Από την πρώτη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν εξετάζεται η άρση του lockdown, αλλά οι προτεραιότητες στον οδικό χάρτη της σταδιακής εξόδου από το καθεστώς της καθολικής απαγόρευσης. Στους ειδικούς προτάθηκε ένα πλέγμα μέτρων, ώστε να ληφθούν αποφάσεις ισορροπημένες, χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση, οι οποίες κατά πάγια πρακτική υπόκεινται σε διαρκή αξιολόγηση.
Πρόκειται για τις «ανάσες ελευθερίας», όπως έχουν χαρακτηριστεί από κυβερνητικά στελέχη, για να ξαναγίνουν αποτελεσματικά τα μέτρα. «Ανάσες», οι οποίες μπορούν να δοθούν λελογισμένα γιατί αυτή τη στιγμή στη φαρέτρα υπάρχουν τρία σημαντικά «όπλα»: η αύξηση της ροής των εμβολίων, τα αξιόπιστα τεστ αλλά και η βελτίωση των καιρικών συνθηκών.
Άλλωστε αποτελεί κυβερνητική πεποίθηση ότι το υφιστάμενο μείγμα των μέτρων έχει εξαντλήσει τη δυναμική του. Σε συνδυασμό δε, με τα ξεπερασμένα όρια αντοχής των πολιτών είναι πανθομολογούμενο ότι «τα μέτρα στην πράξη δεν τηρούνται, κατά περίπτωση καταστρατηγούνται πλήρως και άρα είναι αναποτελεσματικά», όπως επισήμαιναν προ της συνεδρίασης της επιτροπής, κυβερνητικές πηγές.
Αναζητήθηκε όπως μεταδίδεται προς το CNN Greece η λύση σε μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση. Τα επιδημιολογικά περιθώρια είναι πολύ στενά και η πίεση στο ΕΣΥ υψηλή. Σε αυτό το φόντο έγινε η συνεδρίαση των ειδικών, οι οποίοι αναγνώρισαν τη διπλή αναγκαιότητα, τόσο την οικονομική όσο και εκείνη της ψυχολογικής ανακούφισης των πολιτών. Γι’ αυτό και άναψαν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα υπό αυστηρούς όρους και κανόνες των μικρών εμπορικών καταστημάτων. Υπήρχαν κατά πληροφορίες και πιο συντηρητικές φωνές που δεν συναινούσαν σε κανένα άνοιγμα.
Η κυβέρνηση επιδίωκε την πλήρη απελευθέρωση των διαδημοτικών. Στον αντίποδα υπήρχε η επιφύλαξη των ειδικών για τον κίνδυνο που ενέχει η ανάμιξη από πολλές περιοχές. Βρέθηκε η χρυσή τομή με την πιλοτική εφαρμογή του μόνο τα Σαββατοκύριακα με τον κωδικό 6 για άσκηση. Με την προειδοποίηση ότι αν καταστρατηγηθεί το μέτρο θα επανέλθει το παλιό καθεστώς.
Οι αποφάσεις για λιανεμπόριο και διαδημοτικές μετακινήσεις
Αναλυτικότερα, κατόπιν της σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου.
Όπως έγινε και με τα κομμωτήρια, τόνισε, οι δραστηριότητες που θα ανοίξουν, θα ανοίξουν με κανόνες και με πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας. Έτσι, από τη Δευτέρα 5 Απριλίου αρχίζει εκ νέου η λειτουργία του λιανεμπορίου, πλην των μεγάλων εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων, με τη χρήση ειδικού κωδικού και έως 3 ώρες συνολικά την ημέρα.
Πώληση θα γίνεται εκτός καταστήματος με ραντεβού (click away) και εντός καταστήματος με την μέθοδο click in shop, με τον αυστηρό περιορισμό του ενός πελάτη ανά 25 τετραγωνικά και μέγιστο όριο 20 πελάτες, με ραντεβού.
Όπως ανακοινώθηκε θα επαναξιολογηθεί η λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων την ερχόμενη εβδομάδα.
Επιπλέον, στην πιλοτική απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων για προσωπική άσκηση με τη χρήση του κωδικού «6» προχωρά η κυβέρνηση με «αφετηρία» το Σάββατο, 3 Απριλίου, και μόνο για τα Σαββατοκύριακα.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε διά στόματος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, με την επισήμανση πως η απελευθέρωση των μετακινήσεων είναι πιλοτική και θα ανακληθεί εφόσον παρατηρηθούν φαινόμενα μεγάλου συγχρωτισμού.
Η μετακίνηση οδικώς προς υπαίθριο χώρο μπορεί να γίνεται ανά οικογένεια ή με μέγιστο αριθμό τριών ατόμων στο αυτοκίνητο.
«Με μέτρο, με σύνεση, τα Σαββατοκύριακα ώστε να μην χρειαστεί να αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε άρση του μέτρου. Ας βγούμε με μέτρο, ας εκτονωθούμε μακριά από συνωστισμούς σε σπίτια ή εσωτερικούς χώρους» ανέφερε.
Παραθέτοντας το νέο μείγμα μέτρων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε πως ζητούμενο των προσαρμογών είναι καλύτερα αποτελέσματα σε υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Μία ανακατανομή δραστηριοτήτων -με περιορισμούς και αυξημένη επιτήρηση και υγειονομική επαγρύπνηση- που θα δώσει ανάσες και θα συνδράμει στο να περιοριστούν εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.
Προϋπόθεση, υπογράμμισε, είναι η ατομική ευθύνη και συμπλήρωσε πως κάθε δραστηριότητα ανοίγει με πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας -μάσκες, αποστάσεις και τήρηση των κανόνων υγιεινής- καθώς «η πανδημία εξακολουθεί να δείχνει τα δόντια της» και το σύστημα Υγείας τελεί υπό πίεση.
«Καμία χαλάρωση, τα μέτρα δεν επιτρέπουν χαλάρωση· πιστεύουμε θα συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο με τη βοήθεια και των πρόσθετων εργαλείων -αύξηση της ροής των εμβολίων, δωρεάν αξιόπιστα τεστ από ερχόμενη εβδομάδα- αλλά και του γεγονότος ότι βρισκόμαστε πλέον στην άνοιξη» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Όσον αφορά στα σχολεία, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων δήλωσε ότι το ζήτημα θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα, με στόχο κάποιες τάξεις να ανοίξουν στις 12 Απριλίου.
Πηγή:cnn.gr