Όταν ακόμα πριν τις 24 Φεβρουαρίου και την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Πούτιν συγκέντρωνε χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων ενισχύοντάς τους με βαρύ οπλισμό, ένα εύλογο συμπέρασμα ήταν ότι αν το ήθελε, ετοιμαζόταν για “περίπατο” στην Ουκρανία.
Διανύοντας την τέταρτη εβδομάδα του πολέμου, η παγκόσμια κοινότητα είναι μάρτυρας μιας αναπάντεχης εξέλιξης: Ο Πούτιν ναι μεν θέλησε να εισβάλει στην Ουκρανία με μια “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” κατά την φρασεολογία του Κρεμλίνου, αλλά ο στρατός του φαίνεται να έχει “κολλήσει” στη λάσπη της Ουκρανίας.
Ντέβιντ Πετρέους: “Οι Ουκρανοί έχουν το πλεονέκτημα της έδρας, ενώ οι Ρώσοι πολεμούν με κληρωτούς”
Μεταξύ των πιο λεπτομερών αναλύσεων που εντοπίζουν τις αδυναμίες της Ρωσίας είναι η αυτή του απόστρατου στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους στο CNN, ο οποίος έχει διατελέσει επικεφαλής της CIA ενώ ήταν διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Ο Πετρέους αφενός επαινεί την αποφασιστικότητα των Ουκρανών: “Αγωνίζονται για την εθνική τους επιβίωση, την πατρίδα τους και τον τρόπο ζωής τους και έχουν το πλεονέκτημα εντός έδρας, γνωρίζοντας το έδαφος και τις κοινότητές τους”.
Ο Πετρέους βλέπει ως σημαντικότερο πρόβλημα για τη Ρωσία τις αδυναμίες του ρωσικού στρατού, οι οποίες ξεκινούν από το γεγονός ότι ένα μέρος του -το ένα τέταρτο, σύμφωνα με εκτιμήσεις- αποτελείται από κληρωτούς και όχι από επαγγελματίες στρατιώτες.
Δεν είναι όμως μόνο το νεαρό της ηλικίας των στρατιωτών που μόλις με τα βίας έχουν ολοκληρώσει την στρατιωτική εκπαίδευση που ευθύνεται για αυτή την εικόνα. “Σε κάθε τομέα, οι Ρώσοι, ξεκινώντας από τις εκτιμήσεις πληροφοριών και την κατανόηση του πεδίου μάχης και του αντιπάλου τους, και στη συνέχεια κάθε πτυχή της εκστρατείας, μέχρι τις επιχειρήσεις μικρών μονάδων, έχουν αποδειχτεί θλιβερά ανεπαρκείς”, υποστηρίζει ο Πετρέους. Και συμπληρώνει πως “ενώ έχουν έως και 150.000 στρατιώτες που εμπλέκονται στην Ουκρανία, αυτό δεν είναι σχεδόν αρκετό για να καταλάβουν το Κίεβο, πολύ λιγότερο ολόκληρη τη χώρα”.
“Οι Ρώσοι”, λέει ο έμπειρος στρατιωτικός “έχουν προβλήματα στο επίπεδο των πληροφοριών, των επικοινωνιών και των μεταφορών καθώς τα οχήματά τους είναι δυσκίνητα, κολλούν στη λάσπη και τελικά, παροπλίζονται”.
Το τρίπτυχο της αποτυχίας για τον ρωσικό στρατό είναι η “ανεπαρκής συντήρηση, η ανεπαρκής υλικοτεχνική υποστήριξη – τα ανύπαρκτα logistics δηλαδή – και το ανθρώπινο δυναμικό που αποτελείται από κληρωτούς. Σε αυτά ο Πετρέους προσθέτει και την αποδεδειγμένη στην πράξη ανικανότητα των Ρώσων να θέσουν σε εφαρμογή έναν αποτελεσματικό κυβερνοπόλεμο.
