Μπορείς να φτιάξεις ένα νόστιμο και χορταστικό σουβλάκι που να αξίζει μόλις 2,4 ευρώ;
Έχουν περάσει δύο χρόνια από το ανέβασμα της συνταγής του φτηνού πιτόγυρου (ή σουβλάκι, ανάλογα την περιοχή) από τον αγαπημένο μάγειρα του YouTube, τον Τζος Γουάϊσμαν, ο οποίος μετρά 9,6 εκατομμύρια συνδρομητές και άπειρες συνταγές που αλληθωρίζουν προς την κουλτούρα του ελληνικού φαγητού.
Το «The $2 Gyro | But Cheaper» περιέγραφε μια πρόκληση: πώς μπορεί κανείς να φτιάξει ένα σουβλάκι με μόλις 2 δολάρια, τη στιγμή που στα περισσότερα εστιατόρια της ομογένειας των ΗΠΑ κοστίζει ως και 10 δολάρια; Όσο για το κόστος της τιμής του τυλιχτού στην Ελλάδα, αυτό αλλάζει διαρκώς, και έχει μόνο ανοδική πορεία, «φλερτάροντας» με το να αγγίξει τα 4,5 με 5 ευρώ.
Η αιτία γι’ αυτή την αύξηση είναι τα διαρκώς αυξανόμενα κόστη στα ενοίκια των μαγαζιών, η αύξηση στην τιμή του κρέατος και όχι μόνο.
Αυτό σημαίνει πως ίσως και να οδηγηθούμε στη λύση του «σπιτικού», του χειροποίητου, αγοράζοντας τα υλικά για ένα σουβλάκι (και για πολλά σουβλάκια!) από το σουπερμάρκετ. Κρέας, σάλτσες, λαχανικά πάνω στον πάγκο της μαγειρικής μας, και κυρίως πίτες! Ή μήπως όχι;
Το video του Τζος Γουάϊσμαν ως προς τις τιμές που αναφέρει για την αγορά του κρέατος, των λαχανικών, των μυρωδικών και όχι μόνο, δείχνει παρωχημένο. Οι τιμές από το 2022 έχουν ήδη ανέβει πολύ στην Αμερική και όχι μόνο. Αυτό το σημείο που αξίζει να εστιάσουμε από το παραπάνω video είναι ότι ο Τζος φτιάχνει τις πίτες για τα σουβλάκια ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ, χρησιμοποιώντας αλεύρι, μαγιά, νερό, καστανή ζάχαρη και το φούρνο του.
Η συγκεκριμένη κίνηση συνδράμει στο να μειώσει αρκετά το κόστος της συνταγής, όπως και το γεγονός ότι έχει παραγγείλει το κρέας από «δικό του» κρεοπώλη. Το γεγονός ότι βάζει (φρέσκιες) τηγανιτές πατάτες μέσα στο σουβλάκι, αυτό προτιμάμε να το αφήσουμε ασχολίαστο. Το λες και ιεροσυλία!