Το να αγοράσει κανείς σήμερα ένα φορητό υπολογιστή, ένα laptop, είναι σχετικά εύκολο. Πρόκειται για ένα προϊόν τεχνολογίας που έχει διατηρήσει σταθερή τιμή, έχει αναμενόμενες δυνατότητες και αποτελεί εργαλείο στην καθημερινότητα του καθενός μας.
Κάποτε όμως, στα τέλη των 80s, το να έχει κάποιος ένα φορητό υπολογιστή (πρόκειται για την εποχή που η εταιρεία Amstrad είχε κυκλοφορήσει τους πρώτους ηλεκτρονικούς υπολογιστές) δεν ήταν τόσο απλό.
Οι υπολογιστές κόστιζαν αρκετά, ζύγιζαν έως και 10 κιλά και φυσικά είχαν το 1/1.000ο των δυνατοτήτων που έχουν σήμερα.
Η παρακάτω δημοσίευση εξώφυλλου περιοδικού τεχνολογίας από το 1988, με τον Τέρενς Κουίκ να «προφητεύει» το μέλλον της δημοσιογραφίας με ώθησε να αναζητήσω μια σημαντική πληροφορία
Μέσα από το εργαλείο πληθωρισμού/αποπληθωρισμού του ergatika.gr, καταχωρίσαμε την τιμή των 125.000 δραχμών, χωρίς ΦΠΑ, για να μας δώσει την αντίστοιχη τιμή σε σημερινά χρήματα.
Το κόστος των 125.000 δραχμών πλήν ΦΠΑ, αντιστοιχεί σε σημερινές αξίες στα 1.741, 38 ευρώ! Για να γίνει κατανοητή η αντιστοιχία, αξίζει να τονίσουμε ότι ο βασικός μισθός ενός εργαζόμενου νεοεισερχόμενου στο Δημόσιο το 1989 (με αύξηση περίπου 9,5% από τον αντίστοιχο του 1988), ήταν 54.828 δραχμές.
(με στοιχεία από Taxheaven)