“Ας επικεντρωθούμε όχι σε κάτι που μπορεί να γίνει αλλά στη σεισμική ακολουθία που είναι σε εξέλιξη και ας βοήθησουμε τους κατοίκους της περιοχής να αντιμετωπίσουν την ακολουθία που είναι σε εξέλιξη”. Αυτή η δήλωση του καθηγητή Παπαζάχου μοιάζει καθησυχαστική, αλλά ούτε ο ψύχραιμος κ. Παπαζάχος δεν κρύβει την ανησυχία του, ότι τον σεισμό των 5 Ρίχτερ μπορεί να ακολουθήσει και άλλος, ίσως και μεγαλύτερος σεισμός.
Από την πλευρά του και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του μήπως ακολουθήσει και άλλος, μεγαλύτερος των 5 Ρίχτερ σεισμός, ενώ τον προβληματισμό του εξέφρασε και ο Ευθύμιος Λέκκας. “Η κατάσταση περιπλέκεται”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το θέμα με τον σεισμό στην Εύβοια είναι περίπλοκο και προβληματίζει τους σεισμολόγους, καθώς η περιοχή δεν έχει μελετηθεί αρκετά. Και ναι μεν δηλώνουν ότι θεωρητικά η περιοχή δεν δίνει μεγάλους σεισμούς, αλλά διατηρούν επιφυλάξεις για το τι θα ακολουθήσει. Αλλωστε όπως δήλωσε και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, και η περιοχή της Πάρνηθας δεν έδινε μεγάλους σεισμούς και προέκυψε ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ στην Αθήνα.
Το τι θα γίνει αργότερα έχουμε χρόνο να το δούμε μπροστά μας”, ανέφερε ακόμα ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να οπλιστούν με υπομονή, καθώς το σεισμικό φαινόμενο στην Εύβοια αναμένεται να έχει διάρκεια.
Τα σχολεία να μείνουν κλειστά τις επόμενες μέρες, τόνισε. “Υπάρχει η πιθανότητα και ισχυρότερης δόνησης στο μέλλον” ανέφερε.
Κώστας Παπαζάχος: Υπάρχει πιθανότητα και ισχυρότερης δόνησης στο μέλλον
Ειδικότερα, ο Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ, επέκρινε τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ των σεισμολόγων που ήρθαν πάλι στην επιφάνεια, με αφορμή τους δύο ισχυρούς σεισμούς στη νότια Εύβοια.
Η δήλωση αυτή του κ. Παπαζάχου ήρθε ως απάντηση για τα καρφιά μεταξύ των σεισμολόγων, αναφορικά με τη δυναμική του ρήγματος που μέχρι τώρα ήταν άγνωστο.
“Δεν έχουμε καθόλου καλή εικόνα για την περιοχή που είναι ελάχιστα μελετημένη”, ανέφερε ο καθηγητής Γεωδυναμικής στο ΑΠΘ, δηλώνοντας στην ΕΡΤ, ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχει όντως η πιθανότητα και ισχυρότερης δόνησης στο μέλλον.
“Οι κάτοικοι πρέπει να οπλιστούν με υπομονή …θα έχουμε μετασεισμούς ”
Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, τις επόμενες ημέρες θα έχουμε αρκετούς μετασεισμούς αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για πιο ισχυρό σεισμό. “Αποκλείω το φαινόμενο να ολοκληρωθεί σύντομα. Τις επόμενες ημέρες θα έχει σίγουρα αρκετούς μετασεισμούς στην περιοχή. Οι κάτοικοι πρέπει να οπλιστούν με υπομονή” τόνισε ο κ. Παπαζάχος. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία τις επόμενες ημέρες για την αποφυγή πανικού σε περίπτωση νέου σεισμού.
Παλιά σπίτια που έχουν ανεπάρκεια αντισεισμική δεν μπορούν να κατοικηθούν”, συμπλήρωσε ο σεισμολόγος, προτρέποντας τους κατοίκους να αναζητήσουν ασφαλή κατοικία.
Σεισμός στην Εύβοια: Αγωνία για το άγνωστο ρήγμα και τις συνεχείς δονήσεις – Τι προβληματίζει τους σεισμολόγους
Αξίζει να σημειώσουμε ότι προβληματισμό συνεχίζει να προκαλεί σε όλους τους σεισμολόγους η σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια, μετά και την ισχυρή δόνηση των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης.
Όπως ανέμεναν οι σεισμολόγοι, η μετασεισμική ακολουθία ήταν έντονη, καθώς καταγράφηκαν τέσσερις μετασεισμοί σε μόλις μισή ώρα. Mέχρι το πρωί της Τετάρτης, σημειώθηκαν δεκάδες μετασεισμοί μικρής έντασης που έκαναν τους κατοίκους να νιώθουν ότι τρέμει η γη κάτω από τα πόδια τους.
