Το εμβληματικό έργο ”Αντρέι Ρουμπλιώφ” του σημαντικού Έλληνα συνθέτη Σάββα Καραντζιά έκανε την πρεμιέρα του την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, στο ιστορικό θέατρο Zaryadye Concert Hall της Μόσχας σε μια μεγαλειώδη συναυλία, μαζί με το έργο ”Θεοφάνης ο Έλληνας”. Ειδικό αφιέρωμα έγινε από το κρατικό κανάλι της Ρωσίας Tvkultura.
Ο Ρόδιος συνθέτης Σάββας Καραντζιάς ο οποίος έχει ήδη παρουσιάσει τα έργα του σε μεγάλες χώρες του κόσμου, επανήλθε με μια διαδικτυακή συναυλία livestreaming (λόγω των συνθηκών με τον Κορωνοϊό) με τίτλο ‘’Η μουσική που γεννήθηκε από το φως” μετά από πρόσκληση της Συνοδικής Χορωδίας της Μόσχας, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας, με τη στήριξη του Ρωσικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας.
Η συναυλία έλαβε χώρα στο Zaryadye Concert Hall, μια από τις σημαντικότερες και σύγχρονες αίθουσες συναυλιών κλασσικής μουσικής του κόσμου.
Το νέο έργο του Σάββα Καραντζιά ”Αντρέι Ρουμπλιώφ” είναι μια φυσική εξέλιξη μέσα από τον ”Θεοφάνη τον Έλληνα” και είναι γραμμένο για ορχήστρα εγχόρδων, μικτή χορωδία, πιάνο, αφηγητή, και σόλο μπάσο.
Είναι η σχέση δασκάλου και μαθητή και η μεταλαμπάδευση της ρωσικής αγιογραφίας μέχρι και σήμερα. Η ιστορική απόδοση των κειμένων έχει επιμεληθεί η Αναστασία Ζέππου .
Τα κείμενα έχει γράψει η συγγραφέας Μάρω Βαμβουνάκη αποκλειστικά για το έργο αυτό και ταιριάζουν απόλυτα με την συνθετική προσέγγιση του Σάββα Καραντζιά, ο οποίος αναφέρει σχετικά:
Ένα μουσικό έργο στοχασμός πάνω στην τέχνη και πνευματική αποστολή του καλλιτέχνη.
Με αυτό τον τρόπο ο συνθέτης δείχνει πόσο μεγάλη ανάγκη έχει η ανθρωπότητα για μια μεγάλη αλλαγή , το χάος που ζούμε σήμερα ανάμεσα στην υλική πρόοδο και την απουσίας πνευματικότητας.
Η «περιπλάνηση» ενός μοναχού με τον εσωτερικό του κόσμου και η ανάγκη για κάθαρση και μετάνοια γίνεται παράδειγμα για όλους μας.
Κριτικές
Alexey Puzakov: chief conductor, Honored artist of Russia
Η συνάντηση με την μουσική του Σάββα Καραντζιά ήταν μια μεγάλη δημιουργική χαρά για μένα και τη Συνοδική Χορωδία της Μόσχας.
Στις πρόβες και στη συναυλία, υπήρχε μια αίσθηση της ευλογίας και της χάρης του Θεού. Πόσο ευτυχές είναι να καταλάβουμε ότι η σύγχρονη τέχνη μπορεί να μην αφορά τον εκφυλισμό και την πτώση του ανθρώπου, αλλά την ανώτερη πνευματική του φύση και την ικανότητα να επικοινωνεί με τον Θεό μέσω της προσευχής και της Χριστιανικής τέχνης.
Πιστεύω πως η υποστήριξη και η συμμετοχή στην ανάπτυξη μιας τέτοιας κατεύθυνσης της σύγχρονης δημιουργικότητας θα βοηθήσει όλους μας να ζούμε στη γη ειρηνικά με τους εαυτούς μας και σε καλό διάλογο με όλους τους ανθρώπους, θα βοηθήσει να είμαστε πιο κοντά στη Βασιλεία των Ουρανών. Αυτή η πνευματικότητα καθρεφτίζεται μέσα στα έργα του Σάββα Καραντζιά.
Michael Kotelnikov: Conductor and chief of the youth Synodal Choir
Βιώσαμε τόσο βάθος και σύνδεση των δύο ιστορικών γεγονότων, που κατά τη διάρκεια της συναυλίας νιώσαμε μια εξαιρετική ενέργεια, χάρη στη σύγχρονη μουσική γλώσσα των συνθέσεων του Σάββα Καραντζιά.
Συνήθως ο μαέστρος αναγκάζεται να ακολουθήσει τις σημειώσεις πού γράφονται στη παρτιτούρα, αλλά στη περίπτωση της μουσικής του Σάββα δεν ήταν δύσκολο για μένα να καταλάβω την ιδέα του σπουδαίου Θεοφάνη του Έλληνα και του Αντρέι Ρουμπλιόφ και σε κάποιο βαθμό να γίνω και εγώ συν-δημιουργός.