Από το δημοψήφισμα για το Brexit έχουν περάσει πλέον πάνω από 4 χρόνια και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να μην έχουν καταλήξει σε συμφωνία για ένα «ομαλό διαζύγιο». Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις καθώς οι συνομιλίες μπαίνουν σε –ακόμη ένα- κρίσιμο 48ωρο.
Οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες θεωρείται ότι επικεντρώνονται στο ακανθώδες θέμα των αλιευτικών ρυθμίσεων.
Με τις δύο πλευρές να διαφωνούν για την πρόσβαση στα αλιευτικά ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και τα επίπεδα ποσοστώσεων, ο διαπραγματευτής της ΕΕ , Μισέλ Μπαρνιέ, είπε ότι η “στιγμή της αλήθειας” είχε φτάσει και απέμεναν “λίγες μόνο ώρες” για τη σύναψη-ή μη- της συμφωνίας.
Ο Μπόρις Τζόνσον έχει ορκιστεί να συνεχίσει τις συνομιλίες, αλλά προειδοποίησε τα κενά που δεν είχαν ακόμη γεφυρωθεί.
Ανώτεροι ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσαν ότι δεν θα “βιαστούν” να υπογράψουν μια συμφωνία από την πλευρά τους και θέλουν να δουν το κείμενο οποιασδήποτε συμφωνίας έως την Κυριακή εάν πρόκειται να την εγκρίνουν μέχρι το τέλος του έτους.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα σταματήσει να ακολουθεί τους εμπορικούς κανόνες της ΕΕ σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως την 1η Ιανουαρίου, οι δύο πλευρές θα βασιστούν στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για να διέπουν τις εξαγωγές και τις εισαγωγές, οι οποίοι θα μπορούσαν να δουν επιβαρύνσεις για την πώληση και την αγορά αγαθών – και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών.
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Παρασκευή, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπάρνιερ δήλωσε ότι ήταν “η στιγμή της αλήθειας” για τις συνομιλίες και ενώ υπήρχε ακόμη “πιθανότητα” μιας συμφωνίας, ο “δρόμος ήταν πολύ στενός”
Νωρίτερα, συναντήθηκε με υπουργούς αλιείας από κράτη της ΕΕ για να συζητήσουν τις συνεχιζόμενες διαφωνίες επί του θέματος.
Οι δύο πλευρές διαφωνούν για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για την εισαγωγή νέων ρυθμίσεων μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Κοινή Αλιευτική Πολιτική του μπλοκ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, με επικεφαλής τον επικεφαλής διαπραγματευτή του Ντέιβιντ Φροστ, επέμεινε ότι τα κυριαρχικά του δικαιώματα στα ύδατά του πρέπει να γίνονται σεβαστά από την πρώτη μέρα και οι στόλοι του πρέπει να είναι σε θέση να διατηρήσουν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο των αλιευμάτων τους.
Η ΕΕ επιμένει σε μια πολύ μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο, με εγγυήσεις σχετικά με την πρόσβαση και τον τρόπο κατανομής των αλιευμάτων.
Ο κ. Μπαρνιέ προειδοποίησε την Παρασκευή ότι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ήθελε να μειώσει την πρόσβαση των αλιευτικών σκαφών της ΕΕ, τότε θα “διατηρήσει το κυριαρχικό του δικαίωμα” να επιβάλει νέους όρους στην πρόσβαση των βρετανικών επιχειρήσεων στην κοινή αγορά αγαθών.
Σε απάντηση, ο κ. Τζόνσον δήλωσε ότι η πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν πρόθυμη να συνεχίσει τις συνομιλίες , αλλά τα πράγματα φαίνονται δύσκολα και προέτρεψε την ΕΕ να «έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» με νέες προτάσεις που αναγνωρίζουν την αυτονομία του ΗΒ.
Γιατί το ζήτημα της αλιείας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όλη τη συμφωνία
Οι ίσοι όροι ανταγωνισμού αξίζουν πολύ περισσότερο από νομισματικής και πολιτικής απόψεως στην ΕΕ.
Ωστόσο, οι αλιείς και οι οικογένειές τους χάνουν τις δουλειές τους, οι βιομηχανίες πλήττονται … Αυτό θα γίνει ορατό πολύ σύντομα, αυξάνοντας τη σημασία των αλιευτικών δικαιωμάτων.
Είναι σε παράκτιες περιοχές όπου οι κυβερνήσεις της ΕΕ φοβούνται μια δημόσια αντίδραση εάν θεωρείται ότι έχουν θυσιάσει τις κατά τόπους αλιευτικές κοινότητες για μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Παρόλο που η πλειοψηφία των μελών της ΕΕ δεν είναι παράκτια έθνη, και παρόλο που όλοι στο μπλοκ θα ήθελαν επιτέλους να επέλθει αυτή η συμφωνία – για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, καθώς και επειδή απλώς έχει κουραστεί με τη διαδικασία – η ΕΕ στο σύνολό της κέρδισε.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ μίλησε με τις παράκτιες χώρες της ΕΕ την Παρασκευή για να προσπαθήσει να βρει μια συμβιβαστική λύση, αλλά «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί έως ότου συμφωνηθούν όλα», η διάθεση της ΕΕ είναι λιγότερο αισιόδοξη για την προοπτική επικείμενης ανακάλυψης από ό, τι ήταν δύο ημέρες πριν.
Οι δύο πλευρές φέρεται να έχουν σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες ημέρες στα ζητήματα του θεμιτού ανταγωνισμού και τι πρέπει να κάνουν εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται ότι έχει αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απομακρυνόμενο από τους κανόνες και τα πρότυπα της ΕΕ.
Εάν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, θα πρέπει να συμφωνηθεί από τα κοινοβούλια στο Ηνωμένο Βασίλειο και στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν πλέον ολοκληρώσει το χριστουγεννιάτικο διάλειμμα, αλλά ο υπουργός του υπουργικού συμβουλίου Μάικλ Γκόουβ δήλωσε την Πέμπτη ότι θα μπορούσαν να κληθούν να επικυρώσουν μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες, ήταν κάτι που πρέπει να συμφωνηθεί.
Τα βασικά σημεία
Το Brexit είναι γεγονός αλλά οι κανόνες δεν άλλαξαν αμέσως: Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου 2020, αλλά οι ηγέτες χρειάστηκαν έναν χρόνο για να διαπραγματευτούν μια συμφωνία για το μετά. Οι διαπραγματεύσεις έχουν κρατήσει έναν χρόνο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έχουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 να καταλήξουν μια εμπορική
Εάν δεν υπάρχει συμφωνία, θα εισαχθούν συνοριακοί έλεγχοι και φόροι για εμπορεύματα μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ. Αλλά συμφωνία ή όχι συμφωνία, θα δούμε ακόμα αλλαγές.
naftemporiki.gr