Σημάδι επιχειρησιακής αποτυχίας στο σχέδιο Πούτιν; – Είχαν προκαλέσει τρόμο με την εμφάνισή τους, αλλά παραμένουν καθηλωμένα – Ποιος ο σχεδιασμός της Μόσχας και πόσο καλά προετοιμασμένος ήταν ο στρατός της Ρωσίας
H Ρωσία συνεχίζει να επιτίθεται στην Ουκρανία, αφού σήμερα μια εβδομάδα μετά την εισβολή της, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι βομβαρδισμοί σε πολλές μεγάλες πόλεις της δοκιμαζόμενης χώρας.
Η Μαριούπολη, η πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και υφίσταται σφοδρά πλήγματα, αναφέρεται σε επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας. Τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην ουκρανική πόλη-λιμάνι Μικολάιβ στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές. Σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο ο κυβερνήτης της επαρχίας Βιτάλι Κιμ επεσήμανε ότι μαίνονται μάχες σε κάποιες περιοχές της πόλης.
Τι ισχύει με την φάλαγγα έξω από το Κίεβο
Η φάλαγγα 60 χιλιομέτρων που περιλαμβάνει τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης και οχήματα του πυροβολικού, σταμάτησε την προέλασή της προς το Κίεβο πριν από τρεις ημέρες και επί του παρόντος το μπροστινό μέρος της είναι περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από την ουκρανική πρωτεύουσα.
Προσπαθώντας να εξηγήσουν τι συνέβη στο ρωσικό πολεμικό κονβόι, αναλυτές λένε στο BBC ότι οικονομικά προβλήματα, απροσδόκητη ουκρανική αντίσταση και χαμηλό ηθικό μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων είναι ανάμεσα στους ανασταλτικούς λόγους για τους οποίους δεν προχωρά η φάλαγγα.
Μηχανικές βλάβες προκαλούν προβλήματα στη μετακίνηση, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση. Τα τρόφιμα και τα καύσιμα λέγεται επίσης ότι είναι σε έλλειψη, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι η κακή ποιότητα και τα κακοσυντηρημένα ελαστικά μπορεί επίσης να αποτελούν πρόβλημα.
«Υπάρχει μια μαζική υλικοτεχνική αποτυχία στην παροχή καυσίμων, τροφίμων, ανταλλακτικών και ελαστικών. Κόλλησαν στη λάσπη με τρόπο που καθιστά δύσκολη τη μετακίνηση των οχημάτων», δήλωσε ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μπάρονς, πρώην διοικητής της Διοίκησης Κοινών Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, σε εκπομπή του BBC Radio 4. Προσέθεσε επίσης ότι τα ζητήματα διοίκησης και ελέγχου – για παράδειγμα τα ελαττωματικά ραδιοδίκτυα και η επικοινωνία – είναι πιθανό να προκαλούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.
Η ισχυρότερη από την αναμενόμενη ουκρανική αντίσταση πιστεύεται επίσης ότι εμποδίζει την πρόοδο της αυτοκινητοπομπής, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, αν και σημείωσε ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει πλήρως και ανεξάρτητα αυτόν τον ισχυρισμό.
«Το συνολικό ηθικό των ανθρώπων που κάθονται σε αυτή τη φάλαγγα πέφτει κάθε μέρα», δήλωσε στο BBC ο Ολεξάνταρ Ντανίλιουκ, πρώην γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, συγκρίνοντας το με το ισχυρό κίνητρο του ουκρανικού στρατού να υπερασπιστεί την πρωτεύουσά του.
Την Τρίτη, αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι υπάρχουν ενδείξεις προβλημάτων ηθικού στις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποιούν μεγάλο αριθμό στρατευμένων στρατιωτών. «Δεν ήταν όλοι τους… καν ενήμεροι ότι επρόκειτο να σταλούν σε μια πολεμική επιχείρηση», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Θα μπορούσε να καταστραφεί η ρωσική φάλαγγα;
Η Ουκρανία διαθέτει κάποια αεροπορική ικανότητα και έχει χρησιμοποιήσει ισχυρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουρκικής κατασκευής για να καταστρέψει άλλες ρωσικές αυτοκινητοπομπές. Πάντως, σύμφωνα με τον στρατηγό Μπάρονς, το Κίεβο απλά δεν διαθέτει την απαραίτητη στρατιωτική δύναμη για να καταστρέψει μια φάλαγγα αυτού του μεγέθους. «Ήταν καλοί στο να επιτίθενται στη φάλαγγα από το μέτωπο και τις πλευρές», είπε, αλλά οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί από αέρος θα ήταν πολύ τοπική.
Η Ρωσία θα έχει επίσης αεράμυνα γύρω από τη φάλαγγα, η οποία θα μπορούσε να καταρρίψει ουκρανικούς στόχους, πρόσθεσε ο στρατηγός Μπάρονς. Έτσι, μια αεροπορική επίθεση στο κονβόι θα κινδύνευε να χάσει περισσότερο από την ήδη περιορισμένη αεροπορική δύναμη της Ουκρανίας.
Τι θα κάνει στη συνέχεια η φάλαγγα
Παρά τα προβλήματα, μια τεράστια φάλαγγα ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού εξακολουθεί να βρίσκεται βόρεια του Κιέβου και κάποια στιγμή είναι πιθανό να προχωρήσει.
«Αυτή η τεράστια φάλαγγα θα περικυκλώσει και θα πολιορκήσει την πρωτεύουσα», δήλωσε στο BBC ο πρώην επικεφαλής του βρετανικού στρατού, στρατηγός λόρδος Ντάνατ, προσθέτοντας ότι μια προσπάθεια των Ρώσων να καταλάβουν το Κίεβο ολοκληρωτικά θα ήταν εξαιρετικά επιζήμια. Και ο στρατηγός Μπάρονς δήλωσε ότι η αυτοκινητοπομπή περιείχε ακόμη πολλές στρατιωτικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στο Κίεβο.
Είπε τέλος ότι το κονβόι ήταν πιθανό να γίνει μέρος μιας δύναμης που θα περικύκλωνε το Κίεβο με ένα συνδυασμό πυροβολικού και πεζικού. Οι Ρώσοι θα είχαν δύο επιλογές. Είτε να εκδώσουν τελεσίγραφο για να παραδοθούν, είτε να αναγνωρίσουν ότι η πόλη δεν θα παραδοθεί και να της επιτεθούν με τον ίδιο τρόπο που έκαναν στη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο.