Μειωμένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι είναι η έκταση τη λίμνης Μόρνου του κύριου ταμιευτήρα νερού της Αττικής. Η έκταση της σήμερα είναι η μικρότερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία 14 χρόνια.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που η ανομβρία συνεχιστεί και μάλιστα στον βαθμό που προβλέπουν οι ειδικοί τότε η τεχνητή λίμνη θα μπορεί να τροφοδοτήσει με πόσιμο νερό την Αττική για 4 ακόμη χρόνια.
«Εάν συνεχιστούν τα φαινόμενα και έχουμε και άλλο χειμώνα άνυδρο και καύσωνα το επόμενο καλοκαίρι και λίγα χιόνια στα βουνά και τα λοιπά, κινδυνεύει η Αθήνα να μείνει χωρίς νερό», αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ Κίμων Χατζημπίρος.
Οι εικόνες από την λίμνη δείχνουν ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι σοβαρό για το λόγο αυτό και άνοιξαν πρόσφατα δημόσιοι διάλογοι για τη λήψη άμεσων μέτρων, προκειμένου οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με μη αναστρέψιμες καταστάσεις.
«Να μετακομίσουν βέβαια αυτό δεν γίνεται άρα θα πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα για την εξοικονόμηση του νερού. Χρειάζονται και κατασταλτικά μέτρα δηλαδή απαγορεύσεις των μη απαραίτητων χρήσεων νερού αλλά και το μέτρο της τιμολόγησης», συμπληρώνει ο κ. Χατζημπίρος.
Το μαρτύριο της σταγόνας στα νησιά
Στο μεταξύ το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι ορατό και σε άλλες περιοχές της χώρας. Μέσα στο καλοκαίρι συνολικά 14 δήμοι τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της έλλειψης νερού, ανάμεσά τους και 5 δήμοι της Κρήτης.
Το νερό στο φράγμα Αποσελέμη, από όπου τροφοδοτούνται δήμοι από το Ηράκλειο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, ολοένα και λιγοστεύει.