σάμο. Και θα θέλαμε να ενημερώσουμε κατ’ αρχήν ότι έχουμε διαθέσιμα ραντεβού και να κάνω ακόμα μια φορά κάλεσμα στους πολίτες, στους κατοίκους και τους διαμένοντες σε αυτά τα νησιά, έτσι ώστε να αρπάξουν αυτή την ευκαιρία και να εμβολιαστούν», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Δήμαρχος Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης, όμως μίλησε τότε στο iEidiseis.gr και παρουσίασε μια διαφορετική εικόνα, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή.
«Τα στοιχεία που έχω εγώ στα χέρια μου, δεν δείχνουν ότι οι εμβολιασμοί είναι σε χαμηλό ποσοστό. Η κυβέρνηση βιάζεται το τελευταίο διάστημα, όπως προκύπτει και από τη σύσκεψη που είχαμε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρωθυπουργό. Και εδώ βιάζεται», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Γιατί καθυστερεί ο εμβολιασμός
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μίλησε στον ΣΚΑΪ και σημείωσε πως «εγώ περίμενα ότι τον Ιούνιο, με βάση τα εμβόλια που έχει ανακοινωθεί ότι θα παραλάβουμε, ότι θα πρέπει να πάμε περίπου στους 200.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Παραμένουμε κάτω από τους 100.000».
Ο καθηγητής υπογράμμισε πως αυτό αποτελεί πράγματι ένα πρόβλημα, προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει εάν αυτό προκύπτει εξαιτίας μη προθυμίας του κόσμου ή εάν δεν έχουμε εμβόλια.
Ο κος Μανωλόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση πως ενδεχομένως υπάρχει ένας εφησυχασμός και μια εσφαλμένη αντίληψη πως η πανδημία τελείωσε.
«Ίσως νομίζουν ότι επειδή έρχεται καλοκαίρι, ο ιός με τον ζεστό καιρό δεν θα είναι τόσο βλαβερός και δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα» σχολίασε τονίζοντας πως μια τέτοια αντίληψη είναι λάθος.
«Πρέπει να δούμε ποιοι εμβολιάζονται και γιατί δεν εμβολιάζονται» συνόψισε ο καθηγητής επισημαίνοντας την σημασία του να στοχεύσουμε ακριβώς στην ενημέρωση της σημασίας του εμβολιασμού σε αυτές τις ομάδες.
Για την κατάσταση αυτή εκτιμάται ότι ευθύνεται αφενός η καθυστέρηση εισαγωγής δόσεων αλλά και η ανασφάλεια των πολιτών σχετικά με τα εμβόλια.
Πηγή ieidiseis