Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει νέες τουρκικές προκλήσεις αλλά αυτή τη φορά για… το φαγητό. Πιο συγκεκριμένα, για το κοκορέτσι και το ιμαμ μπαϊλντί.
Έξαλλοι φαίνεται πως είναι στην τουρκική εφημερίδα Al Aksam, μη τυχόν και οικειοποιηθούμε οι Έλληνες τα τουρκικά φαγητά. Σε πρωτοσέλιδό της θέμα αναδεικνύει την… καταγωγή παραδοσιακών φαγητών, ευρύτατα διαδομένων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία. Κεντρικό θέμα της εφημερίδας, είναι εάν το κοκορέτσι και το ιμάμ μπαϊλντί έχουν…τούρκικη ή ελληνική προέλευση.
Τουρκικές προκλήσεις και… στο φαγητό: Έξαλλοι οι γείτονες για το κοκορέτσι και το ιμάμ μπαϊλντί – Δεν είναι ελληνικά πιάτα
Οι Έλληνες διεκδικούν την κουζίνα μας
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας μάλιστα προκειμένου να είναι… αντικειμενικό φιλοξενεί και αναλυτές που επιχειρηματολογούν υπέρ της τουρκικής προέλευσης των δύο πιάτων λέγοντας: “Οι Έλληνες διεκδικούν την κουζίνα μας”.
Τονίζουν ότι οι ισχυρισμοί των Ελλήνων, πως τα δύο φαγητά είναι ελληνικά, δεν ευσταθούν και αναλύουν ότι είναι δημιουργίες της τουρκικής κουζίνας.
“Μετά τον μπακλαβά και το τζατζίκι, η Ελλάδα οικειοποιείται το κοκορέτσι και το ιμάμ μπαϊλντί” γράφει η εφημερίδα. Επίσης, σημειώνουν ότι “γνωστές ιστοσελίδες με συνταγές στην Ελλάδα χαρακτηρίζουν ως ελληνικό φαγητό το ιμάμ μπαϊλντί, που σημαίνει ‘ο ιμάμης λιποθύμησε’. Το ιμάμ μπαϊλντί είναι μια κλασική ελληνική συνταγή. Οι ρίζες του προέρχονται από την περίοδο της Οθωμανικής κατοχής. Το όνομά του το πήρε από έναν ιμάμη που το έφαγε και του άρεσε τόσο πολύ η γεύση του, που λιποθύμησε, γιατί η ψητή μελιτζάνα και οι αλατισμένες ντομάτες δίνουν υπέροχη γεύση. Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης έφτιαχναν αυτό το πιάτο. Από εκεί ήρθε στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ το σερβίρουμε ως ελληνικό φαγητό”.
Φυσικά, την είδηση έχουν ανακυκλώσει όλα τα τουρκικά δημοσιογραφικά σάιτ, στα οποία κατηγορούν την Ελλάδα για οικειοποίηση της συνταγής του ιμάμ μπαϊλντί και του κοκορετσιού.
Αναμένουμε επόμενο δυνατό ρεπορτάζ, με debate για τον ελληνικό -ή και όχι- καφέ.