Εμβόλιο κάθε μήνα; Ακόμα και αυτό δεν θα μπορούσε να μας εκπλήξει. Όλοι ξέραμε ότι η τρίτη δόση εμβολίου πρέπει να γίνεται στο 6μηνο. Αυτή ήταν η απόφαση και της Ελλάδας. Ξαφνικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από την Επιτροπή Εμβολιασμών να κατεβάσει το χρονικό διάστημα στους 4 μήνες. Και αυτό κατέβηκε στους 3 μήνες… Προφανώς και αυτή η απόφαση δημιουργεί πολλά ερωτηματικά στους πολίτες, που ήδη έχουν ακούσει πολλά και διάφορα από επίσημα χείλη με αποκορύφωμα το AstraZeneca.
Το σκεπτικό της Επιτροπής βασίστηκε στα στοιχεία που συνέλεξε σχετικά με την υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Ομικρον αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες συμπολίτες μας οι οποίοι νοσηλεύονται λόγω covid παρά τον εμβολιασμό τους. Βέβαια, ειδικά για τη μετάλλαξη Ομικρον το τοπίο είναι εξαιρετικά θολό, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη όλα τα δεδομένα. Ωστόσο η Ελλάδα πήρε τις αποφάσεις της…
Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής προκατάβαλλε τη σχετική απόφαση και δημιουργούνται αναπόφευκτα ερωτηματικά για το πώς λαμβάνονται τελικά οι αποφάσεις ακόμα και για τον εμβολιασμό…
Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής το οποίο διάβασε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η απόφαση για τη χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης εμβολίου τρεις μήνες μετά τη δεύτερη βασίζεται στα εξής:
Την ανάδυση της παραλλαγής «Όμικρον» και την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα
Την ανασκόπηση όλων των διεθνών και εγχώριων δεδομένων σχετικά με τις συστάσεις αναμνηστικού εμβολιασμού για την Covid19
Τη διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από την παραλλαγή Ομικρον σε συνδυασμό με την έναρξη του χειμώνα η οποία καθιστά απαραίτητη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας έναντι της νόσου μέσω της επιτάχυνσης του αναμνηστικού εμβολιασμού.
Το μήνυμα που εμφανίζεται στο emvolio.gov.gr για όσους έχουν νοσήσει και πάνε να κλείσουν το ραντεβού τους, αυτή τη στιγμή γράφει «Σύσταση για 6 μήνες» και όπως φαίνεται αυτό θα διορθωθεί την Δευτέρα έτσι ώστε να γράφει την καινούργια σύσταση που είναι «Σύσταση για 3 μήνες».
Το διάστημα των 2 μηνών για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson παραμένει και όπως επίσης για όσους έχουν νοσήσει έχουμε τη μείωση του διαστήματος εμβολιασμού που σύστηνε η Επιτροπή. Είχαμε σύσταση για εμβολιασμό 6 μήνες μετά τη νόσηση και αυτό το διάστημα κατεβαίνει στους 3 μήνες.
Pfizer, Moderna ή AstraZeneca
Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλια Pfizer, Moderna ή AstraZeneca, η αναμνηστική δόση θα είναι με εμβόλιο Pfizer ή μισή δόση Moderna.
Για τα άτομα που έχουνε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο Johnson & Johnson, η αναμνηστική δόση θα πραγματοποιείται με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, Pfizer ή μισή δόση Moderna εμβόλιο, μετά από 2 μήνες.
Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Lancet είναι τα συμπεράσματα των ερευνητών του προγράμματος Cov-Boost, στα αρχικά ευρήματα της οποίας είχε βασιστεί και η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να δώσει το πράσινο φως για τη χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων το Σεπτέμβριο.
Μετά από τη χορήγηση τρίτης δόσης με εμβόλια διαφόρων εταιρειών σε σχεδόν 3.000 εθελοντές, δύο με τρεις μήνες μετά από τη δεύτερη δόση, προέκυψε σημαντική αύξηση τόσο των αντισωμάτων όσο και των λεγόμενων Τ-λεμφοκυττάρων.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η χορήγηση ενισχυτικής δόσης με το σκεύασμα της Pfizer μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca αυξάνει τα αντισώματα κατά 25 φορές έναν μήνα αργότερα. Τρίτη δόση με Pfizer μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer αυξάνει τα αντισώματα κατά οκτώ φορές.
Η πιο δυνατή αντίδραση προκύπτει με τη χορήγηση τρίτης δόσης με το εμβόλιο της Moderna μετά από δύο δόσεις του AstraZeneca, καθώς τα αντισώματα αυξάνονται κατά 32 φορές. Ενισχυτική δόση με Moderna μετά από δύο δόσεις Pfizer προκαλεί αύξηση αντισωμάτων στον οργανισμό κατά 11 φορές.
Πάντως οι ερευνητές σημειώνουν ότι το συμπέρασμα που κρατούν είναι πως και τα δύο εμβόλια τύπου mRNA είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά ως προς την ενίσχυση του οργανισμού με την τρίτη δόση.