Μέσα στον τρόμο ζουν οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης και οι χιλιάδες επισκέπτες, ανάμεσά τους και πολλοί Έλληνες, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,2 Ρίχτερ.
Ο κόσμος στην περιοχή της Σηλυβρίας, όπου ήταν και το επίκεντρο, έχει ενημερωθεί να μην προσεγγίσει τα σπίτια του τις επόμενες ώρες και παραμένει σε εξωτερικούς χώρους (πάρκα, κήπους κτλ).
Η αίσθηση του φόβου είναι πολύ έντονη γιατί ξυπνούν μνήμες του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ τον Φεβρουάριο του 2023, με τους 55.000 νεκρούς.
Οι σεισμολόγοι μιλούν συνεχώς για έναν ισχυρό σεισμό που μπορεί να χτυπήσει την Κωνσταντινούπολη και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πολλά οικήματα θα κατέρρεαν, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
“Δεν ήταν αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί, έρχεται 7άρι”, λέει γνωστός Τούρκος καθηγητής
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Τούρκος καθηγητής γεωλογίας Dr. Naci Görür είχε προειδοποιήσει ότι ένας σεισμός 4,4 Ρίχτερ που είχε σημειωθεί τότε, θα επηρεάσει το ρήγμα του Μαρμαρά, πιθανότατα προκαλώντας έναν μεγάλο σεισμό μελλοντικά, όπως έγινε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με τα 6,2 Ρίχτερ.
“Αυτός ο σεισμός θα επηρεάσει λίγο πολύ το τμήμα του ρήγματος που αναμένεται να σπάσει στον Μαρμαρά”, είχε πει ο καθηγητής και επανήλθε με αφορμή τα ισχυρά Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Κωνσταντινούπολη.
“Το ρήγμα Kumburgaz στη Θάλασσα του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη έχει πολλούς σεισμούς. Είναι διαφορετικών μεγεθών. Αυτοί δεν είναι οι μεγάλοι σεισμοί που περιμένουμε στον Μαρμαρά. Αυξάνουν την πίεση που συσσωρεύεται σε αυτό το ρήγμα. Με άλλα λόγια, το αναγκάζουν να σπάσει. Ο πραγματικός σεισμός εδώ θα είναι μεγαλύτερος και πάνω από 7”, έγραψε σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.
“Οι σεισμοί είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για να μιλάμε για αυτούς όταν συμβαίνει ένας σεισμός. Όταν δεν υπάρχει σεισμός, πρέπει να μιλάμε γι’ αυτούς και να λαμβάνουμε προφυλάξεις. Πρώτα απ’ όλα, η κυβέρνηση, στη συνέχεια ο δήμος και οι άνθρωποι πρέπει να συνεργαστούν για να προετοιμάσουν την πόλη για έναν σεισμό.
Ο αστικός μετασχηματισμός και η οικοδόμηση δεν είναι πράγματα που προετοιμάζουν την πόλη για έναν σεισμό. Μια αντισεισμική πόλη είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Ο λαός πρέπει τώρα να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο. Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να παρακολουθούν και να ελέγχουν”, κατέληξε.
İstanbul’da Marmara Denizinde, Kumburgaz fayı üzerinde çok deprem oluyor. Değişik büyüklükte. Bunlar Marmara’da beklediğimiz büyük deprem değil. Bunlar bu fayın biriktirdiği stresi artırıyor. Yani kırılmaya zorluyor. Burada asıl deprem daha büyük ve 7’nin üzerinde olacak…
— Prof. Dr. Naci Görür (@nacigorur) April 23, 2025
Λέκκας: Τα τρία σενάρια – Τι έσωσε την Κωνσταντινούπολη
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, τόνισε πως αυτό που “έσωσε” την Κωνσταντινούπολη και δεν είδαμε τεράστιες υλικές ζημιές, οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είχαμε τη θραύση ολόκληρου του ρήγματος της Ανατολίας -το οποίο έχει μήκος 60 χλμ. και μπορεί να δώσει ένα σεισμό της τάξεως των 7,5R- αλλά ενός μικρού κομματιού που έδωσε το 6,2.
Τα σενάρια για τις επόμενες ώρες είναι τρία: “Το πρώτο σενάριο είναι αυτός να είναι ο κύριος σεισμός και να έχουμε πλήθος μετασεισμικής ακολουθίας σεισμών. Το δεύτερο σενάριο είναι να έχουμε τον 6,2 και να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό, μέχρι 7 περίπου της κλίμακας Ρίχτερ, και το άλλο σενάριο είναι να έχουμε μία ακολουθία της τάξεως των 6 βαθμών, 30 περίπου σεισμοί 6 βαθμούς, έτσι ώστε να μπορέσει να αποσβεστεί η ενέργεια μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα”, είπε ο κ. Λέκκας, χαρακτηρίζοντας το κακό σενάριο των 7 Ρίχτερ ως “μη άμεσο”.