Ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο είχαν την τύχη να απολαύσουν οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας,τη νύχτα της Κυριακής. Πρόκειται για το Βόρειο Σέλας που “χρωμάτισε” με κόκκινο τον ελληνικό ουρανό και το οποίο είχε κάνει ξανά την εμφάνιση του στη χώρα περίπου 10 με 12 φορές τα τελευταία 150 χρόνια.
Πώς δημιουργείται το Βόρειο Σέλας
Για το πώς δημιουργείται το Βόρειο Σέλας εξήγησε ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος στο newsbomb.gr
«Ξεκινάνε από μία ηλιακή καταιγίδα. Δεν έχει σχέση με τις γήινες. Φεύγουν σωματίδια από τον ήλιο με ταχύτητα και θέλουν κάποιες μέρες για να φτάσουν στη Γη. Τα σωματίδια αυτά αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο εγκλωβίζονται στο πεδίο της Γης, συγκρούονται με τα μόρια οξυγόνου και αζώτου που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, τα διεγείρουν και όταν αυτά αποδιεγείρονται εκπέμπουν ακτινοβολία, φως δηλαδή. Αστροφυσικός δεν είμαι αλλά ο κ. Μούσας, καθηγητής Φυσικής Διαστήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε περιγράψει τέτοια φαινόμενα»
Το Βόρειο Σέλας έχει εμφανιστεί ξανά στην Ελλάδα πριν 20 χρόνια
Ο μετεωρολόγος επισήμανε ότι δεν πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Όπως είναι ήδη γνωστό εμφανίζεται στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, όπως τον βόρειο πόλο και Σκανδιναβία, ενώ στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί κάποιες φορές.
«Τελευταία φορά στην Ελλάδα εμφανίστηκε το 2003, το είχε καταγράψει κάποιος αστροφωτογράφος από την Εύβοια. Πιθανόν να είχε εμφανιστεί και το 2001. Αναφορές ότι είχε φανεί στη χώρα έγιναν και το 1940 και το 1870. Τα τελευταία 150 χρόνια έχει εμφανιστεί περίπου 10 με 12 φορές», αποκάλυψε ο κ. Γιαννόπουλος.
Μάλιστα το φαινόμενο εμφανίζεται και σε άλλους πλανήτες όπου υπάρχει ατμόσφαιρα.
Το Βόρειο Σέλας δεν έχει μόνο ομορφιά αλλά κρύβει και κινδύνους
Ο κ. Γιαννόπουλος μιλώντας στο Newsbomb.gr σημείωσε ότι το Βόρειο Σέλας μπορεί να είναι όμορφο και να προκαλεί δέος ωστόσο μπορεί να εγκυμονεί και κινδύνους και για αυτό τον λόγο παρακολουθείται έντονα από τη NASA.
«Στην ΕΜΥ τα τελευταία χρόνια υπάρχει τμήμα για διαστημικό καιρό που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη μετεωρολογική υπηρεσία της Αγγλίας γίνονται καθημερινά προβλέψεις για τον διαστημικό καιρό γιατί εκτός από την ομορφιά και το δέος σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιθανόν, τέτοιες ηλιακές καταιγίδες ισχυρές να δημιουργήσουν προβλήματα στους δορυφόρους, τις τηλεπικοινωνίες και στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας».
Δείτε το βίντεο – Τελευταία εμφάνιση του Βόρειου Σέλας στην Ελλάδα το 2003