Στη χώρα μας ένα μόνο περιστατικό ενδέχεται να σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca, σε περίπου 346.000 δόσεις
Ένα μόνο «ύποπτο» περιστατικό, το οποίο ενδέχεται να σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca, έχει αναφερθεί στη χώρα μας, σε περίπου 346.000 δόσεις του εν λόγω εμβολίου, ανέφερε σε καθησυχαστικό ύφος η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά ότι «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί στενά το ζήτημα και αξιολογεί συνεχώς τα νέα δεδομένα για τα επόμενα βήματα».
Ειδικότερα, όπως είπε «στην Ελλάδα έχουν διατεθεί περίπου 346.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό και είναι ένα από τα πρώτα περιστατικά που έχουν αναφερθεί στο σύνολο. Η έγκαιρη διάγνωση, με ιδιαίτερη προσοχή στα συμπτώματα (θωρακικό και κοιλιακό άλγος, πονοκέφαλος, κλπ.), οδηγεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση. Παρά, λοιπόν, την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί για τα σπάνια αυτά περιστατικά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τονίζει πως η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη και την νοσηλεία από κορωνοϊό υπερτερεί σημαντικά».
Επιπλέον, σχολιάζοντας το γεγονός ότι «τον τελευταίο μήνα απασχολεί ιδιαίτερα τον επιστημονικό κόσμο η σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με ένα ιδιαίτερα σπάνιο σύνδρομο που προκαλεί θρόμβωση και θρομβοπενία (Σύνδρομο Προθρομβωτικής Θρομβοπενίας Ανοσολογικής Παθολογίας)», ανέφερε ότι «το σπάνιο αυτό σύνδρομο φαίνεται πως πλήττει κυρίως γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, αλλά έχουν παρουσιαστεί περιστατικά σε όλο το φάσμα ηλικιών», συμπληρώνοντας ότι «ο μηχανισμός του είναι ανάλογος με τον μηχανισμό που προκαλεί την θρομβοπενία μετά την χορήγηση της ηπαρίνης».
«Είναι κατανοητό πως όσο η συσχέτιση ενός εμβολίου με μία σπάνια πάθηση να δημιουργεί δισταγμό και φόβο έναντι των εμβολιασμών και αυτό είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί. Ωστόσο, πρέπει να σταθμίσουμε τον κίνδυνο αυτό με τον κίνδυνο που ελλοχεύει, αν δει κανείς τους αριθμούς των θανάτων που έχουμε λόγω κορωνοϊού», συνέχισε, ενώ, καταλήγοντας, τόνισε πως θα πρέπει «να περιμένουμε με ψυχραιμία τις εξελίξεις σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού», παρά το γεγονός ότι «ο ταχύς εμβολιασμός είναι καθοριστικής σημασίας για την δημιουργία τείχους ανοσίας».
Νέο ρεκόρ ημέρας στους εμβολιασμούς
Από την πλευρά του, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αφού αναφέρθηκε στο ότι όταν ολοκληρωθούν οι σημερινοί εμβολιασμοί, ενδέχεται να έχουμε νέο ρεκόρ ημέρας, με περισσότερους από 53.000, συνόψισε πως μέχρι σήμερα «συνολικά έχουν γίνει στην χώρα μας 1.877.000 εμβολιασμοί. Οι 1.214.000 αφορούν σε εμβόλιο με την πρώτη δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 11,56% και οι 663.000 αφορούν σε εμβόλιο και με τις δύο δόσεις, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 6,31%».
Στην συνέχεια, μιλώντας για το πλάνο παραδόσεων εμβολίων, είπε ότι:
- Η Pfizer έχει παραδώσει πλάνο διμήνου με 1.550.000 δόσεις τον Μάιο και 1.700.000 δόσεις τον Ιούνιο.
- Η Johnson & Johnson θα στείλει μια μικρή παραλαβή -70.000 δόσεις- τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάριο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.
- Η AstraZeneca θα στείλει από 450.000 δόσεις κάθε μήνα για το επόμενο τρίμηνο (Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο).
- Η Moderna έχει επιβεβαιώσει παράδοση 100.000 δόσεων παρόλο που περιμένουμε κι άλλες δόσεις από την εταιρεία αυτή.
Κατόπιν, δήλωσε ότι ο εμβολιασμός για το γενικό πληθυσμό (ηλικίες 18 έως 59 ετών) επιδιώκεται να «ανοίξει» στα τέλη Μαΐου και στη φάση εκείνη θα εξεταστεί και εάν θα προτεραιοποιηθούν κάποιες επαγγελματικές ομάδες, επισημαίνοντας πως ο προγραμματισμός του υπουργείου Υγείας είναι «μέχρι τέλος Απριλίου να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 60 και άνω, και, ακολούθως, να εμβολιαστούν οι πολίτες με νοσήματα αυξημένου κινδύνου».
Ο ίδιος ανέφερε πως «ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ολοκληρώσει εντός Μαΐου» τον εμβολιασμό ατόμων με νοσήματα υψηλού κινδύνου, και κατόπιν θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.
- Δείτε την ενημέρωση που μεταδόθηκε στις 6 μ.μ.: