Μέσω του Ευρωπαϊκού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF, ενημερώθηκαν 14 χώρες για σοβαρό κίνδυνο από συμπυκνωμένους ζωμούς κοτόπουλου και λαχανικών σε κύβους και αφυδατωμένες σούπες σε σκόνη. Τα προϊόντα φαίνεται πως κυκλοφορούν και στην Ελλάδα.
Τα προϊόντα είναι της εταιρείας Calnort και η ημερομηνίες λήξης κυμαίνονται μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου του 2027. Οι Χώρες που ειδοποιήθηκαν από το RASFF είναι Ελλάδα, Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Γαλλία, Ολλανδία, Μπαχρέιν, Κούβα, Αίγυπτος Εσθονία, Γουινέα, Ιράκ και Σουρινάμ. Πρόκειται για τα προϊόντα:
Ζωμός Κοτόπουλου 24 ταμπλέτες ALIPENDE Αριθμός παρτίδας: 250652Ημερομηνία λήξης: 05/09/2027
Ζωμός Λαχανικών 12 ταμπλέτες ALIPENDE Αριθμός παρτίδας: 250642 Ημερομηνία λήξης: 04/09/2027
Ζωμός Κοτόπουλου 12 ταμπλέτες CONSEMUR Αριθμός παρτίδας: 250646 Ημερομηνία λήξης: 04/09/2027
Ζωμός Κοτόπουλου 12 ταμπλέτες CONSUMψ Αριθμοί παρτίδας: 250482 και 250492 Ημερομηνίες λήξης: 19/08/2027 και 20/08/2027
Ζωμός Κοτόπουλου 24 ταμπλέτες COVIRAN Αριθμοί παρτίδας: 250573 και 250502 Ημερομηνίες λήξης: 28/08/2027 και 21/08/2027
Ζωμός λαχανικών 24 ταμπλέτες COVIRAN Αριθμός παρτίδων: 250505 Ημερομηνίες λήξης: 21/08/2027
Σούπα με χυλοπίτες EROSKI Αριθμοί παρτίδας: 2504310 και 250484 Ημερομηνίες λήξης: 14/08/2027 και 19/08/2027
Τα προϊόντα είναι προέλευσης Ισπανίας και η ανάκληση είναι αποτέλεσμα αυτοελέγχου της ίδιας της εταιρείας. «Με λύπη μας επιβεβαιώνουμε αυτή τη στιγμή ότι αντιμετωπίζουμε μια επισιτιστική κρίση. Ο συναγερμός ενεργοποιήθηκε όταν, μετά από ανάλυση DNA της πρώτης ύλης «φύλλα μαϊντανού selecta» λάβαμε θετικό αποτέλεσμα για DNA από το Apium graveolens (σέλινο), το οποίο θεωρείται αλλεργιογόνο» αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας η οποία τονίζει πως δεν διαχειρίζεται σέλινο ως πρώτη ύλη και γι αυτό πρέπει η κατάσταση να αντιμετωπιστεί ως έκτακτο εξαιρετικό γεγονός. Ωστόσο διευκρινίζει πως το περιστατικό επηρεάζει μόνο τους αλλεργικούς στο σέλινο, καταναλωτές.
Η αλλεργία στο σέλινο είναι σχετικά σπάνια, αλλά οι αντιδράσεις μπορεί μερικές φορές να είναι σοβαρές. Η πιο κοινή αιτία αλλεργικών αντιδράσεων στο σέλινο είναι μια κατάσταση που είναι γνωστή ως σύνδρομο τροφής γύρης . Το σύνδρομο τροφικής γύρης, που συνήθως αναφέρεται ως σύνδρομο στοματικής αλλεργίας, είναι μια αντίδραση υπερευαισθησίας σε φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς (δηλαδή τρόφιμα φυτικής προέλευσης) που συνήθως προκαλεί ήπια ερεθιστικά συμπτώματα όπως φαγούρα στο στόμα, στα χείλη και στο λαιμό όταν καταναλώνονται στην ακατέργαστη μορφή τους. Επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ειδικά εκείνους με εποχιακές αλλεργίες όπως ο αλλεργικός πυρετός. Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπερδεύει τις πρωτεΐνες σε ορισμένα φρούτα, λαχανικά ή ξηρούς καρπούς, που συνήθως αναφέρονται ως τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ως παρόμοιες με τη γύρη.
Οι ανακλήσεις τροφίμων και οι ειδοποιήσεις που σχετίζονται με αδήλωτα αλλεργιογόνα και άλλες μορφές σφαλμάτων επισήμανσης συνεχίζουν να αυξάνονται και η εσφαλμένη επισήμανση αναφέρεται σταθερά ως μία από τις τρεις κορυφαίες αιτίες ανάκλησης στη βιομηχανία τροφίμων. Εκτός από τα αδήλωτα αλλεργιογόνα, άλλες εσφαλμένες επισημάνσεις, όπως αδήλωτα συστατικά, παροχή εσφαλμένης διάρκειας ζωής, λανθασμένες ή έλλειψη οδηγιών αποθήκευσης έχουν επίσης σημαντικές συνέπειες για την υγεία των καταναλωτών αλλά και για τη φήμη της ίδιας της εταιρείας.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.
Πηγή: cibum.gr