Εξαπλώνεται η μετάλλαξη Όμικρον 2 στην Ελλάδα. Ποια είναι η εκτίμηση των επιστημόνων για διασπορά και νοσηρότητα.
Για τα χαρακτηριστικά της υποπαραλλαγής της Όμικρον, γνωστή και ως Όμικρον 2 αλλά και για το πού εντοπίζονται κυρίως τα κρούσματα, μίλησε ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής σημείωσε πως δεν έχουμε ακόμα επαρκή στοιχεία για τη νοσηρότητα που δημιουργεί ενώ έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για την υπερμεταδοτικότητά της.
Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετά ύποπτα περιστατικά της Όμικρον 2 στην Κρήτη τα οποία αναλύουν εις βάθος.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επίσημα την προηγούμενη εβδομάδα δύο κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής, εκ των οποίων το ένα ήταν μέσα από την κοινότητα και όχι από κάποιον ταξιδιώτη, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για διασπορά.
Όπως ανέφερε ο κ. Ζαφειρόπουλος «υποψιαζόμαστε ότι το νέο στέλεχος έχει ήδη εγκατασταθεί στην περιοχή της Σητείας, όπου εντοπίζεται μία εστία μετάδοσης».
Ο ρυθμός μετάδοσης προκαλεί τη συχνότερη εμφάνιση νέων στελεχών
Ο κ. Ζαφειρόπουλος στάθηκε σε ακόμα ένα στοιχείο που προκαλλεί ανησυχία. Το νέο στέλεχος εμφανίστηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με την Όμικρον.
Η Όμικρον 2 εμφανίστηκε μόλις σε ένα μήνα από τον εντοπισμό της Όμικρον, ενώ μέχρι τώρα τα νέα στελέχη χρειάζονταν περίπου πέντε μήνες για να εμφανιστούν. Αυτό οφείλεται όπως είπε στον ρυθμό μετάδοσης της νέας παραλλαγής που είναι πενταπλάσιος. Δυστυχώς όπως είπε θα προχωρήσουμε με αυτόν τον ρυθμό από εδώ και πέρα.
Αναφορικά με τα μέτρα που είναι σε ισχύ ο κ. Ζαφειρόπουλος είπε ότι η πολιτική που εφαρμόζεται στην Ευρώπη είναι να μειώνονται οι περιορισμοί, κάτι που δυστυχώς σημαίνει την ανεξέλεγκτη διασπορά των κρουσμάτων. Ο ίδιος δε εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να λάβει αυστηρότερα μέτρα.