Υπενθυμίζεται ότι η σεισμική δραστηριότητα του συγκεκριμένου ρήγματος άρχισε τις πρωινές ώρες της Τρίτης, με τον σεισμό των 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ενώ ακολούθησαν μετασεισμοί 4,2 Ρίχτερ και 4,1 Ρίχτερ αλλά και δεκάδες άλλοι με μικρότερα μεγέθη.
Στους δρόμους οι κάτοικοι – Ζημιές σε κτίρια
Στους δρόμους έμειναν τη νύχτα οι κάτοικοι στη νότια Εύβοια και κυρίως στην κοινότητα Ζαράκων, καθώς από τον βραδινό σεισμό προκλήθηκαν ζημιές σε κτίρια ενώ παράλληλα εντάθηκε η ανησυχία τους για την εξέλιξη του φαινομένου.
Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Γιώργο Κελαϊδίτη , είχε εξασφαλισμένα ξενοδοχεία για αυτούς που θα ήθελαν να περάσουν τη νύχτα, δεν υπήρξαν ενδιαφερόμενοι καθώς ορισμένοι που χρειάστηκαν να μετακινηθούν πήγαν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων.
“Η αγωνία για τους κατοίκους ήταν μεγάλη όλη τη νύχτα παρά τις διαβεβαιώσεις των σεισμολόγων πως υπάρχει μέχρι στιγμής μία μετασεισμική ακολουθία που χαρακτηρίζεται ως φυσιολογική”, σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Γιώργος Κελαϊδίτης και όπως υπογράμμισε, “προσπαθήσαμε μέσα στη νύχτα να εντοπίσουμε τα κρίσιμα σημεία. Ωστόσο ήταν πολύ δύσκολο. Από σήμερα το πρωί θα βρεθούν στην περιοχή κλιμάκια μηχανικών για να επιθεωρήσουν τόσο τα δημόσια κτίρια όσο και τις κατοικίες για να έχουμε μία συνολική εικόνα κύρια στα κτίσματα που διαπιστώνονται ρωγμές” είπε χαρακτηριστικά.
Όπως δήλωσε στο evima.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Ζαράκων, Χρήστος Τρανός, ο νέος σεισμός των 5 Ρίχτερ δημιούργησε νέα προβλήματα καθώς -όπως είπε χαρακτηριστικά- “έχουν πέσει σκάλες από κάποια σπίτια, ενώ έχουν επιδεινωθεί τα ρήγματα που δημιούργησε ο πρώην ο σεισμός σε σπίτια, σχολεία και άλλα κτίρια. Όλοι οι κάτοικοι είναι στους δρόμους, γιατί φοβούνται να μπουν μέσα στα σπίτια τους”.
Πάνω από 85 μετασεισμοί τη νύχτα- “Πιστεύω ότι ήταν ο κύριος σεισμός”
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σήμερα το πρωί ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητή σεισμολογίας ‘Ακης Τσελέντης , ως προς την εξέλιξη της με τα σεισμικής δραστηριότητας μετά τον χθεσινοβραδινό μεγάλο σεισμό 5 Ρίχτερ στην περιοχή των νέων Στύρων της Εύβοιας. Όλη τη νύχτα , είπε είχαμε πάνω από 85 μετασεισμούς με μεγαλύτερο έναν 4,2. Ο κ.Τσελέντης εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα ο χθεσινοβραδινός σεισμός ήταν ο κύριος και από δω και πέρα δεν θα έχουμε κάποιον μεγαλύτερο.
Τι λένε οι σεισμολόγοι
Στους σεισμούς που σημειώθηκαν απο το άγνωστο ρήγμα, στην Εύβοια αναφέρθηκε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαπδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, τονίζοντας πως ακόμα δεν γνωρίζουν αν τα 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.
“Δεν ξέρουμε αν τα 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός”, επεσήμανε ο γνωστός σεισμολόγος, προσθέτοντας ότι “όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και γι’ αυτό χρειάζεται καλή αξιολόγηση των στοιχείων”.
Εξήγησε δε ότι το γεγονός πως η περιοχή δεν έχει σεισμικό ιστορικό, δεν εξασφαλίζει ότι δεν θα έχουμε και μεγάλο σεισμό.
Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι “περιπλέκεται το σκηνικό, αναφορικά με το ποιος είναι ο κύριος σεισμός” και εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς την πορεία του φαινομένου. “Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός ο αποψινός, η περιοχή είναι αχαρτογράφητη σεισμολογικά και θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου” τόνισε ο κύριος Λέκκας και δεν απέκλεισε ένα νέο ισχυρότερο σεισμό.
“Η εκτίμησή μου είναι πάντως πρόσθεσε ότι δεν θα έχουμε μεγαλύτερο σεισμό αλλά πρέπει να περιμένουμε”. Κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και προσεκτικοί και να μην πάνε αύριο τα παιδιά της περιοχής στα σχολεία. Ωστόσο είπε ότι “η περιοχή δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς και τα κτίρια αντέχουν τόσους βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ”.