Η οδοντόβουρτσα είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούμε συχνά για την στοματική μας υγιεινή.
Αρκετά άτομα χρησιμοποιούν την οδοντόβουρτσα δύο φορές την ημέρα, κάθε πρωί και βράδυ, ώστε να καθαρίσουν τα υπολείμματα τροφής από τα δόντια τους.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι, επίσης, οι οποίοι συνηθίζουν να κάνουν πρωινό ντους για μεγαλύτερη τόνωση και φρεσκάδα.
Ωστόσο, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Frontiers in Microbiomes», με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Northwestern, οι μικροβιολόγοι εντόπισαν στις κεφαλές του ντους και στις οδοντόβουρτσες μια εξαιρετικά ποικιλόμορφη συλλογή ιών, που οι περισσότεροι εξ’ αυτών δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν.
Μπορεί το συγκεκριμένο εύρημα να προκαλεί αναστάτωση, ωστόσο, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι αυτοί οι ιοί δεν στοχεύουν ανθρώπους, αλλά αντίθετα είναι βακτηριοφάγοι ή φάγοι, όπως αλλιώς ονομάζονται.
Αν και η ερευνητική κοινότητα γνωρίζει ελάχιστα γι’ αυτούς, οι φάγοι συγκέντρωσαν πρόσφατα το ενδιαφέρον για πιθανή χρήση τους στη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.
Κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τους ερευνητές, πως οι (μέχρι πρότινος) άγνωστοι ιοί που κρύβονται στα μπάνια μας θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια δεξαμενή υλικών για τη διερεύνηση αυτών των εφαρμογών.
Πάνω από 600 διαφορετικοί ιοί
Στα δείγματα που πήραν, οι ερευνητές ανακάλυψαν περισσότερους από 600 διαφορετικούς ιούς. «Βρήκαμε πολλούς ιούς για τους οποίους γνωρίζουμε πολύ λίγα και αρκετούς που δεν έχουμε ξαναδεί. Είναι εκπληκτικό πόση ανεκμετάλλευτη βιοποικιλότητα υπάρχει γύρω μας. Και δεν χρειάζεται να πάμε μακριά για να τη βρούμε. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη μύτη μας», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης, Erica Hartmann, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στη Σχολή Μηχανικών McCormick του Πανεπιστημίου Northwestern.
Πάντως, οι ερευνητές προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην ανησυχούν για την αόρατη ζωή που ζει μέσα στα μπάνια μας. «Τα μικρόβια βρίσκονται παντού και η συντριπτική πλειονότητά τους δεν θα μας αρρωστήσει. Όσο περισσότερο τους επιτίθεστε με απολυμαντικά, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξουν αντίσταση ή να γίνουν πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμα», καταλήγει η Erica Hartmann.