Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για μήνες, παρά τις προβλέψεις για βραχεία διάρκειά του και ανακωχή από τις πρώτες εβδομάδες, φέρνοντας εκτός των άμεσων δεινών στον λαό της Ουκρανίας και μία παρατεταμένη ενεργειακή κρίση ύστερα από το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου από τον Πούτιν στην Ευρώπη και τις χώρες πελάτες του.
Αυτό οδηγεί σε μία σειρά από μέτρα αλλά και ακραία σενάρια σχεδίων για την αντιμετώπιση του χειμώνα που έρχεται. Ενός πολύ κρύου χειμώνα για την Ε.Ε. όπως προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, μιλώντας για έναν σκληρό χειμώνα λόγω της μείωσης των προμηθειών ρωσικού αερίου.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), που ιδρύθηκε εν μέσω πετρελαϊκής κρίσης το 1973, συνέστησε 10 άμεσα βήματα που πρέπει να κάνουν οι χώρες ώστε να υπάρξει μείωση της ζήτησης για ενέργεια και να αντιμετωπισθεί η κατάσταση χωρίς αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, με τις χώρες έτσι να διατηρούν κάποια αποθέματα πετρελαίου στον δύσκολο χειμώνα που ακολουθεί.
Η μείωση των ορίων ταχύτητας, η επιβολή τηλεργασίας τρεις ημέρες την εβδομάδα και η ενθάρρυνση της χρήσης των τρένων αντί των αεροπλάνων όποτε είναι εφικτό είναι μόνο κάποιες από τις προτάσεις της ΙΕΑ.
Μεταξύ των δέκα μέτρων που προτείνονται είναι και η μείωση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς με σκοπό να επιλέγονται περισσότερο από τα ιδιωτικής χρήσης μέρα, οι ομαδικές μετακινήσεις με το ίδιο αυτοκίνητο και η καθιέρωση των Κυριακών χωρίς αυτοκίνητο στην πόλη.