«Δεν δικαιολογείται κλινικά επιπλοκή θρόμβωσης μετά από 14 ώρες» συμφώνησαν Γιώργος Χρούσος και Ματίνα Παγώνη αναφορικά με το περιστατικό θανάτου της 44χρονης γυναίκας στη Χαλάστρα μετά τον εμβολιασμό της με εμβόλιο της AstraZeneca.
Για τον θάνατο της 44χρονης γυναίκας, στη Χαλάστρα, η οποία «έσβησε» 14 ώρες μετά τον εμβολιασμό της με εμβόλιο της AstraZeneca μίλησαν στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1 το μέλος της επιτροπής εμβολιασμών και Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Γιώργος Χρούσος και η , η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Ματίνα Παγώνη.
Αμφότεροι συμφώνησαν πως δεν δικαιολογείται κλινικά περιστατικό θρόμβωσης μόλις 14 ώρες μετά από εμβολιασμό.
Ο κ. Χρούσος είπε ότι είναι λογικό να υπάρχει προβληματισμός, ωστόσο ανέφερε ότι δεν προκύπτει περιστατικό θρόμβωσης, ενώ με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι παρενέργειες από το εμβόλιο της AstraZeneca προκύπτουν μετά από 14 ημέρες.
«Προφανώς υπήρχε κάτι που την έκανε ευάλωτη στο εμβόλιο ή την νόσο αν νοσούσε» είπε ο κ. Χρούσος.
Από την πλευρά της η κ. Παγώνη ανέφερε ότι «θα δούμε τα αποτελέσματα από τις ιστολογικές εξετάσεις πρώτα», ενώ σημείωσε ότι «δεν υπάρχει επιπλοκή θρόμβωσης μετά από 14 ώρες». Τόνισε ακόμα , ότι δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός, ωστόσο, όπως είπε «είναι ένα τραγικό γεγονός το οποίο επηρέασε πολύ κόσμο».
Εμβολισμός των υγειονομικών
Σχετικά με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών στους υγειονομικούς ο κ. Χρούσος σημείωσε ότι είναι αρκετοί αυτοί που φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο.
Η κ. Παγώνη σημείωσε ότι «οι γιατροί στην πλειοψηφία έχουν πολύ υψηλότερο ποσοστό που έχουν εμβολιαστεί όμως μπαίνουν στο σύνολο» και πρόσθεσε ότι είναι χαμηλό το ποσοστό εμβολιασμών στους νοσηλευτές. Τόνισε, ωστόσο, ότι «υπάρχουν και κάποιοι που έχουν νοσήσει και θα εμβολιαστούν σε δυο μήνες και είναι και αυτοί που είναι σε καραντίνα»
«Δεν αποδέχομαι το «ντροπή τους» για τους υγειονομικούς», υπογράμμισε η Ματίνα Παγώνη, απαντώντας σε αυτό που είπε μια ημέρα νωρίτερα, επίσης στον ΑΝΤ1, ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Εμβόλιο AstraZeneca
Τέλος σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και το ενδεχόμενο αλλαγής της δεύτερης δόσης, ο κ. Χρούσος είπε ότι «δεν συνίσταται η αλλαγή της δεύτερης δόσης με άλλο εμβόλιο, ωστόσο η δεύτερη δόση μπορεί να είναι και διαφορετικής εταιρείας από την πρώτη δόση, ίσως είναι και καλύτερο»
Για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις εγκύους ή όσες γυναίκες σκοπεύουν να κάνουν παιδιά άμεσα η κ. Παγώνη σημείωσε ότι «τα δεδομένα αλλάζουν γι’ αυτό και αλλάζουν και οι οδηγίες. Σύμφωνα με νέες μελέτες ούτε το εμβόλιο της AstraZeneca επηρεάζει το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης».
Πηγή ieidiseis