Αφότου κάνουν το εμβόλιο COVID-19, πολλοί αναρωτιούνται αν “έπιασε” και αγχώνονται με σκέψεις όπως “Τι θα συμβεί αν δεν λειτούργησε”;
Η αλήθεια είναι ότι και αφότου κάνετε το εμβόλιο-COVID-19 υπάρχει πιθανότητα να κολλήσετε τον κορονοϊό. Είναι όμως αισθητά μικρότερη και η όποια ασθένεια θα είναι ήπια. Αλλά όσο μικρός και αν είναι ο κίνδυνος, είναι φυσιολογικό να αισθάνεται κανείς λίγο ανήσυχος. Μπορεί επίσης να ανησυχείτε εάν έχετε ήδη καταπονημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ή εάν δεν παρουσιάσατε μερικές από τις συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που συνδέονται με το εμβόλιο COVID-19.
Αλλά οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην κλείσετε ραντεβού για τεστ αντισωμάτων, προκειμένου να δείτε εάν το εμβόλιο παρήγαγε επαρκή αντισώματα για να σας προστατεύσει από τον κορονοϊό. Τα τεστ αντισωμάτων δεν μπορούν πραγματικά να σας “πουν” εάν το εμβόλιο COVID-19 λειτούργησε. Και υπάρχουν βασικοί λόγοι γι’ αυτό…
Εμβόλιο COVID-19: ΜΗΝ κάνετε τεστ αντισωμάτων για να δείτε αν “πέτυχε”
Το CDC συνιστά ενάντια στην χρήση τεστ αντισωμάτων για την “αξιολόγηση της ανοσίας” στον κορονοϊό μετά τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τεστ αντισωμάτων επί της ουσίας αναζητούν αντισώματα που είναι διαφορετικά από εκείνα που παράγονται από το εμβόλιο COVID-19. Τα τεστ αντισωμάτων που δεν ανιχνεύουν τα ειδικά αντισώματα που προκαλούνται από αυτά το εμβόλιο COVID-19 «θα βγουν αρνητικά σε άτομα χωρίς ιστορικό προηγούμενης φυσικής λοίμωξης», ακόμη και αν έχουν κάνει πλήρη εμβολιασμό.
“Τις περισσότερες φορές που τα εργαστήρια και οι πάροχοι υγείας αναλύουν ένα τεστ αντισωμάτων, αναζητούν αντισώματα κατά των νουκλεοκαψιδίων (anti-nucleocapsid antibodies)”, εξήγησε ο δρ. Luis Ostrosky, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. «Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι αυτά δεν είναι αντισώματα που δημιουργούνται από το εμβόλιο COVID-19, αλλά μόνο μέσω φυσικής μόλυνσης».
Ο δρ. Carl Fichtenbaum, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati, λέει υπάρχουν αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων για την επαλήθευση της προστασίας από τα εμβόλια, αλλά μόνο για άλλες ασθένειες, όπως η παρωτίτιδα και η ιλαρά. Και πρόσθεσε ότι “χρειάστηκαν δεκαετίες για να αναπτυχθούν και στην περίπτωση της COVID-19 έχει περάσει μόλις ενάμισι χρόνος”. Αυτό σημαίνει ότι οι επιστήμονες δεν είχαν χρόνο να αναπτύξουν ένα τόσο αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων για το εμβόλιο COVID-19.
Iatropedia.gr