Τη μορφή καταιγίδας παίρνουν πλέον στη Γαλλία οι καταγγελίες βιασμών σε βάρος της υφυπουργού Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας, και Διεθνών Συνεργασιών της κυβέρνησης Μακρόν, της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου, καθώς BFMTV παραθέτει μαρτυρία και τρίτης ασθενούς που καταγγέλλει βιασμό από την ελληνικής καταγωγής υφυπουργό, ενώ φαίνεται ότι έχει ακόμα τρεις μαρτυρίες, πέραν των δύο χθεσινών, για βιασμό.
Το γαλλικό δίκτυο BFMTV αναφέρει μεν ότι τον τελευταίο μήνα κατατέθηκαν δύο μηνύσεις σε βάρος της από δύο γυναίκες, για «διείσδυση χωρίς συναίνεση», στο πλαίσιο της άσκησης του επαγγέλματός της ως γυναικολόγου με τις γυναίκες να ισχυρίζονται ότι ένιωσαν πως υπέστησαν βιασμό. Οι καταγγελίες είναι γνωστές από χθες. Ωστόσο το δίκτυο δημοσιεύει ακόμα μία καταγγελία σήμερα, από πρώην ασθενή της η οποία ζητεί ανωνυμία και περιγράφει πώς αισθάνθηκε στη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης που της έκανε η Ζαχαροπούλου.
Η πρώην ασθενής της γυναικολόγου, χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Jade» και λέει ότι είχε είχε επισκεφθεί την κυρία Ζαχαροπούλου με αφορμή το πρόβλημα της ενδομητρίωσης που αντιμετώπιζε. Η «Jade», που σήμερα είναι 26 ετών και ζει στην περιοχή του Παρισιού, είχε ραντεβού με την γιατρό στο ιατρείο της το 2016, μόνο που η εξέταση έγινε παρουσία ενός ασκούμενου γιατρού. Η νεαρή Γαλλίδα, ισχυρίζεται ότι η γυναικολόγος «ανάγκασε τον ασκούμενο γιατρό να την εξετάσει». Λέει μάλιστα ότι: «Εκείνη ένιωθε ότι δεν αισθανόμουν καθόλου άνετα, ούτε εκείνος, το σώμα μου ήταν κλειστό, μπλοκαρισμένο, το ένιωθε. Πήρε εκείνη τη θέση του γιατρού και μου είπε, χρησιμοποιώντας γνωστούς όρους: “Θα πρέπει να ανοίξεις. Εγώ, δεν είμαι αυτός”. Προσπαθούσε, προσπαθούσε, δεν ήταν καθόλου χαρούμενη. Εγώ ήμουν πολύ νευρική και μπλοκαρισμένη», πρόσθεσε. Η νεαρή γυναίκα είπε ότι δεν θυμάται αν η γυναικολόγος είχε λάβει τη συγκατάθεσή της πριν την εξετάσει. Υποστηρίζει πάντως ότι βίωσε αυτό το γεγονός «τουλάχιστον ως σεξουαλική επίθεση», αν και μέχρι τώρα δεν έχει υποβάλει καταγγελία σε βάρος της Ζαχαροπούλου. Λέει ακόμα ότι τότε δεν έκανε μήνυση γιατί θεωρούσε ότι “κανείς δεν θα την πίστευε. Αλλά σήμερα είναι διαφορετικά”.
Οι τρεις νέες καταγγελίες
Κι ενώ οι δύο πρώτες μηνύτριες αναφέρουν ότι είχαν τραυματική εμπειρία με την Ζαχαροπούλου, η οποία τους ζήτησε και πρωκτική εξέταση, και την έκανε χωρίς τη σαφή δική τους έγκριση, το καινούργιο στοιχείο σήμερα είναι ότι το το BFMTV, γράφει ότι έχει στη διάθεσή τρεις μαρτυρίες, από τρεις διαφορετικές γυναίκες, πέραν των δύο που έχουν καταθέσει μηνύσεις και “οι οποίες καταγγέλλουν την άσκηση σοβαρής ψυχολογικής βίας (όταν πήγαν να εξεταστούν) οπότε αισθάνθηκαν να εξεφτελίζονται, να βιάζονται. Καταγγέλλουν επίσης ότι βγήκαν από την εξέταση με την Ζαχαροπούλου, κλαίγοντας. Για τις καταγγελίες ενημέρωσε το BFMTV, η Sonia Bisch, ιδρυτής της ένωσης Stop VOG (Στοπ στη Γυναικολογική και Μαιευτική Βία).
Oι χθεσινές καταγγελίες
Η δεύτερη από τις δύο γυναίκες των οποίων οι καταγγελίες βγήκαν χθες στο φως της δημοσιότητας, υποστηρίζει ότι είναι σε σε μια μετατραυματική που είναι πολύ δύσκολο να την διαχειριστεί, ακόμα και σήμερα. Λέει επίσης ότι την ημέρα που είχε ραντεβού με τη Χρυσανθακοπούλου, όλες οι κοπέλες έβγαιναν κλαμένες από το ραντεβού τους.” Η γυναίκα υποστηρίζει ότι υποβλήθηκε και σε πρωκτική εξέταση «και πάλι χωρίς συναίνεση», κατά τη διάρκεια της οποίας ξέσπασε σε κλάματα «γιατί είναι μια ωμή, βίαιη, πολύ οδυνηρή διαδικασία. Ήμουν τρομαγμένη». Η ίδια είπε στην εκπομπή ότι βιώνει μετατραυματικό σοκ «που είναι δύσκολο να το διαχειριστεί ακόμη και σήμερα».
