Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο καθηγητής, Χρήστος Τακλής, για τα χιλιάδες νεκρά ψάρια στον Παγασητικό. Όπως αναφέρει, ο θαλάσσιος βιολόγος και διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, η κατάσταση αυτή είναι επικίνδυνη για τους κολυμβητές, καθώς, υπάρχει το ενδεχόμενο τα πτώματα των ψαριών να αποτελέσουν τροφή για θηρευτές της θάλασσας, ανάμεσά τους και καρχαρίες, με αποτέλεσμα να προκληθεί ατύχημα.
Όπως είπε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ το πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει και στην λίμνη Κάρλα, γιατί μειώνεται το νερό και δεν επαρκεί για τα υπάρχοντα ψάρια, ο πληθυσμός των οποίων, αυξήθηκε λόγω του όγκου του νερού από τις πλημμύρες.
Σύμφωνα με τον κ. Τακλή, η κατάσταση με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό από την λίμνη Κάρλα, ήταν κάτι το οποίο οι επιστήμονες περίμεναν να συμβεί αλλά τελικά έγινε με πολύ μεγαλύτερο όγκο ψαριών.
«Θα μειωθεί το οξυγόνο, σε ασφυξία τα ψάρια»
«Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και στη λίμνη Κάρλα, στην οποία έχουν πέσει τα νερά, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα, γιατί θα μειωθεί το οξυγόνο, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε ασφυξία τα ψάρια που υπάρχουν εκεί», επισήμανε ο βιολόγος.
Όπως εξήγησε, αν μειωθεί και άλλο η στάθμη της λίμνης και συνεχίσουν να υπάρχουν τόσα πολλά ψάρια, θα μειωθεί το οξυγόνο.
Ο καλύτερος… μεζές για τους καρχαρίες
Σχετικά με την κατάσταση στον Παγασητικό, ο κ. Τακλής ανέφερε ότι δεν ανέλαβε κάποιος την πρωτοβουλία να περιοριστεί ο όγκος των ψαριών από το να ξεβραστούν και να απλωθούν στον Παγασητικό, διότι οι αρμόδιοι έκαναν … «μπαλάκι» την ευθύνη μεταξύ τους.
Ο ίδιος είπε ότι με τις βροχές και τον αέρα που αναμένονται, τα νεκρά ψάρια που βρίσκονται ήδη στον Κόλπο, θα εξαπλωθούν σε όλο τον Παγασητικό. Επισημαίνει ωστόσο ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις, εκτός από την προσέλκυση θηρευτών που ήδη βρίσκονται στον Παγασητικό όπως δελφίνια, φώκιες, χελώνες και περιστασιακά κάποια είδη καρχαριών και τα νεκρά ψάρια, θα αποτελέσουν «τσιμπούσι» για τα είδη αυτά.
«Και δελφίνι μπορεί να επιτεθεί σε άνθρωπο για το φαγητό»
Σύμφωνα με όσα είπε, το θέμα είναι να μην υπάρξει ατύχημα σε ανθρώπους που μπορεί να μπουν στη θάλασσα, αλλά ένας θηρευτής, ακόμη και ένα δελφίνι μπορεί να επιτεθεί σε άνθρωπο, αν πέσει σε ένα τέτοιο «τσιμπούσι».
«Επειδή ο άνθρωπος δεν μπορεί να δει κάτω από τον βυθό τι γίνεται, υπάρχει αυτό το πρόβλημα, αν και με την αντιαισθητική κατάσταση, δύσκολα θα κολυμπήσει κάποιος. Απλά να είναι προσεκτικοί και να έχουν το νου τους ότι κάτι μπορεί να συμβεί», ανέφερε ο θαλάσσιος βιολόγος.
Δεν παρέλειψε να πει ωστόσο ότι στον Παγασητικό έχουμε δει αλεπούδες, λευκό και γαλάζιο καρχαρία, μάκο, οπότε και τα μεγάλα είδη μπορούν να μπουν όχι μόνο σκυλόψαρα, γαλέοι και άλλα καρχαριοειδή.
Επισπεύδονται οι δειγματοληψίες για τον θάνατο των ψαριών
Στο μεταξύ, επισπεύδονται από την Εισαγγελία οι διαδικασίες για το θέμα των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό και ζητήθηκαν δειγματοληψίες από ανεξάρτητο φορέα για τον τρόπο θανάτου των ψαριών με τα αποτελέσματα να αναμένονται την προσεχή εβδομάδα.
Την περασμένη Τρίτη ανατέθηκε στο Λιμεναρχείο επείγουσα προκαταρκτική έρευνα από την προϊσταμένη Εισαγγελίας και ανατέθηκε η εποπτείας της σε εισαγγελέα σχετικά με το ζήτημα των νεκρών ψαριών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έρευνα προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.
Μέσω της προκαταρκτικής που βρίσκεται σε εξέλιξη, διερευνάται η ποιότητα του θαλασσινού νερού και γίνονται έλεγχοι σε διαπιστευμένα εργαστήρια για το μικροβιακό φορτίο στις εκβολές της λίμνης Κάρλας, αν υπάρχει ρύπανση, καθώς και η αιτία θανάτου τον ψαριών.
Δείτε το βίντεο – Βόλος: Απόκοσμες εικόνες με απέραντη θάλασσα νεκρών ψαριών