“Ένας τεράστιος περιοριστικός παράγοντας, που αποτελεί προφανή αδυναμία για τον Πούτιν, είναι η αδυναμία να αντικαταστήσει τις δυνάμεις που πολεμούν αυτή τη στιγμή. Πώς και πότε αντικαθιστά τις δυνάμεις του; Δεν είναι σαφές”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί ο ρωσικός στρατός κόλλησε στη λάσπη της Ουκρανίας;
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις κοντά στο αεροδρόμιο Λβιβ – Στην αντεπίθεση το Κίεβο
“Κάνουν ό,τι και στο Γκρόζνι και το Χαλέπι”
Όσο για το θέμα του μεγέθους, ο Πετρέους έχει την απάντηση: “Δεν νομίζω ότι μετράει, αλλά η ποσότητα έχει τη δική της ποιότητα με την πάροδο του χρόνου και η ξεκάθαρη καταστροφική ικανότητα των ρωσικών βομβών, πυραύλων, ρουκετών, πυροβολικού και όλμων προφανώς πρέπει να μας προκαλεί τεράστια ανησυχία. Σαφώς, δεν έχουν αρκετές δυνάμεις για να πάρουν, πολύ περισσότερο για να ελέγξουν, το Κίεβο και μερικές από τις άλλες μεγάλες πόλεις, αλλά έχουν πυραύλους, ρουκέτες, πυροβολικό και βόμβες και μια προφανή προθυμία να τα χρησιμοποιήσουν αδιακρίτως.
Και έτσι, συνεχίζουν την προσέγγιση που χρησιμοποίησαν στην Τσετσενία, και ειδικά στο Γκρόζνι, και στη Συρία, και ειδικότερα στο Χαλέπι, όπου ερήμωσαν τις πόλεις με την αδιάκριτη χρήση βομβών. Θα είναι ένας αγώνας αντοχής μεταξύ της προθυμίας των Ρώσων να καταστρέψουν πόλεις και της ικανότητας των Ουκρανών να επιβιώσουν από μια τέτοια καταστροφή”.
Τι ζητάει ο Πούτιν από την Κίνα – Ποιο το κόστος για το Πεκίνο
“Αν οι πληροφορίες ευσταθούν, λέει ο Αμερικανός στρατηγός, αυτό δείχνει ότι η Ρωσία εξαντλείται από ορισμένα οπλικά συστήματα και πυρομαχικά και είναι μια απόδειξη ότι η Ρωσία υπολόγισε λάθος με τόσες πολλές πτυχές του πολέμου που εξαπέλυσε. Κατά δεύτερον, όμως παρουσιάζεται ένα δύσκολο ζήτημα για την Κίνα. Θα ήταν πολύ διαφορετικό εάν η Κίνα αποδεχόταν το αίτημα της Ρωσίας και, επομένως, εμπλεκόταν ενεργά στο πλευρό μιας χώρας που έχει πραγματικά μετατραπεί σε “αυτοκρατορία του κακού”, έχει γίνει στόχος πρωτοφανών κυρώσεων και βιώνει μια πρωτοφανή αποσύνδεση από την παγκόσμια οικονομία. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ορισμένες κυρώσεις για την Κίνα”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γιατί ο ρωσικός στρατός κόλλησε στη λάσπη της Ουκρανίας; – εικόνα 2
Κρίσιμη συνομιλία Μπάιντεν – Τζινπίνγκ: “Συνέπειες στην Κίνα αν στηρίξει τη ρωσική επίθεση” προειδοποιούν οι ΗΠΑ
Τι μπορεί να κάνει ο Πούτιν με τα χημικά όπλα
“Οι Ρώσοι έχουν διαβεί τον Ρουβίκωνα και στο παρελθόν”, υπενθυμίζει ο Πετρέους. Χρησιμοποίησαν τον νευρικό παράγοντα Novichok εναντίον αντιπάλων τους, όπως ο Σεργκέι Σκριπάλ και ο Αλεξέι Ναβάλνι. Είναι ξεκάθαρο πως έχουν στη διάθεσή τους νευροτοξικούς παράγοντες. Είναι άγνωστο αν έχουν μεγάλες ποσότητες και αν είναι εύκολα παραδοτέες, αλλά αυτό πρέπει σαφώς να είναι μια σοβαρή ανησυχία”.
Εξηγώντας ότι πρέπει να παίρνουμε σοβαρά υπόψη αυτή την ενδεχόμενη απειλή, αφού όπως λέει ” τόσα πολλά από αυτά που αποκάλυπτε η αμερικανική κυβέρνηση για τα σχέδια και τους στόχους του Πούτιν στην Ουκρανία, αρχικά είτε απορρίπτονταν είτε θεωρούνταν απίθανα, αλλά έχουν πλέον υλοποιηθεί”.
Η ουκρανική λάσπη
Στην ανάλυση του Ντέιβιντ Πετρέους ενδιαφέρον έχει να προστεθούν και οι εκτιμήσεις στρατιωτικών αναλυτών για το γιατί οι ρωσικές δυνάμεις δυσκολεύονται να προελάσουν στο Κίεβο επειδή “κόλλησαν στην λάσπη”.
