Πέρυσι τέτοια περίοδο η χώρα ετοιμαζόταν να περάσει τα Χριστούγεννα κλεισμένη στα σπίτια της λόγω του αυστηρού lockdown που υπήρχε. Οι μετακινήσεις γίνονταν μέσω sms, τα ψώνια μέσω clickaway, η εστίαση ήταν κλειστή και ολόκληρη η Ευρώπη ανέμενε ως “μάνα εξ ουρανού” την πρώτη παρτίδα εμβολίων.
Ένα χρόνο μετά ο κορονοϊός μπορεί να παραμένει και συνεχώς να μεταλλάσσεται, όμως τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τους εμβολιασμένους έχουν αρθεί, η οικονομία λειτουργεί κανονικά, οι χειμερινοί τουριστικοί προορισμοί αναμένουν τους επισκέπτες τους, ενώ οι ρυθμοί των εμβολιασμών έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα εξακολουθούν να ισχύουν, όπως και οι έλεγχοι οι οποίοι θα ενταθούν τις ημέρες των εορτών. Άλλωστε η νέα παραλλαγή της νόσου δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εφησυχασμούς. Οι “σκληροί” δείκτες, παρά την σχετική σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων, εξακολουθούν να βρίσκονται στο “κόκκινο” με το σύστημα υγείας να πιέζεται ασφυκτικά και το κατάλογο των θυμάτων συνεχώς να αυξάνεται.
Καμία χαλάρωση των μέτρων
Η κυβέρνηση θα επιμείνει στην ίδια συνταγή των μέτρων που ήδη ισχύουν, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χαλάρωση τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν ρεβεγιόν υποχρεωτικά στο σπίτι τους, καθώς δεν επιτρέπεται η είσοδος τους στους κλειστούς χώρους της εστίασης, σε αντίθεση με τους εμβολιασμένους που αρκεί να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό και την ταυτότητα τους. Το ίδιο ισχύει για τα σινεμά, τα θέατρα, τα μουσεία.
Για τα Χριστουγεννιάτικα ψώνια στα εμπορικά καταστήματα όπως είναι ήδη γνωστό απαιτείται για τους ανεμβολίαστους rapid τεστ, ενώ ελεύθερη είσοδο έχουν οι εμβολιασμένοι και όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης. Τα ίδια μέτρα ισχύουν και για όσους ταξιδέψουν στις ιδιαίτερές τους πατρίδες ή προς τους χειμερινούς προορισμούς με τρένα, ΚΤΕΛ, πλοία και αεροπλάνα. Επίσης εμβολιασμένοι και μη θα πρέπει να προμηθευτούν από τα φαρμακεία τα δωρεάν self τεστ, προκειμένου να γίνεται ένας αυτοέλεγχος πριν από την χριστουγεννιάτικη έξοδο.
Προσοχή στην ημερομηνία λήξης των πιστοποιητικών
Η μείωση της χρονικής διάρκειας των πιστοποιητικών νόσησης από τους 6 μήνες στους 3 μήνες ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα σε όσους δεν δουν εγκαίρως την ημερομηνία λήξης τους. Το ίδιο ισχύει και για το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών, το οποίο παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του.
Έχει δοθεί ένας μήνας περιθώριο για την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Αυτό σημαίνει πως στην περίπτωση που έχουν λήξει τα πιστοποιητικά, τότε οι πολίτες θα έχουν τους περιορισμούς που έχουν και οι ανεμβολίαστοι.
Ανησυχία για τις εκκλησίες και τους εμπορικούς δρόμους
Τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αρμόδια επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την κατάσταση που θα επικρατήσει τις ημέρες των Χριστουγέννων στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους και τις εκκλησίες. Η κινητικότητα θα αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που βοηθά στην μετάδοση του κορονοϊού σε μια περίοδο που αρχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη η μετάλλαξη “Όμικρον”.
Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος θα συναντηθεί το πρωί με τον Αρχιεπίσκοπο στο Μαξίμου, ενώ τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Μονή Πετράκη που συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Στόχος είναι να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στους κληρικούς αλλά και τους πιστούς όλης της χώρας για την αναγκαιότητα της τήρησης των μέτρων.
Μάλιστα θα είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός θα δώσει το παρών σε συνεδρίαση συνοδικού οργάνου δείχνοντας πως πολιτεία και εκκλησία βρίσκονται στην ίδια πλευρά και απέναντι στους αρνητές που εξακολουθούν να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. “Είναι μια περίοδος κρίσιμη θρησκευτικά, οικονομικά και κοινωνικά.
Οι επαγγελματίες, σε όλους σχεδόν τους κλάδους, προσδοκούν εναγωνίως να εργαστούν και είναι χρέος όλων μας, με την αυστηρή τήρηση των μέτρων, αλλά και με τον εμβολιασμό να μην εμποδίσουμε την λειτουργία της αγοράς και κυρίως να μην θέσουμε σε κίνδυνο άλλους ανθρώπους” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Υπενθυμίζουμε πως στους ναούς παρά το γεγονός πως για την είσοδο απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και rabid τεστ για τους ανεμβολίαστους εντούτοις έλεγχοι δεν γίνονται καθώς οι εκκλησίες δηλώνουν αναρμόδιες για να το πράξουν. Η παρουσία της αστυνομίας σε πολλές περιοχές ακόμα και ανήμερα των Χριστουγέννων αναμένεται να είναι έντονη ενώ θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι και εντός των εκκλησιών.