Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκονται κυβέρνηση και επιστήμονες στην προσπάθειά τους, παράλληλα με την αντιμετώπιση της ασφυκτικής πίεσης στα νοσοκομεία, να λύσουν τον «γρίφο» της επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας.
Η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι πρωτοφανής με τα όρια να έχουν πλέον ξεπεραστεί και να αναμένεται άμεσα εκτός απροόπτου η επιστράτευση ιδιωτών ιατρών. Χαρακτηριστικό είναι ότι το περασμένο 24ωρο έγιναν 513 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, με τις 291 να είναι σε εκείνα της Αττικής. Στα νοσοκομεία της περιοχής της πρωτεύουσας νοσηλεύονται πλέον 2.353 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη Covid-19, περίπου οι μισοί από τους συνολικά νοσηλευόμενους στην επικράτεια. Οι ασθενείς στις απλές κλίνες του λεκανοπεδίου αγγίζουν τους 2.000 – για την ακρίβεια χθες βράδυ ήταν 1.989 – και άλλοι 373 είναι διασωληνωμενοι σε ΜΕΘ.
Τούτων δοθέντων και αφ’ ης στιγμής από αύριο θα επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές τους τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, το κυβερνητικό επιτελείο και οι λοιμωξιολόγοι αναζητούν την κατάλληλη χρονική στιγμή προκειμένου να προχωρήσει ο βηματισμός προς το άνοιγμα της αγοράς.
Η ανάγκη πλέον είναι εμφανής. αφού αρκετοί είναι οι επιστήμονες οι οποίοι σημειώνουν πως με τα δεδομένα που έχουμε αυτή την στιγμή στα χέρια μας, αμέσως μόλις η πανδημία εμφανίσει την πρώτη κάμψη, παράλληλα με την πορεία του εμβολιασμού, θα πρέπει οι πολίτες να μπορούν να μετακινηθούν και να λειτουργήσει το λιανεμπόριο έτσι ώστε να περιοριστεί η μετάδοση του ιού εντός των σπιτιών.
Το πρωί της Κυριακής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, είπε χαρακτηριστικά πως «θα υπάρχει μια κάμψη του ιού σε 1-2 εβδομάδες και ίσως να αρχίσουμε να τη βλέπουμε από την επόμενη εβδομάδα. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη μετάδοση μέσα στα σπίτια. Άρα πρέπει να μειώσουμε αυτές τις επαφές».
Η συζήτηση για το λιανεμπόριο
Στο πλαίσιο αυτό επί τάπητος βρίσκονται τα σχέδια για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου. Η ημερομηνία που έχει τεθεί ως στόχος για το άνοιγμα των καταστημάτων είναι η 29η Μαρτίου, έτσι ώστε, όπως λένε παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης καταναλωτές και έμποροι να προλάβουν το Πάσχα. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι σίγουρο.
Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη στο protothema.gr, «με τα δεδομένα αυτής της στιγμής δεν μπορούμε να συζητήσουμε. Από την πρώτη στιγμή έχουμε τονίσει πως τις αποφάσεις τις λαμβάνουν οι επιστήμονες και αυτοί θα εξετάσουν την πορεία της πανδημίας την ερχόμενη εβδομάδα». Όπως πληροφορείται το protothema.gr η συζήτηση για το λιανεμπόριο δεν είναι εύκολο και η ημερομηνία της 29ς Μαρτίου δεν είναι αυτοσκοπός και μάλλον δείχνει να μπαίνει προσωρινά στο συρτάρι.
Έτσι, εάν τα ημερήσια κρούσματα συνεχίσουν με αυτόν τον ρυθμό και η πίεση στο ΕΣΥ δεν έχει καμφθεί, κυβέρνηση και επιστήμονες εμφανίζονται έτοιμοι, τηνερχόμενη Παρασκευή να μεταθέσουν το σήκωμα των ρολών για τουλάχιστον μία ή και δύο εβδομάδες. Με το βλέμμα στα πεπραγμένα, το υπουργείο Ανάπτυξης, είναι αποφασισμένο να μην διαπράξει τα λάθη του προηγούμενου διαστήματος. Στόχος είναι τα όποια βήματα να γίνονται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε «ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείνει».