Οι λάσπες δεν φαίνεται να είναι αποτέλεσμα κάποιου φυσικού φαινομένου αλλά να προήλθαν, όπως λέγεται, έπειτα από την κίνηση των Ουκρανών να πλημμυρίσουν σκοπίμως τις περιοχές από τις οποίες επρόκειτο να περάσουν οι χερσαίες ρωσικές δυνάμεις.
Η Washington Post επικαλείται δορυφορικές φωτογραφίες της αμερικανικής Planet Labs PBC, στις οποίες μια μεγάλη περιοχή βορειοανατολικά του κέντρου του Κιέβου μοιάζει σαν να έχει πλημμυρίσει.
Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη φωτογραφία, που λέγεται πως τραβήχτηκε στις 22 Φεβρουαρίου, η εν λόγω περιοχή παρουσιάζεται “ανοιχτόχρωμη” και “στεγνή”.
Στη δεύτερη φωτογραφία ωστόσο, που φέρεται να τραβήχτηκε στις 28 Φεβρουαρίου, η ίδια περιοχή που βρίσκεται στα δυτικά του Δνείπερου ποταμού είναι πλέον σκουρόχρωμη και μοιάζει σαν να έχει πλημμυρίσει.
Πολλοί είναι εκείνοι που παραλληλίζουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ρωσικά στρατεύματα με εκείνη στην οποία βρέθηκαν οι ναζιστικές δυνάμεις κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Geolocaction of the flooded area by #Ukrainian troops. https://t.co/jMKmaN4Ozf https://t.co/3Ur3miUxcv pic.twitter.com/49YEkkB3WZ
— Wim Zwijnenburg (@wammezz) March 5, 2022
“Η rasputitsa αναπόφευκτα, έρχεται”
Ό,τι κι αν ισχύει με αυτή την εκτίμηση, ο Αλεξάντερ Χιλ καθηγητής στρατιωτικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κάλγκαρι και συγγραφέας των μελετών “Ο Κόκκινος Στρατός και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος” (Cambridge University Press, 2017) και, πιο πρόσφατα, “Ο πόλεμος στο ανατολικό μέτωπο: Η Σοβιετική Ένωση 1941– 1945–Μια ιστορία μέσα από φωτογραφίες” (Pen and Sword, 2021), έχει μια εξήγηση:
“Αν πρόκειται να κάνουμε παραλληλισμούς μεταξύ της δύσκολης κατάστασης των ρωσικών στρατευμάτων σήμερα και των γερμανικών δυνάμεων πίσω κατά τη διάρκεια της rasputitsa του φθινοπώρου του 1941, ίσως αξίζει να μην επικεντρωθούμε μόνο στη λάσπη. Η πιο σημαντική ομοιότητα είναι η έλλειψη των απαραίτητων υλικοτεχνικών προετοιμασιών για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται. Στην αρχή της εισβολής, οι ρωσικές δυνάμεις του Πούτιν δεν είχαν σαφώς την υλικοτεχνική υποστήριξη για τον πόλεμο που είχαν αρχίσει να διεξάγουν. Ο “General Mud” – ο “στρατηγός λάσπη” – προφανώς βοηθά την Ουκρανία τώρα και μπορεί να διαδαματίσει μεγαλύτερο ρόλο τις επόμενες εβδομάδες”.
“Το ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέλεξε να εισβάλει υποδηλώνει ότι η εισβολή του στην Ουκρανία δεν ήταν τόσο προμελετημένη όσο ορισμένοι δυτικοί παρατηρητές επιλέγουν να πιστεύουν, ότι δηλαδή είχε υπερβολική αυτοπεποίθηση για την πιθανότητα επιτυχίας της Ρωσίας.
Καθώς ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει πολύ πιο σκληρή αντίσταση από τις ουκρανικές δυνάμεις από ό,τι αναμενόταν, η λάσπη είναι ένας επιπλέον παράγοντας που, σε ορισμένες περιπτώσεις, αναμφίβολα επιβραδύνει τη ρωσική προέλαση. Η rasputitsa (ο ρωσικός όρος για δύο εποχές του χρόνου, την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν η διέλευση από μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους γίνεται δύσκολη, λόγω των λασπωμένων συνθηκών από τη βροχή ή το λιώσιμο του χιονιού) αναπόφευκτα, έρχεται”.