Το μπριάμ του είναι ένα από τα πιο «ευέλικτα» φαγητά.
Μπορεί να μαγειρευτεί και στο φούρνο και στην κατσαρόλα, τρώγεται μια χαρά ζεστό αλλά και κρύο την επόμενη ημέρα και φυσικά φτιάχνεται με ό,τι υπάρχει διαθέσιμο σε ζαρζαβατικά.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μελιτζάνες φλάσκες αλλά και τσακώνικες, πατάτες κοινές αλλά και γλυκοπατάτες, κολοκυθάκια σκέτα ή με τους ανθούς τους, διάφορες πιπεριές, ακόμα και φασολάκια.
Η φιλοσοφία αυτού του φαγητού, όπως και τόσων άλλων, είναι να φτιαχτεί ένα φαγητό με ό,τι έβγαζαν οι κήποι των σπιτιών και των περιβολιών.
Αν είστε από τους τυχερούς που το καλοκαίρι πάνε στον κήπο του εξοχικού και «τρυγούν» τα μποστάνια για να σκαρώσουν το φαγητό της ημέρας έχει καλώς… αλλιώς μια χαρά θα σας βολέψουν οι φοβερές λαϊκές και τα μανάβικα της γειτονιάς.
Υλικά για το μπριάμ του foodurismo (για 4 άτομα)
2 πατάτες
1 μελιτζάνες
2 – 3 πιπεριές (διάφορα χρώματα)
2 κολοκυθάκια
2 – 3 καρότα
3 – 4 μανιτάρια
2 ώριμες ντομάτες
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
δυόσμος (4-5 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος)
ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι
τουρλου tourlou
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα λαχανικά μας με άφθονο νερό και ξύδι.
Παίρνουμε ένα ταψί και κόβουμε μέσα όλα τα λαχανικά σε κομμάτια, σε μεγάλους κύβους. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον δυόσμο και τα προσθέτουμε στα κομμένα λαχανικά.
Τρίβουμε στον τρίφτη τις ντομάτες ή τις κόβουμε κι αυτές σε μικρά καρέ. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να λαδωθούν όλα τα λαχανικά. Προσθέτουμε λίγο νερό, ένα φλιτζάνι του ελληνικού καφέ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα. Στη συνέχεια, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, ανακατεύουμε προσεκτικά τα λαχανικά για να μην τα λιώσουμε, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 και συνεχίζουμε για 40-50 λεπτά ακόμη.
Μόλις φτιάξατε ένα νόστιμο τουρλού του foodurismo! Μπορείτε να είστε περήφανοι για τον εαυτό σας!
Απαραίτητα συνοδευτικά: φέτα, φρέσκο ψωμί και μπύρα ή κρασί. Για μένα κρασί παρακαλώ… Καλή όρεξη!