Νέα δεδομένα προκύπτουν στην υπόθεση της 63χρονης που άφησε την τελευταία της πνοή έξω από το Κέντρο Υγείας στο Ίλιον μισή ώρα μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca.
Ο ΕΟΦ με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο θάνατος δεν φαίνεται να σχετίζεται με τον εμβολιασμό, καθώς υπήρχε βαρύ υποκείμενο νόσημα, με τα αποτελέσματα της νεκροψίας – νεκροτομής να κάνουν λόγο για πνευμονικό οίδημα. Ωστόσο ο ιατροδικαστής της οικογένειας του θύματος, Παντελής Αλεξάνδρου εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός.
“Όταν κατά τη διάρκεια της ιατροδικαστικής εξέτασης υπάρχουν τρεις ιατροδικαστές και ένας παθολογο-ανατόμος που δεν μπορούν να αποφανθούν για την αιτία θανάτου, αναγκαστικά ο κώδικας δεοντολογίας λέει ότι διενεργούμε ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις” είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Mega και την εκπομπή “Live News”.
“Είναι προσωρινή τοποθέτηση αυτή του ΕΟΦ. Παλαιό έμφραγμα σημαίνει ότι στο μυοκάρδιο εντοπίσαμε ουλές” πρόσθεσε, αναφερόμενος στο πόρισμα του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων και τόνισε ότι το πνευμονικό οίδημα δεν είναι αιτία θανάτου αλλά κλινικό εύρημα.
Την ίδια ώρα, εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το εμβόλιο της AstraZeneca, λέγοντας ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να τεκμηριωθούν, ενώ διευκρίνισε την ίδια ώρα ότι γενικά είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός έναντι της πανδημίας.
“Εγώ αν έπρεπε να κάνει συγγενής μου το εμβόλιο της AstraZeneca, θα του έλεγα να μην πάει. Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος. Αυτό όμως δεν αναιρεί ότι μια κοινότητα επιστημονική μπορεί να ανακαλέσει ή να σκεφτεί ξανά κάποια πράγματα” ανέφερε.
Ο ΕΟΦ πάντως δεν συνδέει τον θάνατο της άτυχης γυναίκας με το εμβόλιο, σημειώνοντας ωστόσο ότι αναμένεται η πλήρης ιατροδικαστική έκθεση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
“Με βάση τα υπάρχοντα μέχρι στιγμής δεδομένα ο θάνατος δεν φαίνεται να συσχετίζεται με τον εμβολιασμό, καθώς επισυνέβη επί εδάφους διαπιστωθέντος βαρέος υποκείμενου νοσήματος. Αναμένεται, πλην του πορίσματος και η πλήρης ιατροδικαστική έκθεση με παθολογοανατομικά ευρήματα”.