Στον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων, αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο σκεπτικά. Το πρώτο, που εκφράζεται κυρίως από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι, όταν έρθει η ώρα, το λιανεμπόριο να λειτουργήσει κανονικά με μόνους περιορισμούς, την χρήση του 13032 και τον ανώτατο αριθμό ατόμων σε κάθε κατάστημα βάσει τετραγωνικών. Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν αποτελεί θέσφατο, καθώς εάν οι επιστήμονες κρίνουν την ερχόμενη ή την επόμενη εβδομάδα πως το λιανεμπόριο θα πρέπει να ανοίξει, για να διασφαλιστεί πως δεν θα έχουμε πισωγύρισμα, τότε θα επιλεγεί ο δοκιμασμένος τρόπος του click away.
Είτε στην μία, πάντως, είτε στην άλλη περίπτωση το 13032 θεωρείται σίγουρο πως θα μπει στην ζωή μας. Οι πολίτες θα στέλνουν SMS και θα έχουν την δυνατότητα να βγουν για τα ψώνια τους μία φορά την ημέρα και για χρονικό διάστημα τριών ωρών.
Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 το Σάββατο πως το 13032 είναι έτοιμο προς χρήση όσον αφορά στο τεχνολογικό κομμάτι. «Το ζητούμενο είναι τι θα ζητήσουν οι ειδικοί και πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Σε αυτό θα υπάρχει κόφτης, θα μπορεί να αποσταλεί μόνο ένα την ημέρα και με χρονική διάρκεια που θα ορίσουν οι ειδικοί», είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στα «παραθυράκια» που υπάρχουν παραδέχθηκε ότι ένας πολίτης μπορεί να στείλει μήνυμα από άλλο κινητό έτσι ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα ακόμα 3ωρο, ωστόσο σημείωσε ότι το ζητούμενο είναι η επίδειξη ατομικής ευθύνης, ενώ η Πολιτεία κάνει ότι μπορεί για να περιορίσει τους κινδύνους.
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Την ίδια ώρα, θέμα συζήτησης είναι φυσικά και τα σχολεία. Το βασικό σενάριο θέλει τους μαθητές να επιστρέφουν στις αίθουσές τους τις πρώτες μέρες του Απριλίου. Μάλιστα εκπεφρασμένος στόχος είναι αυτό να αφορά στους μαθητές όλων των βαθμίδων και όχι μόνο του Λυκείου όπως είχε αφήσει να διαρρεύσει το προηγούμενο διάστημα.
Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως θέλουν το υπουργείο Παιδείας, ακούγοντας τους ειδικούς, να δει τα σχολεία να πηγαίνουν «πακέτο» με το λιανεμπόριο και να μετατίθεται το άνοιγμά τους για μία με δύο εβδομάδες εάν αυτό κριθεί απαραίτητο λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.
Επισήμως πάντως τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο, αφού όπως είπε και η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Σίσση Γκίκα στο Open την Κυριακή, δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα ανοίξουν τα σχολεία θα γίνει αυτό αφού δεν υπάρχει καμία εισήγηση από τους λοιμωξιολόγους.
Η εστίαση
Όσον αφορά στην εστίαση τώρα, ο στόχος έχει τεθεί για τις 15 Απριλίου και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, εάν μετατεθεί για αργότερα το λιανεμπόριο τότε θα πρέπει αφεθεί χρόνος μεταξύ των δύο ανοιγμάτων. Αυτό θα συμβεί προκειμένου επιστήμονες πριν ανάψουν το «πράσινο φως» να έχουν χειροπιαστά δεδομένα από την επιδημιολογική επιβάρυνση από το λιανεμπόριο. Έτσι, εάν καθυστερήσουν τα καταστήματα, θα καθυστερήσει ανάλογα και η εστίαση.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η εστίαση, όταν αυτό συμβεί, αναμένεται να λειτουργήσει μόνο στους εξωτερικούς χώρους και με περιορισμό όσον αφορά στον επιτρεπόμενο αριθμό πελατών σε κάθε τραπέζι. Υπέρ της επαναλειτουργίας καφέ και εστιατορίων σε εξωτερικούς χώρους, με τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, τάχθηκε και ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθώς όπως τόνισε, η πιθανότητα μετάδοσης έξω είναι μικρότερη.
πηγη protothema