Οι δύο μηνύτριες μίλησαν χθες για την τραυματική εμπειρία τους σε εκπομπή του γαλλικού δικτύου «TMC». Η πρώτη υποστήριξε ότι αρνήθηκε την εξέταση του ορθού, κατά τη διάρκεια μιας γνωμάτευσης τον Ιανουάριο του 2016, πράξη την οποία, ωστόσο, της επέβαλε η Ζαχαροπούλου. «Της λέω όχι. Βλέπω ότι δεν με ακούει και φοράει το ιατρικό γάντι της. Άρχισα να κλαίω. Δεν μπορούσα να μιλήσω, δεν μπορούσα να ανασάνω, ένιωθα αποκομμένη απ’ όλα. Έκλαιγα σιωπηλά. Είπα ότι πονούσα και εκείνη μου είπε: “Όχι, όλα καλά, είναι απλώς μια ψηφιακή εξέταση ορθού”».
Ο μακρόν και η Ζαχαροπούλου
Η δικαιοσύνη
Τις καταγγελίες εξετάζει προς το παρόν «σε ιατρικά πλαίσια» η εισαγγελία του Παρισιού, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο στο οποίο εργαζόταν τότε η ελληνογαλλίδα ιατρός, με στόχο να διαπιστώσει αν πρέπει να δοθεί νομική συνέχεια στην υπόθεση.
Ερωτηθείσα σήμερα επί του θέματος η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολίβια Γκρεγκουάρ δήλωσε ότι η γαλλική δικαιοσύνη εξετάζει τις καταγγελίες, ότι «δεν αποδίδουμε δικαιοσύνη ούτε στα κοινωνικά δίκτυα, ούτε στις εφημερίδες, ούτε στα καφέ, ούτε στα πολιτικά κόμματα» και ότι, αν και όταν υπάρξει νομική συνέχεια, θα υπάρξουν και κυβερνητικές αποφάσεις. Από πλευράς Ζαχαροπούλου δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση με το δικηγόρο της να δηλώνει χθες σε τηλεοπτικό σταθμό πως η υφυπουργός «δεσμεύεται από το ιατρικό απόρρητο και δεν μπορεί να μιλήσει για ασθενείς της».
Η Ζαχαροπούλου στην Εθνοσυνέλευση
Κατηγορείται και ο διευθυντής της
Σύμφωνα με πολλά γαλλικά μέσα ενημέρωσης το ζήτημα της υποβολής σε ιατρικές εξετάσεις και ειδικότερα σε εξετάσεις για την ενδομητρίωση , «που δεν θεωρούνται ίδιες με όλες τις άλλες», απασχολεί το γαλλικό σύστημα υγείας εδώ και καιρό, λόγω καταγγελιών που έχουν υπάρξει για τον συχνά επώδυνο χαρακτήρα τους, σε βαθμό που να μπορεί να αναφερθεί ως άσκηση σεξουαλικής βίας. Στην περίπτωση του νοσοκομείου στο οποίο εργαζόταν το 2016 η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, ο διευθυντής του γυναικολογικού τμήματος έχει δεχτεί πάνω από 20 καταγγελίες, η μια εκ των οποίων έχει οδηγηθεί στην δικαιοσύνη με την κατηγορία, όχι του βιασμού, αλλά της άσκησης βίας από πρόσωπο που ασκεί δημόσιο λειτούργημα. Ο εν λόγω διευθυντής θεωρείται από τους συναδέλφους του, σύμφωνα με δημοσιεύματα γαλλικών μέσων ενημέρωσης, ένας από τους καλύτερους γυναικολόγους της Γαλλίας με διεθνή αναγνώριση.
Η Ζαχαροπούλου
Από την πλευρά της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου, δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο ωστόσο, η δικηγόρος της δήλωσε στην εκπομπή «Quotidien» ότι η υφυπουργός δεσμεύεται από το ιατρικό απόρρητο και δεν μπορεί να μιλήσει για τις ασθενείς της.
Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου είναι Ευρωβουλευτής από το 2019 και υφυπουργός από τις 20 Μαΐου. Εντάχθηκε στην κυβέρνηση της Ελίζαμπεθ Μπορν στις 20 Μαΐου. Η ίδια ήταν βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τις 2 Ιουλίου του 2019, θέση την οποία άφησε για να μπει στην κυβέρνηση.
Έδωσε σκληρό αγώνα για να αναγνωριστεί η ενδομητρίωση ως βασική πάθηση, με ειδική αναφορά που υπέβαλε προς τον Γάλλο πρόεδρο στις 11 Ιανουαρίου του 2022.
Είχε τιμηθεί και από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ με το παράσημο του «Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας», για την προσφορά της σε ιατρικά θέματα και κυρίως στο ζήτημα της ενδομητρίωσης. Σπούδασε στην Ιταλία και για χρόνια υπήρξε εργαζόμενη σε Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Παρισιού.
Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, διακεκριμένη γυναικολόγος με καταγωγή από την Κόρινθο, έχει σπουδάσει στην Ιταλία και για χρόνια υπήρξε εργαζόμενη σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Παρισιού.
«Γεννήθηκα στην Ελλάδα, έζησα στη συνέχεια στην Ιταλία για 14 χρόνια, και εδώ και 12 χρόνια ζω και εργάζομαι στη Γαλλία, είμαι παντρεμένη με Γάλλο. Είμαι παιδί της Ευρώπης», έχει δηλώσει το 2019 σε η συνέντευξή της.
«Γνωρίζω τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος πολίτης, ξέρω τι μου έδωσε η Ευρώπη, πόσα οφείλω στην Ευρώπη και αυτήν τη στιγμή είναι δική μου υποχρέωση να βγω μπροστά και να πω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι είναι μεγάλη τύχη να ζούμε σε αυτή την περιοχή του κόσμου που υπάρχει δημοκρατία, που υπάρχει ειρήνη».