Προς ένα γενικό lockdown φαίνεται πως οδεύει η Γερμανία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με το τέταρτο κύμα της πανδημίας, με τον υπουργό Υγείας να μιλά με δραματικούς τόνους για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
Ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, έκανε λόγο για “εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου γενικού lockdown, ενώ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου “Ρόμπερτ Κοχ” Λόταρ Βίλερ μίλησε για ένα μεγάλο ξέσπασμα του κο,ρονοϊού, καθώς για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν από κρατίδιο σε κρατίδιο, λόγω υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος υγείας.
“Αυτή θα είναι η εβδομάδα των αποφάσεων” στη Γερμανία
“Με απλά λόγια: βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη κατάσταση της πανδημίας. Είμαστε στο “και δέκα’”, είπε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η πολιτεία θα έπρεπε να είχε επισημάνει νωρίτερα ότι με τόσο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το τέταρτο κύμα.
Απευθυνόμενος σε όσους αρνούνται ακόμη να εμβολιαστούν, ο υπουργός Υγείας δήλωσε σε δραματικό τόνο: “Δεν καταλαβαίνω, τι άλλο πρέπει δηλαδή να συμβεί; Δεν μπορούμε να τους σύρουμε όλους σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Και δεν σκέφτομαι έναν υποχρεωτικό εμβολιασμό, διότι μόνο με τον εμβολιασμό, με τον ενισχυτικό εμβολιασμό, δεν θα σπάσουμε πλέον αυτό το κύμα, κάτι που χρειαζόμαστε βραχυπρόθεσμα. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίοι επιπλέον περιορισμοί επαφών, όπως ένα “lockdown για ανεμβολίαστους’”.
Ερωτηθείς, ωστόσο, σχετικά με το εάν υπάρχει ενδεχόμενο επιβολής και γενικού lockdown, όπως αυτό που θα εφαρμοστεί στην Αυστρία από την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Σπαν τόνισε: “Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, στην οποία δεν πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα (…) Αυτή θα είναι η εβδομάδα των αποφάσεων”.
Περιγράφοντας την δραματική κατάσταση που επικρατεί σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Βαυαρίας, όπου μόλις το 3% των κλινών ΜΕΘ είναι ελεύθερες, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ
“Το τάνκερ πλησιάζει στον τοίχο του λιμανιού”
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ινστιτούτου “Ρόμπερτ Κοχ” Λόταρ Βίλερ δήλωσε ότι “οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι πλέον απαράδεκτα υψηλοί” και συνέκρινε την κατάσταση με ένα τάνκερ το οποίο πλησιάζει στον τοίχο του λιμανιού.
“Αν το στρέψουμε τώρα στην αντίθετη κατεύθυνση με όλη μας τη δύναμη, τότε θα συνεχίσει ίσως να κινείται για λίγο και μπορεί να χτυπήσει και πλευρικά στο λιμάνι. Ας ελπίσουμε μόνο ότι δεν θα συγκρουστεί μετωπικά με τον τοίχο. Πρέπει να πάρουμε μέτρα τώρα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βίλερ.
Ο ίδιος εξήγησε ότι σε πολλές περιοχές δεν είναι πλέον εγγυημένη η ιατρική περίθαλψη. “Το κλείσιμο των κενών εμβολιασμού και οι κανόνες για πρόσβαση σε υπηρεσίες και χώρους μόνο για τους εμβολιασμένους και τους αναρρώσαντες δεν επαρκούν πλέον. Χρειάζεται μια εκτεταμένη μείωση των επαφών για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού”, υπογράμμισε και ζήτησε “όποιος μπορεί να παραμείνει στο σπίτι”, να ακυρωθούν μεγάλες εκδηλώσεις, να μειωθεί ο αριθμός των ατόμων στις μικρότερες εκδηλώσεις και να κλείσουν τα “hotspots”, δηλαδή τα μπαρ και τα κλαμπ, όπως είπε. Επιπλέον, σημείωσε, πρέπει να ελέγχεται αυστηρά η εφαρμογή των κανόνων.